En Az Sosyal Ag Yorgunlugu Yasayan Sehir Erzincan

Türkiye genelinde yapilan bir arastirma sonucunda, kisilerde sosyal ag kullanimindan uzaklasmaya yönelik isaretler tespit edildi. Arastirma neticesinde illerin sosyal ag yorgunlugu açiklandi. En az sosyal ag yorgunlugu yasayan sehir Erzincan.

En Az Sosyal Ag Yorgunlugu Yasayan Sehir Erzincan
Iletisim Fakültesi Yeni Medya ve Iletisim bölümü akademisyenlerinden Dr. Ögr. Üyesi Nihal Acar, Prof. Dr. Birol Gülnar danismanliginda hazirladigi doktora tezinde Türkiye’nin sosyal ag yorgunlugu yasadigini belirledi.

2022 yilinda baslayan ve 5 ayin sonunda tamamlanan arastirmada en az sosyal ag yorgunlugu yasayan sehrin Erzincan, en yogun sosyal ag yorgunlugu yasayan ilin Afyonkarahisar oldugu belirlendi. Bölge bazinda ise Güney Dogu ile Dogu Anadolu bölgelerinin bati bölgelerine göre daha fazla sosyal ag yorgunlugu yasadiklari tespit edildi. Arastirmada, kisilerin yasadiklari sosyal ag yorgunlugunun kendilerinden kaynaklamadigi görülürken, kullanicilar; platformlarda yer alan asiri miktardaki bilgi, sürekli iletisim hali ya da sosyal aglarin kendi teknik özelliklerine bagli olarak yorgunluga maruz kaldigi belirtildi.

Arastirma 81 ili kapsiyor

Türkiye’de ilk olan arastirma ile ilgili bilgiler veren Dr. Ögr. Üyesi Nihal Acar, “Çalismamiz aslinda 2010 yilinda Amerika Birlesik Devletleri’nde Pazar arastirmacilarin buldugu bir durum tespitidir. Söyle ki sosyal aglarin kullanim oranlarinda ki düsüse ve bu düsüsün kisiler üzerinde ortaya çikarttigi fiziksel ve ruhsal nedenlere dayanan bir arastirmadir. Arastirmada Türkiye’de ilk Prof. Dr. Birol Gündar ve benim tarafimdan doktora tezi olarak hazirlandi. Arastirmayi biz tüm Türkiye’de yani 81 ili temsil edecek sekilde yapilandirdik. Kavramin yani sosyal ag yorgunlugunun nasil üretildigine baktigimizda ise büyük Pazar sirketleri kullanim oranlarinda 2011 yilinda 2010’a göre yüzde yirmilik bir düsüsten bahsediyor. Bu oran sosyal ag için yüksek bir oran. Pazar arastirmacilar bunun yani insanlarin neden artik platform kullanmaktan uzaklastiginin arastirilmasi gerektigini literatür kismina yöneltiyor. Yani biraz daha bu isle ugrasan bilim adamlarinin arastirma yapmasini söylüyor” ifadelerine yer verdi.

“Sosyal ag yorgunlugu Türkiye’de mevcut”

Pazar arastirmacilarinin temel nedeninin reklam olduguna dikkat çeken Nihal Acar, “Çünkü onlar sosyal aglar üzerinden reklam aldigi için kullanilmayan bir platforma da ister istemez hiçbir firma reklam vermez. Arastirma da 2 boyut elde ettik. Vatandaslarin sosyal ag kullanimi sonucunda 2 olumsuz durumla karsilastigini tespit ettik. Bunlardan bir tanesi teknostres, yani sosyal ag kullanimina bagli olarak kisilerin bunalma, stres, depresyon, anksiyete. Fiziksel anlamda da kas ve eklem agrilari sürekli masa basinda oturmaktan ya da göz bozukluklari, ani kalp atisi, nefesin aniden yükselmesi gibi durumlar tespit edilir. Ama arastirmanin bir diger ilginç boyutunda da tükenme. Yani Kisiler artik yavas yavas sosyal ag kullanmak istemiyor. Örnek verecek olursak bir sosyal ag platformu temmuz ayinda kendisine bagli küçük bir üretip piyasaya sürdü. Burada ki temel neden kullanici sayisini düsürmemek, kullanici sayisini kaybetmemek olarak söylenebilir. Sosyal ag yorgunlugu artik bizim ülkemizde mevcut. Kisiler özellikle ag kullanimindan yavas yavas uzaklasmaya basladi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA