Bakan Kacir, BAKKA'nin 12 Projesinin Açilisini Gerçeklestirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi tarafindan üretim altyapisi, turizm altyapisi ve beseri sermayenin gelistirilmesi alanlarinda desteklenerek Zonguldak’ta hayata geçirilen projelerin açilisini gerçeklestirdi.

Bakan Kacir, BAKKA'nin 12 Projesinin Açilisini Gerçeklestirdi
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde yapilan programin açilis konusmasini Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu gerçeklestirdi. Altunsu, ajansin kurulusundan bu yana bölge planlari, sonuç odakli programlar ve Bakanligin koordinasyonu dogrultusunda bölgenin sosyo-ekonomik kalkinmasi için faaliyet gösterdigini belirterek, “Yüzde 64’ü ormanlik arazi olan, 139 km sahil seridi bulunan, ülke sanayisine oldugu kadar sosyo-ekonomik yasama demir çelik, kömür, ahsap, dogal gaz ve enerji gibi önemli girdiler saglayan ve ülkemizin en büyük 3. Limanina sahip olan bir bölgede, bir yandan düzenli sanayi ve teknoloji alanlarinin gelistirilmesi diger yandan nitelikli beseri sermayenin ve girisimciligin güçlendirilmesi için gayret sarf ediyoruz. Bölgenin sahip oldugu dogal ve kültürel degerlerin turizm sektörünü canlandirmasina katki sagliyoruz. Sonuç odakli faaliyetler, SOGEP ve BAKAP gibi programlar ve teknik desteklerle bir yandan alt yapiya destek veriyor diger yandan kurumsal kapasite, yenilikçilik ve insan kaynagini gelistirmeye çalisiyoruz. Bugün açilisi yapilacak olan projelerimiz, OSB’lerin alt yapilarini güçlendirme, çocuklarimizin mesleki ve teknolojik becerilerini gelistirme, kadinlarimizin ekonomik hayata entegrasyonlarini saglama, ekonomik faaliyetleri çesitlendirme ve Zonguldak endüstri mirasi turizmini gelistirmek için oldukça önemli eserleri ilimize kazandirma gibi amaçlara hizmet etmektedir” dedi.



ZBEÜ Rektörü Ismail Hakki Özölçer ise, “Kökleri 1924 yilinda kurulan Zonguldak’in maden mühendislik mektebine dayanan ve 2012 yilina kadar Zonguldak Karaelmas Üniversitesi adini tasiyan üniversitemizin kurulus tarihinin 1992 yili yerine 1924 olarak kabul edilmesine iliskin basvurunun kabulünün gururunu huzurlarinizda pay sizlerle paylasmak istiyorum. Bölgemizde dogal gaz kesfiyle birlikte tarihten gelen enerji üssü olma potansiyelimizi temsillemis olduk. Ülkemizin enerji üssü haline gelen bölgemizi daha canli yansitacak ve dikkat çekecek hem sanli bayragimizi hem de atesi temsil edecek Kirmizi renk kullanarak logomuzun etrafini sanli al bayragimizin renginden esinlenip kirmizi rengi de vurguladik. Üniversitemizin kurulusundan bu yana ön lisans, lisans ve lisans üstü düzeyde 107 bin 513 mezun vermis ve mezun edindikleri donanimlariyla yurt içinde ve yurt disinda çalisma hayatina devam etmektedir. Halen seksen arti farkli ülkede ögrencilerimiz bulunmaktadir. Geçtigimiz günlerde özellikle teknoloji transfer ofisi, AR-GE birimi hazirlanan projenin Avrupa Birligi’nden yaklasik 40 milyon Türk lirasi destek almaya hak kazandigini belirtmek isterim. Zonguldak, Teknopark yaklasik 5 senedir bölgemizde AR-GE, yazilim faaliyetlerinin gelismesi noktasinda en önemli biri haline gelmistir. Bölgede 5 sene içerisinde 270 personel istihdam edilmis 720 bin dolar proje ihraç ihracati 17 milyon TL proje geliri elde edilmistir. Bölgede Ar-Ge faaliyetleri disinda da 12 milyon TL gelir elde edilmistir” ifadelerine yer verdi.

Programda konusan Zonguldak Valisi Osman Hacibektasoglu, “Bugün yapilan yatirimlarin sonuçlarini görerek, çalismalarin sonuçlarina sahit olarak bunu yasiyoruz, izliyoruz. Ve bunun olacagini biliyoruz. Bugün burada tabii kalkinma ajansimizin son üç yilda desteklemis oldugu on iki projenin açilisini yapmak üzere su anda bu bir araya gelmis bulunuyoruz. Tabii bu projeler arasinda üretim altyapisinin, turizm altyapisinin gelistirilmesi, yine beseri sermayenin güçlendirilmesi olmak üzere birçok alanda projeleri desteklemistir. Ve bunlar büyük bir basariyla hayata geçirilmistir. Bu projelerin toplam kalkinma ajansimizin destegi 130 milyon civarinda ve toplam büyüklügü 230 milyonun ve Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi son on yilda 850 milyon destek vermistir. Yine üretim altyapisinin, turizm altyapisinin gelistirilmesi beseri sermayenin güçlendirilmesi, Zonguldak’in kalkinmasi için bu destekleri vermistir ve bunlar yerini bulmustur. Çok etkin olmustur. Ve bundan sonra da devam edecektir. Tabii su anda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeyiz. Ve Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeyiz. Siber Vatan Yetkinlik bu açilisini yapmis olacagiz. Bu projelerden bir tanesi. Yine Bati Karadeniz Kalkinma Ajansimizin çok önemli bir basarisi. Biraz güvenlik konusunda yirmi iki üniversiteyi de kapsayan kusatan ve bütün ajanslara, bütün üniversitelere örnek olan bir proje gelistirdiler. Ve bu çok büyük savunma sanayi baskanligimizda ve diger sektör paydaslariyla büyük bir basariyla ve Büyüyerek devam etmektedir. Türkiye’nin gelismesine çok önemli katkilar saglanmak saglanmaktadir” dedi.



"Özel sektörün yatirim istahini artiracak tesvik paketleri kurguladik”

22 yilda yerli ve milli anlayisin temellerini atarken gece gündüz çalistiklarini anlatan Bakan Kacir, “Geride biraktigimiz son 22 yilda, yerli ve milli bir anlayisin temellerini atarken; Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde, milletimizin emrinde gece gündüz demeden çalisiyoruz. Yaptigimiz islerin sahidi, bizatihi aziz milletimizin kendisidir" dedi.

Bakan Kacir, sanayicilerin ihtiyaçlarini karsilayabilecek organize sanayi bölgeleri alt yapisi kurduklarini anlatarak söyle devam etti:

"Bugün ülkemiz 101 teknoparkinda, 10 binin üzerinde girisimi ile teknoloji gelistirme yolculugunu sürdürüyor. Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarim merkezimizle birlikte 272 bin kisilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz. Türk sanayiinin küresel bir üretim üssüne dönüsümünü takip ediyoruz. 2002 yilinda 36 milyar dolar seviyelerinde ihracatimiz vardi. Bugün ise 255,8 milyar dolarlik rekor bir ihracattan söz ediyoruz. Bu ihracatin yaklasik 241 milyar dolarini da imalat sanayii olusturuyor. “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz dogrultusunda sanayi ve teknolojide büyük ve güçlü Türkiye yolculugumuzu sürdürüyoruz.

“Türkiye Yüzyili”ni insa ederken, Bati Karadeniz’in sembol sehirlerinden Zonguldak’imizi da yatirim, üretim, ticaret, ihracat merkezi yapmak adina tüm imkanlarimizi seferber ettik, etmeye de devam ediyoruz. Biz tabi, Zonguldak için ne yapsak az oldugunun farkindayiz. Bu bilinçle, sehrimizi her yönüyle daha güçlü hale getirmek, Zonguldak’in ekonomik ve sosyal kalkinmasini hizlandirmak için gece gündüz çalisiyoruz.

“Halka hizmet Hakk’a hizmettir” siariyla; yatirim tesvikleriyle, sanayi alanlariyla, KOBI’lerimize sagladigimiz imkânlarla ve bölgesel kalkinma projelerimizle Zonguldak’imizi “Türkiye Yüzyili”ninöncü sehirlerinden biri haline getirmeye devam ediyoruz.”

"Projeler Zonguldak’in gücüne güç katacak”

Türkiye Yüzyili’ni insa ederken Zonguldak ile birlikte yürüdüklerini ifade eden Bakan Kacir, "Türkiye Yüzyili’ni insa ederken, Zonguldak’la beraber yürüyoruz. Bugün de Bati Karadeniz Kalkinma Ajansimiz destekleriyle Zonguldak’ta hayata geçirdigimiz 12 projenin açilisi için bir aradayiz. Kalkinma ajansimizin 135 milyon lira destegiyle hayata geçirdigimiz bu projelerle; Siber güvenlik, yazilim, robotik sistemler, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerle ülkemizin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini olusturuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalismalarini destekliyoruz. Olusturdugumuz laboratuvar ve atölye altyapisiyla insansiz hava araçlarinin gelistirilmesinde, üretimi ve gelistirilmesinde yetkin, gelecegin mühendis ve teknisyenlerini yetistiriyoruz. Alapli Organize Sanayi Bölgesi ve Eregli Organize Sanayi Bölgesinde kurdugumuz tesislerle sehrimizdeki planli sanayi alanlarinda çevreci, verimli ve sürdürülebilir üretim altyapisini güçlendiriyoruz. Üzülmez Kültür Vadisi projemizle sehrimizin turizm potansiyelini ortaya çikariyoruz. Ariciligi ve artizan ekmek üretimini destekleyen projelerle kadinlarimizin is gücü piyasasinda daha aktif rol almasini sagliyoruz ki malumunuz yarin kadinlar günü. Tüm bu saydigim projelerle birlikte Zonguldak büyüme yolculugunda gücüne güç katacak” dedi.



“Özel Karaelmas Ekspresi 8 Mart’ta Ankara’dan kalkacak”

Bakan Kacir, 8 Mart günü Özel Karaelmas Ekspresi’nin Ankara’dan yola çikacagini anlatan Kacir, "Bugün burada Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi ve Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansimiz öncülügünde; Kültür ve Turizm Bakanligimiz, Valiligimiz, TCDD ve ticaret ve sanayi odamiz isbirliginde gelistirdigimiz önemli bir projenin de müjdesini paylasmak istiyorum. Bu proje ’Özel Karaelmas Expresi’. Yarin yani 8 Mart Ankara’dan kalkacak Çankiri, Karabük ve Zonguldak illerimize ve ilçelerimize ugrayacak olan trenimiz Bati Karadeniz’imizin dogal güzelliklerini temasa ettirmek ve sehirlerimizin önemli unsurlarini vatandaslarimiza tanitmak adina önemli rol üstlenecek. Sehrimizi önemli bir turizm destisyonu haline getirecek Özel Karaelmas Expresinin hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Zonguldak için de askla sevkle çalismaya devam edecegiz" ifadelerine yer verdi.

Program, Özel Yetenekli Ögrencilerin Yüksek Teknolojide Istihdamina +8 Yil Kazandiralim, Kilimli Balik ve Su Ürünleri Soguk Hava Deposu Mezat Alani Projesi, Zonguldak Siber Vatan Yetkinlik Merkezi, Saglikli Toplum Için Ari Gibi Çaliskan Kadinlar, Alapli OSB, Çevreye Duyarli Altyapi ve Orta Ölçekli Isletmeler Için Yatirim Ortami Hazirliyor, Çaydegirmeni’nde Artizan Ekmek Üretiyoruz, Saglikla Kalkiniyoruz, Zonguldak-Eregli OSB Akilli Elektrik Yönetim Sistemi ile Fiziki ve Kurumsal Altyapisini Güçlendiriyor, Maden Sehitlerinin Çocuklari Maden Makinalari Üretiyor, Üzülmez Kültür Vadisi, SIHA 30.30.9.3, Imalat Sanayi Ihtiyaçlarina Uygun Endüstriyel Kontrol ve PLC Laboratuvari Kurulmasi ve Sanayi Için Tasarla ve Programla projelerinin açilis kurdelesi kesilmesiyle son buldu.

Daha sonra Bakan Kacir, Savunma Sanayii Baskanligi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi arasindaki isbirliginde hayata geçirilen Zonguldak Siber Vatan Yetkinlik Merkezinin açilisini gerçeklestirdi. Açilisin ardindan Siber Vatan Yetkinlik Merkezini ziyaret eden Bakan, ögrencilerle Siber Vatan ögrencileri ile bir araya gelerek sohbet etti. Siber Vatan Yetkinlik Merkezi’nde ulusal düzeyde koordinasyonu BAKKA tarafindan saglanan Kalkinma Ajanslari Siber Vatan Programi hakkinda bilgi verildi.

Bilgilendirmenin ardindan Kacir, Siber Vatan Programi çerçevesinde faaliyet gösteren Yavuzlar Web Güvenligi ve Yazilimi, ZAYOTEM Zararli Yazilim Önleme ve Tersine Mühendislik, CUBERIUM Blockchain, Redpunch Studios Oyun Gelistirme, Siber Tehdit Istihbarati ve Detection Engineering Takimlarini ziyaret ederek çalismalari hakkinda bilgiler aldi.
Kaynak: İHA