HAVELSAN Genel Müdürü Nacar Açiklamasi ''MAIN' Ilham Kaynagi Olacak'

‘HAVELSAN’in Yapay Zeka Vizyonu’ baslikli söylesiyle SUBÜ Konusmalari’nin 69’uncu konusmacisi olan ve gelistirdikleri yapay zekâ platformu ‘MAIN’in önemini vurgulayan HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, ‘MAIN’in özel sektör ve yerli büyük dil modeli için ilham kaynagi olacagini söyledi.

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar Açiklamasi ''MAIN' Ilham Kaynagi Olacak'
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafindan düzenlenen SUBÜ Konusmalari’nin 69’uncu konusmacisi, ‘HAVELSAN’in Yapay Zeka Vizyonu’ baslikli söylesiyle HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar oldu. Moderatörlügünü SUBÜ Teknoloji Yarismalari Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Ali Furkan Kamanli’nin üstlendigi söyleside; HAVELSAN’in yapay zekâ odakli çalismalari ve Ar-Ge faaliyetleri gibi konular ele alindi. Programin tamami üniversitenin YouTube kanali SUBÜ Haber’den istenildigi zaman izlenebiliyor.

HAVELSAN’in 1982 yilinda Kibris Baris Harekâti sonrasi Türkiye’ye uygulanan silah ambargolarina karsi kurulan bir sirket oldugu bilgisini veren HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, “Su anda Türk Silahli Kuvvetleri Güçlendirme Vakfi semsiyesi altinda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Milli teknoloji gelistirme alaninda 42 yildir araliksiz olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Deneyimli uzman kadromuz, çalisanlarimiz, ileri teknolojiye dayali yazilimlarimiz, özgün çözüm ve ürünlerimizle uluslararasi pazarda lider bir markayiz. Geride kalan dönem içinde, özellikle yazilim alaninda ülkemizin teknolojik gelisimine ve dijital dönüsümüne büyük bir katki sagladik. Sivil alanda da pek çok basarili projeye imza attik. Gelistirdigimiz özgün teknolojilerin uluslararasi pazarda da önemli bir yere sahip oldugunu ve rekabet edebilecek seviyeye ulastigini söyleyebiliriz. Böylelikle ülkemizin cari açigina yardimci olacak bir ihracat potansiyeline dogru ilerliyoruz. Yenilikçi yönümüzü sürdürmek adina her yil Ar-Ge yatirimlari yapiyoruz. Her geçen gün büyüyen bir sirket olarak, bilimsel altyapi bakimindan iyi egitilmis genç beyinleri ülkemize kazandiriyoruz” dedi.



“Uluslararasi arenada rekabetteyiz”

HAVELSAN’in üç ana is biriminden bahseden Nacar, “En büyük is birimimiz komuta kontrol ve savunma teknolojileri gelistiren birimimiz. Yerli ile milli gemilerimizde ve uçaklarimizda kullanilan komuta kontrol sistemleri ve entegrasyon sistemleri bu birimimiz tarafindan gelistiriliyor. Yurt disina da ‘Advent’ ismindeki önemli bir ürün ihraç ediliyor. Ikinci ana birimimiz ise simülasyon ve simülatör alani. Bu alanda da Türkiye’de ilk ve tek sirketiz. Dünyada ise taniniyoruz. Bu minvalde dünyada helikopter, uçak ve zirhli araçlar gibi birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Su anda da sivil havaciliga yönelik olarak hem Boeing hem Airbus simülatörleri üreterek uluslararasi arenada rekabet ediyoruz. Son ana birimimiz geçmiste bilgi teknolojileri ile basladi ve siber güvenlikle desteklenerek bugün hem yapay zekâ hem de büyük veri gibi birçok yeni teknolojiyi bünyesinde barindiran bir birim haline geldi. ‘MAIN’ ürününü bu birimde gelistiriyor, ‘Kovan’ gibi kurumsal kaynak yönetimi ve ‘Odak’ gibi açik kaynak veri tabani dönüsümünü bu birimde gerçeklestiriyoruz” diye konustu.



“Dijital Birlik Teknolojisi”

Eskiden yapay zekanin üniversitelerde okutuldugunu ve arastirma makalelerinin sürekli yayinlandigini hatirlatan Nacar, “Ancak daha önce hiç bu kadar popüler olmamisti. Akademik dünyada çok popüler bir çalisma alani olmasina ragmen toplumsal hayatta insanlarin kullandigi ve sonuçlarini görebildigi bir ürün haline hiç gelmemisti. 2019 yilinda basladigimiz otonom sistemlerde ve dijital birlik konseptiyle ortaya çikardigimiz otonom sistemler alaninda önemli ölçüde yapay zekâ teknolojileri kullandik. Dijital Birlik Teknolojisi sayesinde hava, kara ve denizde otonom bir sekilde hareket edebilen, sürü algoritmalari ile görev yapabilen yüksek teknolojili insansiz araç ailesine sahip olduk. Çalismalarina gece gündüz devam ettigimiz ve kisa sürede ciddi gelismeler kaydettigimiz bu teknolojide, insansiz kara araci ‘Barkan’ ve insansiz hava araci ‘Baha’dan sonra, insansiz deniz araci ‘Sancar’ ve insansiz kara araci ‘Kapgan’i ürün ailemize dâhil ederek çok önemli bir asama kaydettik. Bu noktada üstün kesif gözetleme kabiliyetine sahip insansiz hava aracimiz ‘Baha’ ve onunla koordineli sekilde görev yapabilen ‘Sancar’, ‘Barkan’, ‘Kapgan’ gibi deniz ve kara araçlarimizin da ülkemizin sinir güvenligi için gelecekte büyük bir öneme sahip olacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.



“20 yillik birikimin ürünü”

HAVELSAN’in 20 yili askin süredir kamu kurumlari nezdinde sürdürdügü projelerden elde ettigi birikimi degerlendirerek kurumlarin süreçlerini yapay zeka platformu ‘MAIN’ ile efektif hale getirmeyi amaçladigini belirten Nacar, “MAIN; herhangi bir büyük dil modeline entegre olmadan ve herhangi bir uygulama programlama ara birimine baglanmadan büyük veriden anlamli veriyi ortaya çikarma sürecini kurumlar için güvenli sekilde sunacak. Örnegin, ‘MAIN’, açik kaynak istihbarati (OSINT) kapsaminda da kullanilabiliyor. Bu kapsamda geçtigimiz yil yasadigimiz 6 Subat Kahramanmaras Depremlerinde sosyal medyadaki bilgi kirliliginin önüne geçmek ve arama-kurtarma ekiplerine destek olmak amaciyla ekiplere açik kaynak istihbarati ile katki saglanmisti. ‘MAIN’ bundan sonraki süreçte baska girisimciler için, teknoloji sirketleri için ilham kaynagi olacak ve yerli büyük dil modelinin son kullaniciya hitap edecek versiyonlari çikarilacaktir” ifadelerini kullandi.

“Gençlerimizin önü açik”

Ögrencilere yönelik tavsiyelerde de bulunan Nacar, “Arkadaslarimizin durmadan çalismasi gerekiyor. Çünkü gerçekten çalisacak çok fazla alan var. Biz her konuda ögrencilerimize destek oluyoruz. Hem staj programlarimiz hem aday mühendis programlarimiz hem yüksek lisans ve doktora ögrencilere yönelik paydas mühendis programlarimizda HAVELSAN’da istihdam noktasinda yardimci oluyoruz. Gençlerimizin önü açik. Imkanlari büyük. 20 yil önceki, 50 yil önceki Türkiye sartlari yok. Bugün için artik dünyayla tamamen entegre, senkronize bir alt yapimiz var. Bu altyapiyi degerlendirerek çok kiymetli isler, daha kiymetli isler yapabileceklerine inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA