Kadin Çiftçilere 'Süt Sagim Makinesi' Destegi

Samsun’un 17 ilçesinde 113 kadin çiftçiye Süt Sigirciligi Egitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sagim makinesi verildi.

Kadin Çiftçilere 'Süt Sagim Makinesi' Destegi
Kent genelinde hayvancilik sektörünün mekanizasyonuna Samsun Tarim ve Orman Müdürlügü olarak büyük önem veriliyor. Bu amaçla Samsun’da kadin çiftçilere süt sigirciligi egitimi adi altinda proje yapildi. Bütçesi Tarim ve Orman Bakanligi, Hayvancilik Genel Müdürlügü tarafindan Samsun Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligina aktarildi. Toplam bütçesi 1 milyon 350 bin TL olan projede sagim makineleri bedelinin yüzde 25’lik kismi üretici tarafindan karsilandi. Yüzde 75’lik kismi ise devlet katkisi olan projede bes bas sagmal süt inegi olan, Türkvet kayitlarinda büyükbas isletme kaydi olan ve faal olarak hayvancilik yapan kadin çiftçilere "tekli süt sagim makinesi" dagitildi.

Dagitim töreninde konusan Vali Yardimcisi Sevket Cinbir, “Kadinimiz, bizim Anadolu topraklarinda bereketi mutfaklarimiza ve sofralarimiza tasiyan degerlerimizdir. Dolayisiyla hayatin her asamasinda kadini görüyoruz. Kadinimizin olmadigi yer eksiktir. Olaylara kadin elinin dokunusu eger saglayamazsak eksik kaliriz. Hedeflerimiz var. Daha güçlü bir Türkiye’yi insa etmek istiyoruz. Bunu da kadiniyla erkegi ile hep beraber harekete geçirerek gerçeklestirebilecegimize inaniyoruz. Samsun’da 17 ilçemizde hayvancilikla ugrasan kadinlarimiz var. Bu kadinlarimiz bugüne kadar belki kendi imkanlariyla süt sigirlarina sagiyorlardi. Il Tarim ve Orman Müdürlügümüzün organize ettigi bir egitimle kendilerine ’süt sagim makine nasil kullanilir’ konusunda egitim verildi.

Egitim sonunda sertifikalari kendilerine takdim edildi. Bunun disinda süt sagim makinesi de kadin çiftçilerimize verildi.

Gerçekten kadinimizin el attigi her isete güzellik görüyoruz” dedi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Buradaki amaç 113 tane kadinin hijyenik sartlarda ve daha kisa zamanda, daha kolay, is gücüne dayanmayan bir sekilde sagmasini saglamaktir. Bu projenin 1 milyon 350 bin TL’lik bir bütçesi var. Bununla birlikte 113 tane kadin çiftçimize makinelerimizi verdik. Üreten kadinlarimizin yaninda oldugumuzu göstermek, onlarin isini kolaylastirmak ve kirsalda sosyal yasami daha kolay hale getirebilmek istedik" diye konustu.

Kadin çiftçilerde artik daha çok süt alabileceklerini ve islerinin büyük oranda kolaylasacagini ifade ettiler.
Kaynak: İHA