Millî Helikopter Motorunda Önemli Bir Esik Daha Asildi

TEI, Sivil Havacilik Genel Müdürlügü’nün (SHGM) süreçlerini basariyla tamamlayarak yerli ve millî havacilik motorlarinin tip sertifikasyonu için gerekli olan “Tasarim Organizasyonu Onayi”ni (TOO) almaya hak kazanarak, havacilik motoru tasarimi yetkinligini kanitladi.

Millî Helikopter Motorunda Önemli Bir Esik Daha Asildi
TOO için SHT-21/EASA Part 21 mevzuatina göre sistematik, planli, risk yönetimini merkeze alan bir yaklasim ile organizasyon ve süreçlerin prosedürlerinin olusturulmasi, personel yetkinliklerinin gelistirilmesi, yetki ve sorumluklarin tanimlanmasi gerekiyor. SHGM tarafindan ilgili mevzuata uygunluk konusunda yapilan denetimler sonucunda TEI’nin uluslararasi sertifikasyon kriterlerine uygun tasarim yetkinligi tescillenmis oldu. Yerli ve millî olarak gelistirdigi motorlarin sertifikasyonunu bu yetki kapsaminda yürütecek olan TEI, Türkiye’de sivil havacilik motorlari sertifikasyonu için TOO onayi alan ilk sirket oldu.

SHGM tarafindan TEI’ye verilen, “Tasarim Organizasyonu Onayi” hakkinda degerlendirmede bulunan Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Haluk Görgün, açiklamasinda su ifadeleri kullandi:

“Türkiye’nin ilk Tasarim Organizasyonu Onayi (TOO) alan kurumu olmayi basaran TEI, bu haberle hepimizi gururlandirdi. Gayretleri ve özverileriyle süreçte emekleri olan TEI yönetimini ve çalisanlarini tebrik ediyorum. Inaniyorum ki, savunma sanayii kuruluslarimiz, daha nice önemli basarilara imza atacak. Gayemiz bir; “Türkiye Yüzyili, Savunmanin Yüzyili” olacak.”

GÖKBEY Helikopteri’ne güç verecek Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün uluslararasi sivil sertifikasyon süreci, TOO sonrasinda tip sertifikasyonu süreci ile tamamlanacak. TEI, millî motor projelerinin yani sira, 2018 yilindan bu yana A400M askerî kargo uçaklarinda kullanilan TP400 motorlarina sundugu parça bakim hizmeti ile EASA (Avrupa Sivil Havacilik Ajansi) tarafindan verilen Part 145 Bakim Organizasyonu Onayi’ni da almisti. Millî motorlar alanindaki bir kilometre tasini daha geride birakan TEI, Türkiye’nin askerî ve sivil havacilik alaninda ihtiyaç duydugu motorlari sertifikali olarak gelistirerek, ülkemizin motor alanindaki özgürlügü ve global ölçekteki rekabetçiligi açisindan önemli roller üstlenmeye devam edecek.
Kaynak: İHA