Uzmanlar; 'Koruyucu Dis Hekimligi Bir Yasam Tarzi Olmali

Erzurum Saglik Müdürlügü Dis Hekimlerinden Dilara Kasil ve Hükmi Duman, koruyucu agiz ve dis sagligi hizmetleri genel vücut sagliginin saglanmasinda ve sürdürülmesinde oldukça önemli yeri olan birinci basamak saglik hizmeti oldugunu dile getirdi.

Uzmanlar; 'Koruyucu Dis Hekimligi Bir Yasam Tarzi Olmali
Koruyucu agiz ve dis sagligi hizmetlerinin basta toplumda saglik okuryazarliginin gelistirilerek herkesin kendi sagligini koruma noktasina gelmesine önemli bir faktör oldugunu dile getiren Dis Hekimi Dilara Kasil ve Hükmi Duman, “Koruyucu dis hekimligi uygulamalarinin bir yasam tarzi olarak kabul görmesini, ülkemizde sunulan koruyucu agiz ve dis sagligi hizmetlerinin gelistirilmesi suretiyle dis çürügü ve dis kayiplarini en aza indirilmesini amaçlar. Ayrica toplumda siklikla görülen risk faktörleri arasinda dis çürügü ve dis eti hastaliklari olan diyabet, kanser, kalp-damar ve solunum yolu enfeksiyonlari gibi saglik sorunlarinin önüne geçmeyi ve is gücü kayiplarini en aza indirmeyi hedefler.” dediler.

“Saglikli hayat merkezileri sizi bekliyor”

Dis Hekimi Dilara Kasil ve Hükmi Duman, saglikli hayat merkezlerinde bireylere sunulan agiz ve dis sagligi hizmetleri çerçevesinde verilen hizmetleri siralarken “ Çürük ile dis eti ve hastaliklari, hastaliga neden olan etkenler hakkinda bilgilendirilmeler yapilir. Toplumda sik görülen hastaliklar arasinda yer alan diyabet kalp ve damar hastaliklari, kanser, kronik akciger hastaliklari gibi saglik sorunlarinin olusmasinda rol oynayan dis eti hastaliklari, beslenme aliskanliklari, tütün kullanimi, alkol tüketimi hakkinda egitim verilerek yasam tarzi degisiklikleri önerilir. Mekanik (dis firçalama, dis ipi kullanimi) ve kimyasal plak uzaklastirma yöntemleri (agiz bakim/çalkalama suyu, gargara vb.) hakkinda bilgi verilir. Ebeveynler okullarda yürütülen koruyucu florür uygulamalari hakkinda bilgilendirilerek uygulama tesvik edilir.” seklinde konustular.

“Çocuklarda dis sagligi önemli”

Erzurum Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Bülteni’nde Dis Hekimi Dilara Kasil ve Hükmi Duman, saglikli hayat merkezlerindeki diger hizmetleri ise söyle siraladilar,”Ebeveynlere, bebeklerinin ve kendilerinin agiz temizligini etkin bir sekilde saglayabilmeleri için detayli ve uygulamali (çene maketi/modeli) agiz hijyeni egitimi verilir. Plak boyayici ajanlarla agizdaki mevcut plak hastalara gösterilir ve uygun dis firçalama yöntemi ögretilir. Bebegin ve/veya çocugun ilk dis hekimi muayenesinde agiz ve dis sagligi durumu detayli olarak degerlendirilerek koruyucu uygulama ve kontrol randevulari planlanir. Ögrenci, ögretmen ve velilere yönelik farkindalik egitimleri yapilir. Okul sagligi kapsaminda ögrencilerin agiz ve dis muayeneleri gerçeklestirilir.”
Kaynak: İHA