Mahkemeden Deterjana Dayanikli Olmayan Mutfak Tezgahina 'Ayipli Mal Degil' Karari

Rize’de yasayan bir vatandasin deterjana dayanakli olmayan mutfak tezgahi nedeniyle açtigi davada mahkeme, mutfak tezgahi için "Ayipli mal degil" karari verdi.

Mahkemeden Deterjana Dayanikli Olmayan Mutfak Tezgahina 'Ayipli Mal Degil' Karari
Rize’de yasayan Alaattin G., satin aldigi mutfak tezgahinin yemege ve bulasik deterjanina maruz kaldiginda asinma yaptigini ve kendisine ayipli mal satildigini öne sürerek tezgahi yaptirdigi kisiye dava açti. Mahkeme, tezgahta kullanilan mermerin siradan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taslardan oldugunu ancak kullanim hatasindan kaynakli bu duruma geldigi tespiti gerekçesiyle davanin reddine hükmetti. Alaattin G.’nin avukati ise ‘’Suya ve deterjana dayanikli olmayan mutfak tezgahinin ayipli olmadigina karar verildi.

Mahkeme, fikra gibi bir karar vermistir’’ dedi.

Rize’de yasayan Alaattin G., 2022 yilinda mutfagi için Halil Ibrahim O.’ya tezgah yaptirdi. Iddiaya göre, Alaattin G.’nin yaptirdigi yeni tezgahinda en ufak bir yemek dökülme sonucu iz kaldi ve kisa bir süre içinde tezgahta asinma meydana geldi. Bunun üzerine Alaattin G., avukati Emrullah Gözcü araciligiyla Pazar Asliye Hukuk Mahkemesi’ne basvurarak tezgahi satin aldigi Halil Ibrahim O.’ya dava açti.

‘’Tezgahin ayipli oldugu üzerine yogurt döküldügünde dahi leke tutmasindan anlasilir niteliktedir’’

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, ‘’Mutfak için olagan kullanima uygun, her evde kullanilan temizlik ürünleri disinda herhangi bir kimyasal madde kullanmiyorum. Tezgahimi alaninda uzman bir ustaya gösterdim. Aldigim yazida, kullanilan mermerin mutfak tezgahi olma niteliginde ve materyalinde olmadigi ifade edildi. Tüketici olarak bu ürünü satin alirken herhangi bir leke tutmayacagi, asinma yasanmayacagi tarafimiza söylenmis, kisa bir süre sonra da fotograflardan görülecegi üzere tezgahta asinmalar meydana gelmistir. Tezgahin ayipli oldugu üzerine yogurt döküldügünde dahi leke tutmasindan anlasilir niteliktedir. Mahkemece uzman mühendis bilirkisi olarak görevlendirilerek tezgahin ayipli olup olmadiginin tespitini istiyorum’’ ifadelerine yer verildi.



Bilirkisi tezgahta kullanilan mermerin suya ve günese dayanikli olmadigini ancak kisisel kullanima bagli bozulmalar olduguna karar verdi

Tezgahin ayipli olup olmadiginin tespiti için dava dosyasi bilirkisiye gönderildi. Hazirlanan bilirkisi raporunda, “Yapilan incelemede mutfak tezgahinda kullanilan mermerin ‘verde guatemala’ adiyla bilinen Hindistan menseli yesil renkli bir mermer oldugu ve bu malzemenin yüzeyinin çok hassas oldugu, suya ve günese karsi dayanikli olmadigi görülmüstür. Tezgahin kimyasal birlesimli malzeme degil siradan kullanimi olan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taslardan oldugu, kesif sirasinda da mermerin kenarinda ve yüzeyinde matlasma ve bozulma oldugu, bu kisimlarinda kimyasal birlesimli bir maddeye maruz kaldigi gözlemlenmistir. Mutfak tezgah mermerinin üretimden kaynakli bir hatasinin olmadigi, kisisel kullanima bagli olarak temizlik ürünlerinden ve malzemenin yapisindan kaynakli yüzeyinde bozulmalar meydana gelmistir” denildi.

Dava reddedildi: ‘’Kullanim hatasindan dolayi bu duruma geldigi tespit edilmistir’’

Kararini açiklayan Pazar (Rize) 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, ürünün ayipli mal olmadigi gerekçesiyle Alaattin G.’nin davasini reddetti. Mahkeme gerekçeli kararinda, ‘’Bilirkisi, tezgah için kullanilan mermerin suya ve günese karsi dayanikli olmadigi, siradan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taslardan oldugu ancak bazi kisimlarin kimyasal birlesimli bir maddeye maruz kaldigi ve üretimden kaynakli bir hata olmadigi yönünde görüs vermistir. Mutfak, tezgah mermerinin kisisel kullanima bagli temizlik ürünlerinden ve malzemenin yapisindan kaynakli yüzeyinde bozulmalar meydana gelmistir. Mahkemece yapilan inceleme sonucunda ürünün ayipli mal niteliginde olmadigi, cinsi geregi kullanim hatasindan dolayi bu duruma geldigi tespit edildiginden davanin reddine karar verilmistir’’ ifadelerine yer verdi.

‘’Fikra gibi bir karar’’

Karara itiraz eden Alaattin G.’nin avukati Emrullah Gözcü, “Suya ve deterjana dayanikli olmayan mutfak tezgahinin ayipli olmadigina karar verildi.

Devletimiz reform üstüne reform yapsin, kanunu uygulayanlar düzelmedikçe sonuç adaletsizlik. Mahkeme, fikra gibi bir karar vermistir” dedi.

Kaynak: İHA