Esi Kaza Geçirince Önce Asçi Sonra Tamirci Oldu

Adana’da 14 yil önce esi kaza geçirip çalisamaz hale gelince bir tamirhanede asçi olarak ise giren kadin, is yerinde usta oldu.

Esi Kaza Geçirince Önce Asçi Sonra Tamirci Oldu
Adana’da merkez Seyhan ilçesine bagli Tellidere Mahallesi’nde yasamini sürdüren Mediha Duru’nun (52) esi, 14 yil önce kaza geçirip çalisamaz hale geldi. Duru, bunun üzerine bir tamirhaneye asçi olarak ise girdi. Ancak Duru, asçilik ile yetinmeyerek kisa sürede tamir islerini ögrenip usta oldu. Adana’da tek kadin usta olan Duru, tamirhanede her türlü tamir, egzoz muayenesi, araç bakimi islerini yapiyor, ayni zamanda araçlari da havaya kaldiriyor.

Esinin kaza geçirdigini ve bu yüzden çalisma hayatina basladigini ifade eden Duru, “4 yil asçilik yaptim, geriye kalan 10 yilimda bana, ’seni asagiya alalim, senin soförlügün var, araçlari hazirla, bir kadin olarak müsterilerimizi karsila’ dediler. O is bu is derken tamir isinde kendimi buldum. Isimi severek yapiyorum, çalistigim yerden memnunum ve müsteriler de benden memnun. Güler yüzümle, isimin saglamligiyla buradayim” diye konustu.

Dükkanda tamir, tadilat, söküm, takim olsun tüm islerden anladigini ve yaptigini belirten Duru, “Egzoz olsun, tamir olsun, tüp, LPG takma, tanklarini degistirme, dolumlarini yapma, yüzük somunlarini degistirme gibi isleri yaparim; müsterileri ararim, onlari bilgilendiririm, tamir gerektiren bir is varsa tamirini yaparim, ona göre çiraklara görev veririm, her isi yaparim” dedi.



“Yaptigim isin ustaligini yapiyorum”

Ustalik gerektiren isleri yaptigini, ayni zamanda çiraklik da yaptigini kaydeden Duru, “Yaptigim isin ustasiyim, çiraklik olarak da hiçbir sekilde üzülmem, ne isterlerse neye ihtiyaçlari olursa getirir veririm. Büyükmüs küçükmüs benim için önemli degil. Ustalik yönüm de var çiraklik yönüm de var. Asçilik da var çaycilik da var, her isten var. Yeri gelir yeri süpürürüm, yeri gelir arabayi kaldirir tamirini yaparim” diye konustu.



“Ögretmezsek gençlerimiz ögrenemez”

Dükkanda bulunan gençlere de isin nasil yapilacagini ögreten, yardimci olan Duru, “Mesela tankla samandirasini degisecek gençler, bunu söyle yap, havasini birden açma gibi mesleki egitimi burada ögreterek veriyoruz. Ögretmezsek gençlerimiz ögrenemez. Ögretmezsen eleman yetismiyor, yetismedigi için su an kendimize bile eleman bulamiyoruz. Bu yüzden biz de bir is degil birçok ise kosuyoruz" seklinde konustu.



“Kimseye muhtaç olmayin, ayaklarinizin üzerinde durun”

Çalisan kadinlara da seslenen Duru, “Kimseye muhtaç olmak istemiyorsak, kimseye el açmak istemiyorsak çalismakta utanma diye, yapamama diye bir sey olmaz. Kendi ekmegimizi kendimiz kazanip kendimiz yiyoruz, çok sükür ne çorumuzu çocugumuzu kimseye muhtaç ediyoruz, ne de biz muhtaç oluyoruz. Eger böyle bir sektörde de kiz çocuklarimizi çalistirmak isterlerse de lütfen küçük yasta bu isi yapmaya baslasinlar. Kadinlar için yapamaz diye bir sey yok, herkes yapabilir. Birçok is artik makineler ile yapiliyor, aklin varsa hiçbir sey senin için engel degildir, yeter ki herkes çalissin” dedi.

Kaynak: İHA