Fransa Ve Baltik Devletlerinden Ukrayna'ya Daha Fazla Yardim Sözü

Fransa, Ukrayna ve Baltik devletlerinin disisleri bakanlari, Litvanya’nin baskenti Vilnius’ta Ukrayna’ya daha fazla yardim gündemiyle bir araya geldi.

Fransa Ve Baltik Devletlerinden Ukrayna'ya Daha Fazla Yardim Sözü
Fransa Avrupa ve Disisleri Bakani Stephane Sejourne, Letonya Disisleri Bakani Arturs Krisjanis Karis, Litvanya Disisleri Bakani Gabrielius Landsbergis, Estonya Disisleri Bakani Margus Tsahkna ve Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba bugün Vilnius’ta Rusya ve Ukrayna’daki son durumu ele aldi. Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda ilk sözü Fransa Disisleri Bakani Stephane Sejourne aldi. Sejourne, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un inisiyatifiyle 26 Subat’ta Paris’te düzenlenen Ukrayna’ya destek konferansinin ardindan Fransa’nin Rusya’nin emperyalist projesinin basarisiz olmasi yönündeki çabalarinin devam ettigini söyledi.



“Rusya’nin kazanmasi riskini göze alamayiz”

Sejourne, “Rusya’ya sinir komsusu olan ülkeler, Rusya’nin ne denli saldirgan oldugunu ve koordinasyonumuzun ne kadar güçlü olmasi gerektigini biliyor. Ilerleyebilmemiz adina yeni görüsme ve temaslar olacak. Hep birlikte kabul ettigimiz bir sey var; Ukrayna’da Rusya’nin kazanmasi riskini göze alamayiz. Bunun bedeli hepimiz için agir olur. Hepimiz, Rusya’nin o noktada durmayacagini da biliyoruz” dedi.

Rusya’nin galip gelmemesinden emin olmak istediklerini vurgulayan Sejourne, Fransa’nin 24 Subat 2022’den bu yana Ukrayna’ya 3,8 milyar euroluk askeri yardim sagladigini ve 16 Subat’ta Ukrayna’ya askeri destek için 3 milyar euroya kadar kredi taahhüt ettiklerini ifade etti.

“Yardimlarin artirilmasi ve hizlandirilmasi gerek”

Basin toplantisinda konusan Litvanya Disisleri Bakani Gabrielius Landsbergis ise, Rusya’nin Ukrayna’yi ele geçirmek için cepheye giderek daha fazla asker ve araç sürdügünü, Ukrayna’nin güçlü bir mücadele ortaya koydugunu fakat Bati’nin desteginin yetersiz oldugunu söyledi.

Landsbergis, “Ukrayna’ya destegin artirilmasi ve hizlandirilmasi gerekiyor. Bugün burada bir araya gelme amacimiz da bu. Bu hususta Fransa’nin öncülük rolünü destekliyoruz” seklinde konustu.

Avrupa savunma endüstrisinin üretiminin Ukrayna’nin ihtiyaçlarini karsilamaya yetmeyecegini ve ilave çözümler bulunmasi gerektigini söyleyen Landsbergis, “Rusya’nin eylemlerinin uluslararasi hukukun temellerini imha ettigi görüsünü paylasiyorsak, o halde uluslararasi hukukun korunmasi için adim atmamiz gerekiyor. Çek Cumhuriyeti’nin üçüncü ülkelerden mühimmat alimina iliskin inisiyatifinin yakinda sonuç getirmesini umuyoruz. Cephede her gün muazzam öneme sahip. Litvanya, bu inisiyatife de destek veriyor” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna’ya askeri yardim ulastirmanin hizli yollarini bulmamiz gerekiyor”

Estonya Disisleri Bakani Margus Tsahkna, Rusya ile sinir komsusu olan Estonya için Rusya’nin bir tehdit oldugunu ve olmaya devam ettigini vurguladi. Ukrayna’yi zaten desteklediklerini fakat yardimin günümüzdeki durumda yetersiz kaldigini ifade eden Tsahkna, “Yardimlarin miktarini ve hizini artirmamiz, daha önce verdigimiz taahhütleri de yerine getirmemiz gerekiyor. Ukrayna’ya askeri yardim ve mühimmatlari ulastirmanin daha hizli yollarini bulmamiz gerekiyor” dedi.

Tsahkna, Estonya hükümetinin önümüzdeki hafta Ukrayna’ya yeni askeri yardim paketini kabul edecegini ve Estonya’nin gayrisafi milli hasilasinin yüzde 0,25’ini Ukrayna’ya askeri yardim için ayirma taahhüdünde bulunacagini söyledi.



“Ukrayna’daki savas kritik bir döneme girdi”

Letonya Disisleri Bakani Arturs Krisjanis Karis toplantida sözlerine “Bu savasta Ukrayna’nin galip gelmesi ve Rusya’nin kazanmasi gerekiyor” mesajiyla basladi.

Ukrayna’daki savasin kritik bir döneme girdigini ve Putin’in dünyayi Ukrayna’da Rusya’nin avantaj elde ettigi, Rus ekonomisinin iyi oldugu ve Rusya için her seyin yolunda oldugu konusunda ikna etmeye çalistigini söyleyen Karis, “Bunlarin dogru olmadigini biliyoruz. Putin, baslangiçta ele geçirdigi topraklarin yüzde 50’sini kaybetmis durumda. Kendisi, Karadeniz’de donanma mücadelesini de kaybediyor” diye konustu.

Ukrayna’nin Rusya’ya karsi silah, mühimmat ve askeri personelinin egitimine ihtiyaç duydugunu ifade eden Karis, 5 disisleri bakani olarak Ukrayna’ya daha hizli nasil yardim edebileceklerini görüstüklerini ifade etti.

“Avrupa’da baris dönemi sona erdi”

Avrupa’da baris döneminin sona erdigini düsündügünü söyleyen Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ise savasi sona erdirmek için güçlü kararlar alinmasi gerektigini ifade etti.

Ukrayna’nin ihtiyaç duydugu her seye sahip oldugunda Rus uçaklarini düsürdügünü, Rus gemilerini batirdigini ve Rusya’ya karsi basarilar elde ettigini söyleyen Kuleba, “Ukrayna’ya damla damla yardim saglama stratejisi, artik ise yaramiyor. Eger isler halihazirdaki sekliyle devam ederse, bu isin sonucu hiçbirimiz için iyi olmayacak. Ihtiyaç duyulan sey, sinirsiz ve zamaninda yapilacak silah ve mühimmat destegiyle, Ukrayna’nin Rusya’ya galip gelmesini ve savasin Avrupa’ya yayilmasini engellemektir” seklinde konustu.

Savasin Ukrayna’nin disina yayilacagina inanmayanlara seslenen Kuleba, “Lütfen uyanin, tarih kitaplari okuyun, Putin’in söylediklerini dinleyin ve tarihle günümüz arasinda 10 fark bulun. Bulamayacaksiniz” diye konustu.

Kuleba, savasin Ukrayna’da durdurulmamasi halinde Avrupa’nin çok daha farkli boyutlarda bir trajedi ile karsi karsiya kalacagini ve Avrupalilarin kendi köy, sehir ve topraklarini korumak durumunda kalacagini söyledi.

Kaynak: İHA