Ilkbaharin Gelmesiyle Çocuklarda Alerji Sikayetleri Artmaya Basladi

Saygi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Hakan Uzun, ilkbaharin gelmesiyle çocuklarda baslayan alerjik sikayetler hakkinda bilgi verdi. Uzun, “Alerjenlerden korunma amaciyla çocuklar için maskeler kullanilabilir veya polenlerin havada uçusma miktari daha az olan saatlerde disari çikilabilir” dedi.

Ilkbaharin Gelmesiyle Çocuklarda Alerji Sikayetleri Artmaya Basladi


Ilkbaharin gelmesiyle çocuklarda alerji sikayetlerin artmaya basladigini ifade eden Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Hakan Uzun, “Bahar aylarinda ortaya çikan polenlerin etkisiyle özellikle çocuklarda görülen alerjik hastaliklar, yasam kalitesini düsürebilen önemli saglik sorunlaridir. Bahar alerjisi, polenlerin havaya yayilmasiyla tetiklenen bir alerjik reaksiyon olup, özellikle agaç ve ot polenlerinin etkisiyle ortaya çikar. Polenlerin havada bulunma süresi ve miktari arttikça, alerjik reaksiyonlar ortaya çikabilir. Bu durum, astim, saman nezlesi ve diger alerjik hastaliklari olan bireylerde semptomlarin siddetlenmesine neden olabilir. Bunun yani sira, bahar aylarinda artan polen miktariyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlari da daha yaygin hale gelebilir. Soguk alginligi ve grip gibi viral enfeksiyonlar, polen alerjisi olan kisilerde semptomlarin artmasina ve solunum yolu rahatsizliklarinin siddetlenmesine katkida bulunabilir” dedi.



“Polenlerin havada uçusma miktari daha az olan saatlerde disari çikilabilir”

Uzun “Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri genellikle nezle, burun tikanikligi, hapsirma, burun ve damakta kasinti, gözlerde sulanma ve kasinti, öksürük ve nefes darligi gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu belirtiler, bahar aylarinda özellikle rüzgârli günlerde ve polenlerin havada uçustugu zamanlarda daha yogun olabilir.Bahar alerjisi tedavisinde öncelikle dogru teshis ve alerjenin belirlenmesi önemlidir. Alerjiden korunma, yüksek etkili bir tedavi yöntemidir ancak polenleri tamamen ortadan kaldirmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle, alerjenlerden korunma amaciyla çocuklar için maskeler kullanilabilir veya polenlerin havada uçusma miktari daha az olan saatlerde disari çikilabilir, çocuklarin ellerini sik sik yikamasi saglanabilir, saglikli ve dengeli beslenmesine dikkat edilebilir. Polenlerin en yogun salgilandigi zaman dilimi sabahin erken saatleri özellikle 05.00-10.00 arasidir” dedi.



“Ilaç kullanimi konusunda mutlaka bir doktora danisilmali”

Sözlerine devam eden Uzun, “Ayrica, sikâyetlerde azalma saglamak için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Burun spreyleri, antihistaminikler ve alerji kontrol ilaçlari gibi ilaçlar semptomlarin kontrol altina alinmasina yardimci olabilir. Ancak, ilaç kullanimi konusunda mutlaka bir doktora danisilmali ve doktorun önerileri dogrultusunda ilaçlar kullanilmalidir. Sonuç olarak, çocuklarda bahar alerjisi belirtileri zamaninda taninmali ve uygun tedavi yöntemleriyle yönetilmelidir. Dogru teshis, alerjenlerden korunma önlemleri ve ilaç tedavisi, çocuklarin yasam kalitesini artirmak ve bahar alerjisi semptomlarini hafifletmek için önemlidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA