ABD Baskani Joe Biden, Israil'e Yönelik Savunma Destegini Yineledi

ABD Baskani Joe Biden, Iran ve vekillerinden gelen tehditlere karsi Israil’e desteklerinin tam oldugunu belirterek, “Israil’in güvenligini korumak için elimizden gelen her seyi yapacagiz” dedi.

ABD Baskani Joe Biden ve Japonya Basbakani Fumio Kishida ABD’nin baskenti Washington D.C’de gerçeklestirdikleri görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Görüsmede Gazze’deki insani kriz ile ateskes ve rehine takasi konulari dahil Orta Dogu’daki gelismeleri ele aldiklarini söyleyen Biden, Iran’in Israil’e yönelik önemli bir saldiri baslatma tehdidinde bulundugunu söyledi.

Ülkesinin Israil’e yönelik savunma destegini yineleyen Biden, “Basbakan Netanyahu’ya da söyledigim gibi, Iran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karsi Israil’in güvenligine olan bagliligimiz tamdir. Tekrar söylememe izin verin. Israil’in güvenligini korumak için elimizden gelen her seyi yapacagiz” seklinde konustu.

“Japonya ABD ortakligi küresel ittifaka dönüstü”

Japonya ve ABD arasindaki ortakligin son 3 yilda gerçek anlamda küresel bir ortakliga dönüstügünü söyleyen Biden, bunda Kishida’nin liderliginin payinin büyük oldugunu ifade etti.

Savunma ve güvenlik isbirligini güçlendirmek için önemli adimlar attiklarini vurgulayan Biden, “Japonya, ABD ve Avustralya’nin ilk kez hava, füze ve savunma unsurlarindan olusan bir ag olusturacagini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Ayrica Japonya ve Birlesik Krallik ile üçlü bir askeri tatbikat gerçeklestirmeyi de sabirsizlikla bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“En büyük yabanci yatirimciyiz”

Ekonomik alandaki iliskilerin de hiç bu kadar güçlü olmadigina dikkat çeken Biden, “Japonya, Amerika Birlesik Devletleri’ndeki en büyük yabanci yatirimcidir. Biz de Amerika Birlesik Devletleri olarak Japonya’daki en büyük yabanci yatirimciyiz. Yaklasik 1 milyon kisi Amerikali Birlesik Devletleri’ndeki Japon sirketlerinde çalisiyor” dedi.

Biden, güçlü ekonomik iliskilere örnek olarak, Toyota’nin Kuzey Carolina’da binlerce kisiye istihdam saglayacak devasa bir batarya üretim tesisi için 8 milyar dolarlik yatirim yapma planini gösterdi.

Çin ile diyalogu sürdürme karari

Japonya Basbakani Fumio Kishida ise, iki ülke iliskilerinin savunma basta olmak üzere her alanda gelistigini belirterek, “Japonya’nin Ulusal Güvenlik Stratejisi temelinde savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye kararli oldugunu ifade ettim ve Baskan Biden bu çabalara güçlü destek verdigini yineledi” dedi.

Japonya - ABD ittifakinin caydiricilik ve mukabele yetenekleri ile güvenlik ve savunma isbirligini güçlendirme konusunda mutabik kaldiklarini söyleyen Kishida, “Nerede olursa olsun statükoyu güç veya baski yoluyla degistirmeye yönelik tek tarafli girisimlerin kesinlikle kabul edilemez oldugunu ve bu tür eylemlere karsi müttefiklerimiz ve benzer düsünen uluslarla isbirligi içinde karsilik vermeye devam edecegimizi yineledik” ifadelerini kullandi. Çin eksenli zorluklara karsi yakin koordinasyonu sürdüreceklerini kaydeden Kishida, “Çin ile diyalogumuzu sürdürmenin ve ortak zorluklar karsisinda Çin ile isbirligi yapmanin önemini teyit ettik” seklinde konustu.

“Iki devletli çözüm için isbirligini sürdürecegiz”

Tayvan Bogazi’nda baris ve istikrarin önemini de ele aldiklarini vurgulayan Kishida, meselenin barisçil yollardan çözümünü tesvik etme konusundaki tutumlarinda degisiklik olmadiginin altini çizdi. Kuzey Kore tehdidi ve Rusya’nin Ukrayna isgali gibi konularin çözümü için ABD ve diger paydas ülkelerle çalisacaklarini ifade eden Kishida “Özgür ve açik Hint-Pasifik” vizyonu çerçevesinde ABD ile isbirligini sürdüreceklerini vurguladi. Kishida, Gazze’deki insani krizin sona ermesi ve sürdürülebilir bir ateskesin gerçeklestirilmesi için diplomatik çabalari sürdüklerini belirterek, “Durumun iyilestirilmesi, iki devletli çözümün gerçeklestirilmesi ve bölgenin istikrara kavusturulmasi için yakin isbirligini sürdürme konusunda mutabik kaldik” dedi.

Kaynak: İHA