Soguk Havalarda Aküyü Korumaya Yönelik Önemli Uyarilar

Eskisehir’de akü satis ve onarimini yapan Anil Köse, soguk havalarda akü kontrolüne dikkat edilmesi gerektigini ve uzun ömürlü kullanim için imkan varsa araçlarin garajda tutulmasini tavsiye ettigini söyledi.

Soguk Havalarda Aküyü Korumaya Yönelik Önemli Uyarilar
Soguk hava sartlariyla bilinen Eskisehir’de akü sagligini daha da uzun tutmak isteyen araç sahiplerinin bazi konularda dikkatli olmasi gerekiyor. Ortalama ömrünün 4 yil oldugu bilinen akülerin kontrolü havalarin soguk oldugu günlerde önem tasirken, sagligi düsen aküler zamansizca arizalanarak sürücüleri magdur edebiliyor. Bu tarz sikintilarla ilgili vatandaslara yönelik bilgiler paylasan akü satis ve onarimini Anil Köse, soguk hava sartlarinin aküyü ciddi anlamda etkiledigini ifade etti.

Aralik, ocak ya da subat ayinda olacak sekilde yillik 1 defa akü kontrolü yaptirilmasi gerektigini aktaran Köse, akü sagligi düsükse degisim yaptirilmasini önerdi. Akü sagligini uzun tutmak için aracin orijinal parçalarinin degistirilmemesini de tavsiye eden akücü esnafi, binek araçlarda akü degisiminin ortalama 2 bin ile 5 bin TL arasinda oldugunu belirtti.



“Akü ölçümleri Eskisehir de dâhil Türkiye’nin birçok yerinde ücretsizdir”

Eskisehir’de uzun yillardir akü satis ve onarimini yapan Anil Köse, soguk havalarda araç disarida da dursa garajda da beklese akülerinin kontrol edilmesi gerektigini dile getirdi. Araçlarda bazen akü ömrünün durdugu yerde tamamlandigindan bahseden Köse, “Hareket halindeyken, olmadik yerlerde, dagda, bayirda vatandas magdur olabiliyor. Akü ölçümleri Eskisehir de dâhil Türkiye’nin birçok yerinde ücretsizdir. Soguk havalarda dikkat edilmesi gereken konu özellikle aralik, ocak ve subat aylarinda muhakkak akülerin kontrol edilmesidir. Eger akünün sagligi düsükse kesinlikle degismesi gerekiyor. Aksi takdirde vatandasi yolda birakabilir. Akünün belirli bir ömrü var. Bu ömrün tam ne kadar oldugunu biz saticilar dahi bilemiyoruz. Çünkü malumunuz kapali kutu. Ama ortalama biçilen ömür 4 yildir” dedi.



“Uzun ömürlü kullanmak için en önemli faktör, imkân varsa garajda tutulmasi”

Aküsü yeni olan vatandaslarin yilda 1 defa kontrol yaptirmasinin yeterli oldugunu aktaran Köse, konusmasinin devaminda “Eger ki akünüz eskidiyse ve 2-3 yili geçtiyse muhakkak kontrol edilmesi gerekir. Kontrol edilmedigi takdirde az önce de söyledigim gibi yolda birakir. Aküyü uzun ömürlü kullanmak için en önemli faktör, imkân varsa garajda tutulmasi. Çünkü hava sartlari ciddi anlamda aküyü etkiler. Bir ikincisi de arabanin orijinalligi. Arabanin orijinalinde LPG yok ve taktirdiysaniz maalesef akünün ömrü uzun olmuyor. Çünkü LPG aküden besleniyor. LPG’nin haricinde ses sistemi, ilave cihazlar, sarj cihazlari ve arabanin orijinalinde olmayan far tipleri akünün ömrünü bitiren etken faktörler arasindadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA