Sahurda Tok Tutan Ve Susatmayacak Besinler

Diyetisyen Cemre Balkan, sahurda tok tutan ve susatmayan yumurta, süt, süt ürünleri, sebze, meyve, tahilli ekmek ve yagli tohumlari bulunan besinlerinin tüketilmesinin dogru oldugunu söyledi.

Sahurda Tok Tutan Ve Susatmayacak Besinler
11 ayin sultani Ramazan’a kisa bir süre kala Medicana Saglik Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, uzun süre tok tutacak ve susatmayacak yiyecekler hakkinda bilgi verdi. Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden, iftarda mideye girecek yiyeceklere kadar püf noktalara deginen Cemre Balkan, dogru bilinen yanlislar hakkinda da uyarilarda bulundu.

“Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler tercihiniz olsun”

Sahurda yenecek besinlerin önemine deginen Cemre Balkan, “Normal zamanda oldugu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmek altin kural. Yemeklerin seçiminde çok yagli, çok tuzlu ve asiri tatli besinlerden kaçinmak gereklidir. Bunlarin yerine hazmi kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve tam tahil ürünler tercih edilmelidir. Sahur ögününüzü mutlaka yapin. Sahurda tok tutan ve susatmayacak besinler tercihiniz olsun. Yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze meyve, tahilli ekmek ve yagli tohumlari tercih edebilirsiniz” dedi.



“Ramazan’da fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun"

Beslenmenin yani sira sindirimi kolaylastiracak aktiviteler hakkinda da bilgi veren Balkan, “Iftara çorba ile baslamak sindirim sistemini rahatlatacaktir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralikli ve küçük porsiyonlar seklinde beslenin. Iftar ve sahur arasinda sik sik su için. Günde 2-2,5 litre yeterli olacaktir. Süt, ayran, sade soda, taze sikilmis meyve-sebze sulari, ihlamur ve kusburnu gibi bitki çaylar da sivi ihtiyacinizi karsilamaya destek olur. Çay-kahve ise diüretik (idrar atim oraninin hizlanmasi) oldugundan dolayi vücuttan sivi bosaltimina sebebiyet verir ve vücudunuz susuz kalabilir. Ramazan döneminde fazla çay-kahve tüketiminden uzak durun. Tatli ihtiyacinizi öncelikle meyveler ile karsilamaya çalisin. Çok sik olmamakla birlikte asiri serbetli, yagli tatlilar yerine; sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlilar ya da dondurma tercih edebilirsiniz. Iftardan 1-2 saat sonra kisa mesafeli yürüyüsler yapmak sindirime yardimci olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA