OMÜ 49. Yasinda

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal," OMÜ girisimci ve yenilikçi üniversiteler arasinda 11 basamak yükselmek suretiyle 35. sirada kendisine yer bulmus, Webometrics siralamasinda 29. siradan 21.siraya yükselmis, etkili üniversiteler arasinda 18. sirada yer almistir. AR-GE, patentleme ve patentlerin ticarilestirilmesi noktasinda Türkiye’de üniversiteler arasinda ilk 10’daki yerini sabitledi" dedi.

OMÜ 49. Yasinda
Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 1 Nisan 1975 yilinda kurulan OMÜ’nün 49’nci yilina özel açiklama yapti. OMÜ’nün sürekli kendisini yükselttigini ifade eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Aday arastirma üniversitesi olarak tanimlanan Ondokuz Mayis Üniversitesi girisimci ve yenilikçi üniversiteler arasinda 11 basamak yükselmek suretiyle 35. sirada kendisine yer bulmus, Webometrics siralamasinda 29. siradan 21.siraya yükselmis, etkili üniversiteler arasinda 18. sirada yer almistir. Ayni zamanda URAP’ta 31 siradan 26. siraya yükselmis, özellikle AR-GE, patentleme ve patentlerin ticarilestirilmesi noktasinda Türkiye’deki üniversiteler arasinda ilk 10’daki yerini sabitlemis gibi gözüküyor. Ürettigi nitelikli saglik hizmetiyle bölgenin güvencesi haline gelmis, lisans düzeyindeki projeleri desteklemek suretiyle üniversitedeki ögrenci tercihini yönlendirmis, yüksek lisans ve doktoradaki arastirmacilari burslandirmak suretiyle kendi gelecegini kurmak çabasi içerisine girmistir" diye konustu.



"Kenevirle ilgili 34 proje"

Üniversite olarak bölgede üretilen sinai ürünler hem de zirai ürünleri dikkate alinmak suretiyle nitelikli arastirmalar yaptiklarini söyleyen Rektör Ünal, "Ondokuz Mayis Üniversite bünyesinde yeni kurulan Eczacilik Fakültesi ile birlikte 20 fakülte , 3 enstitü, 3 meslek yüksek okulu bulunmaktadir. Hem lisans düzeyinde hem de sektörün ihtiyaç duydugu nitelikle eleman noktasinda müfredatini gözden geçirmis, ihtiyaç duyulan ara elaman noktasinda sürekli egitim merkezinin hazirladigi egitim programlari sayesinde sektörün ihtiyaci karsilar hale gelmis ayni zamanda da Milli Egitim Bakanliginca yapilan bir protokol çerçevesinde OMÜ Meslek ve Teknik Lisesi kurulmustur. Kendi altyapisini olusturma noktasinda hem bölgeye katki saglama hem de bölgeden destek alma yoluna gitmistir. Arastirma politikasinda bölgede üretilen sinai ürünler hem de zirai ürünleri dikkate almak suretiyle nitelikli arastirmalari öncelikli alan olarak tanimlamis, bu baglamda kenevirle alakali 34 tane proje yapmis, sektörün ihtiyaçlarini karsilama noktasinda da akademik personeli danismanligini sektörün hizmetine sunmus, bu haliyle OMÜ, yarim asirlik tarihinde sadece kendi güçlü yapisini kurmakla kalmamis ayni zamanda bölgeye nitelik bir yatirimcinin gelmesi için bir güvence teminati olusturmustur" seklinde konustu.

Ayrica OMÜ’den alinan bilgiye göre, OMÜ Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik, kültürel ve sosyal hayatina yeni bir soluk getirmek ve bölgeye katki yapmak amaciyla 1975 yilinda kurulan köklü bir devlet üniversitesi. Bölge üniversitesi olarak kurulan ve geride biraktigi 49 yillik tarihiyle üniversite, kurulus misyonunun çok ötesine geçerek bugün 2 bin 318 akademisyen ve 2 bin 464 idari personelle 53 bin 618 ögrenciye hizmet veriyor. Arastirma Üniversitesi olma hedefi ve uluslararasilasma misyonuyla, Türkiye’nin en güçlü arastirma ve egitim-ögretim kurumlarindan biri haline geldi. Adini; Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelisiyle Millî Mücadelenin basladigi tarih olarak kayitlara geçen “19 Mayis 1919” tarihinden alan Ondokuz Mayis Üniversitesi’nde, 20 fakülte, 1 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 1 konservatuvar ve 27 uygulama arastirma merkezi bulunuyor. Uluslararasilasma konusunda büyük bir gayret gösteren üniversite, 111 ülkeden 5 bin 510 uluslararasi ögrenci sayisi ile Türkiye’deki tüm üniversiteler arasinda en çok sayida uluslararasi ögrencisi olan ilk 5 üniversiteden biri olan uluslararasi bir üniversite. Üniversitenin Merkez Kurupelit yerleskesi, yesil dogasi ve göletleri ile muhtesem deniz, orman ve dag manzarasina sahip 8 bin 800 dönümlük yemyesil bir arazi üzerine kuruldu. Üniversite ayrica sehir merkezinde ve deniz kenarinda konuslanmis Güzel Sanatlar Yerleskesi, Çarsamba ilçesinde Mustafa Kemal Günesdogdu Yerleskesi ve Bafra ilçesinde Bafra Yerleskesi bulunuyor. Üniversitenin yerleskeleri disinda da sehrin birçok ilçesinde yerleskelerden bagimsiz 9 egitim birimi (MYO’lar) bulunuyor. Üniversite “Engelsiz Üniversite” olma yolunda egitim, ögretim ve yasam alanlarinin engelli ögrencilerin durumlarina uygun hale getirilmesi, üniversitesinin öncelik verdigi çalisma alanlarindan biri oldu. Engelsiz Üniversite hedefi dogrultusunda birimlerin yaptigi çalismalar ve basvurular neticesinde, 16 birim YÖK tarafindan verilen Turuncu Bayrak almaya hak kazandi. Bu çalismalar kapsaminda 9 birim Turuncu Bayrak adaylik süreci de halen devam ediyor.
Kaynak: İHA