Gediz'de Göletlerin Doluluk Orani Yüzde Yüze Ulasti

Kütahya’nin Gediz ilçesinde gölet ve barajlarin su doluluk oraninin yüzde yüz seviyesinde oldugu bildirildi.

Gediz'de Göletlerin Doluluk Orani Yüzde Yüze Ulasti
Gediz’de bulunan Gediz Gölet’i, Üzümlü Gölet’i, Gümele Gölet’i ve Yagmurlar Gölet’inde son yagislarin ardindan biriken su orani yüzde 85-100 sevilerine yükselmesi üretici ve çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Devlet Su Isleri 3.Bölge Müdürlügü’nden alinan bilgiye göre Gediz Muhipler Gölet’inde mevcut doluluk orani yüzde yüz, Gürkuyu-Üzümlü Gölet’inde yüzde 85, Gümele ve Yagmurlar Gölet’inde ise yüzde yüz doluluk oldugu tespit edildi.

Geçtigimiz yillara göre doluluk oranlarinin daha iyi oldugu bildirilirken, Devlet Su Isleri tarafindan baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakim ve onarim çalismalari “Isletme ve Bakim Talimati” dogrultusunda her yil ve sulama sezonu içerisinde yapilmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapilarinin boyanmasi, çalisir halde olmasi için gerekli muayenelerinin yapimi gerçeklestiriliyor.

Devlet Su Isleri tarafindan kurak geçen yillarda baraj ve göletlere yeterli suyun gelmedigi belirtilirken, bu konuda çiftçiler de uyariliyor. Uyari kapsaminda, “Kurak geçen yillarda barajlara yeterli su gelmemekte; bu da sulamada sikintilara neden olmaktadir. Çiftçilerimizin buna göre davranarak ürün planlamalari yapmalari, büyük çapli ekim yapmamalari, su ihtiyaci fazla olan bitkilerin ekilmemesi veya ektirilmemesi gerekmektedir. Konunun tüm sulayicilara ve su kullanici örgütlerine ekim öncesi gerekli duyurular Valilikler, Kaymakamliklar, Il, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine, Belediye Baskanliklarina, Ziraat Odalarina, Muhtarliklara bildirilmektedir” ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA