Iki Ögünü Tamamlamak Önemli

Düzce Saglik Müdürü Dr. Yasin Yilmaz, “Ramazan’da saglikli beslenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve sahur arasinda geçen sürede en az 2 ögünü tamamlamak önemlidir” dedi.

Iki Ögünü Tamamlamak Önemli
Dr. Yasin Yilmaz, 11 ayin sultani Ramazan ayini halkin daha saglikli geçirmesi için saglikli beslenme önerilerinde bulundu. Dr. Yilmaz, “Ramazan ayi, oruç tutanlar için beslenme ve yasam seklinin degistigi bir dönemdir. Saglikli beslenmenin sürdürülebilmesi için iftar ve sahur arasinda geçen sürede en az 2 ögünü tamamlamak önemlidir. Iki vakit arasindaki zaman dilimin kisalmasi ve uykudan istifade etmek amaciyla sahurda yemek yenmemesi ya da sadece su içilmesinin yaklasik 12 saat olan açligi, ortalama 18 saate çikarmaktadir. Bu da gün içerisinde açlik kan sekerinin ani düsmesine ve buna bagli olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadir” ifadelerinde bulundu.

Sahura kalkmak önemli

Sahura kalkmanin vücut sagligi açisindan önemli oldugunu isaret eden Yilmaz, “Sahura mutlaka kalkilmali. Saglikli bir oruç süreci için; süt, yogurt, peynir, yumurta, tam tahilli ekmekler gibi besinlerden olusan hafif bir kahvalti yapilmali ya da çorba, zeytinyagli yemekler, yogurt ve salatadan olusan bir ögün tercih edilmeli ancak asiri yagli ve tuzlu yemekler ile hamur islerinden uzak durulmasi gerekmektedir. Iftar vaktinde ise yapilan en büyük hatalardan birisi de çok hizli bir sekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hizli yemek yendiginde bu süre zarfinda fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem saglik açisindan risk olusturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alimina zemin hazirlayabilir” dedi.



Sivi tüketimine dikkat!

Dr. Yilmaz, Iftar ve sahur arasinda yeterince sivi alinmazsa su ve mineral kaybi sonucu halsizlik, bulanti, bas dönmesi gibi saglik problemleri yasanabilecegini belirterek “Günde ortalama en az 1,5-2 litre (8-10 su bardagi) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayinda sivi ihtiyacini da karsilayacak ayran, taze sikilmis meyve-sebze sulari, sade maden suyu veya komposto gibi seker içerigi düsük sivilari tüketmeye özen gösterilmelidir” seklinde konustu.



Oruç tutanlar için beslenme önerileri

Yilmaz, saglikli beslenme ile ilgili ise su açiklamalari yapti; “Saglikli bir Ramazan ayi geçirmek ve bagisikligimizi güçlü tutmak adina oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralikli ve her seferinde küçük porsiyonlar seklinde beslenin. Yemeklerinizi hizli yemekten kaçinin, yavas yavas ve iyice çigneyerek tüketin. Sahur ögününüzü atlamayin. Sahurda süt, yogurt, peynir, yumurta, tam tahilli ekmekler gibi yiyeceklerden olusan hafif bir kahvalti yapabilir ya da çorba, zeytinyagli yemekler, yogurt ve salatadan olusan bir ögün tercih edin. iftara sögüs salata veya çorba gibi hafif yemeklerle baslayip 10-15 dakika sonra az yagli et yemegi, sebze yemegi ile devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan sekerini hizli bir sekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavi, kizarmis patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavi, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edin. Mümkün oldugunca iftar ve sahurda badem, ceviz vb. tüketmeye özen gösterin. Iftarda asiri serbetli, yagli tatlilar yerine; sütlü tatlilar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) veya meyve tercih edin. Susama hissi duymasaniz bile iftar ve sahur arasinda sik sik su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sikilmis meyve-sebze sulari, ihlamur ve kusburnu gibi bitki çaylari tercih edebilirsiniz. Yemekleri pisirme yöntemlerinin de önemli oldugunu unutmayin. Özellikle izgara, haslama, firinda, bugulama gibi saglikli yöntemlerle hazirlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmus, kizartilmis ve tütsülenmis yemeklerden mümkün oldugunca uzak durun. Iftardan 1-2 saat sonra kisa mesafeli yürüyüsler veya evde hafif egzersizler yapin. Beslenme düzenindeki degisikliklere bagli olarak olusabilecek sindirim problemlerini önlemek için lif orani yüksek yiyecekler (kuru baklagiller -kuru fasulye, mercimek, nohut-, kepekli tahillar ve tam bugday ekmegi, sebzeler ve salata) tercih edilmelidir. Taze ve kuru meyveler, hosaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb gibi kuru yemisler tüketilmelidir.”
Kaynak: İHA