Lavrov Açiklamasi 'Biz Müzakereye Haziriz, Ancak Zelenskiy'in Baris Formülü Temelinde Degil'

Rusya Disisleri Bakani Lavrov, Isveç’te düzenlenmesi planlanan baris zirvesinin Rusya’nin katilimi olmadan ve bazi temelleri degistirilmeden basarili olamayacagini belirterek, “Biz her durumda müzakereye haziriz ama Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in ’baris formülü’ temelinde degil” dedi.

Lavrov Açiklamasi 'Biz Müzakereye Haziriz, Ancak Zelenskiy'in Baris Formülü Temelinde Degil'
Rusya Disisleri Bakani Lavrov, Rusya’da yayimlanan Izvestiya gazetesine röportaj verdi. Bakan Lavrov, 22 Mart’ta Moskova bölgesindeki konser salonuna gerçeklestirilen terör saldirisinin ardindan Batili ülkelerden gelen açiklamalari degerlendirerek, “Bati, saldirinin arkasinda DEAS’in olduguna ve basta Ukrayna olmak üzere kimseden süphelenmenin bir anlami olmadigina herkesi ikna etmeye çalisiyor. Ukrayna’nin isin içinde olmadigini söyleyip duruyorlar. Nihai sonuçlara varmadan önce sorusturmanin tamamlanmasini bekleyecegimizi defalarca söyledik. Ekipler hala kanitlar üzerinde çalisiyor. Ancak özellikle faillerin Ukrayna siniri yakininda yakalandigi göz önüne alindiginda bariz teorileri görmezden gelemeyiz. Bundan kimin yararlanacagi sorusu düsünüldügünde Ukrayna’yi göz ardi edemeyiz” dedi.



“Terör saldirisi öncesi ABD, Rusya ile temasa geçti”

ABD’nin Moskova’daki terör saldirisindan önce Rusya’yi uyardigi yönünde yapilan açiklamalar sorulan Lavrov,” ABD’liler 7 Mart’ta bir uyari yayinladiklarini söyleyerek bunu her sekilde vurguluyorlar. Ardindan 8 Mart’ta Ingiltere Büyükelçiligi’nden bir uyari daha geldi. Bu uyarilar, Moskova’da bulunan vatandaslarina büyük etkinliklerden kaçinmalari yönünde uyariydi. Kural olarak istihbarat teskilatlari arasindaki temaslar gözden kaçiriliyor. Ancak Rusya Federal Güvenlik Servisi Direktörü Alexander Bortnikov yakin zamanda verdigi bir röportajda bu temaslarin gerçeklestigini, aslinda bir uyari aldiklarini, ancak bunun çok genel nitelikte oldugunu söyledi.

Buna ekleyecek hiçbir seyim yok” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna’nin baris plani anlamsiz”

Lavrov, Ukrayna’nin baris planina yönelik, “Moskova’nin ele geçirdigi bölgelerden çekilmesi gibi kabul edilemez kavramlara dayanmasi nedeniyle anlamsiz” dedi.

Lavrov ayrica, Isveç’te düzenlenmesi planlanan baris zirvesinin, Rusya’nin katilimina izin verilmesi de dahil olmak üzere bazi temelleri degistirilinceye kadar basarili olamayacagini söyleyerek, “Biz her durumda müzakereye haziriz ama Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in ’baris formülü’ temelinde degil. Washington’daki, Brüksel’deki, Londra’daki, Paris’teki ya da Berlin’deki herhangi bir ciddi siyasetçi nasil Zelenskiy’nin formülünün alternatifi olmadigini söyleyebilir?” ifadelerini kullandi. Lavrov söz konusu planin, Rusya’nin 2014’te ilhak ettigi Kirim da dahil olmak üzere ele geçirdigi topraklardan çekilmesi ve Ukrayna’nin 1991’deki Sovyet sonrasi sinirlarinin restorasyonunu içeren hükümlerinin "kabul edilemez" oldugunu vurguladi.

Öte yandan, Zelenskiy, Rusya ile "baris plani" disinda herhangi bir temelde müzakere yapilmasina karsi çikiyor.
Kaynak: İHA