Burasi Afrika Degil, Bolu

Bolu’nun Mengen ilçesinde belediyenin eski çöp döküm alanindaki çöp yiginlarina senelerdir kimse önlem almayinca bölge adeta felaketi yasiyor. 2 kez yasanan selin ardindan üzeri toprak ile kapatilan çöpler yeniden ortaya çikti, atiklar sel sulari ile Filyos çayina baglanan Mengen deresine karisti.

Burasi Afrika Degil, Bolu
Bolu’nun Mengen ilçesinde bulunan Mengen Çayi’nin hemen yani basinda bulunan Mengen Belediyesi’nin bir dönem çöp döküm alani olarak kullandigi bölüm suya karisti. 2018 yilina kadar çöp döküm alani olarak kullanilan alanin kapatilmasiyla yeni çöp döküm alani olusturuldu. Edinilen bilgiye göre, ilçe çöplügünün tasinmasinin ardindan eski alanda kalan atiklarin üzeri de kum ve toprak yiginiyla kapatildi. Ilçede, 2 yildir arka arkaya yasanan su taskinlari nedeniyle kum ve toprak yiginlarinin sularla birlikte gitmesiyle çöp yiginlari tekrar ortaya çikti. Dere kenarini kaplayan çöp yiginlari son yagmurlarla birlikte ilçeden geçen Mengen Çayi’na da karisti.

"Hayvanlari hasta olanlar, ölenler oluyor"

Çöplerin bulundugu alana otlamaya gelen büyükbas hayvanlarin içtikleri sudan ve çöpün etrafindan otlamasiyla hastalandigini belirten ilçe sakini Ismail Durmaz, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan uyarilar gelmesine ragmen bu çöplük buradan kaldirilmiyor. 2 kez sel oldu ve çöplerin bir kismi sel suyu ile ilçe merkezine yayildi. Köylerde hayvanlarimiz var mera olarak buraya geliyorlar ve çöplerin arasina giriyorlar. Hayvanlari hasta olanlar, ölenler oluyor. Bu çöpler dere sulari ile birlikte 13 kilometre uzakliktaki Gökçesu beldesine kadar yayilmis durumda. Kötü görüntü ayri sikinti, sagligi tehdit etmesi açisindan da bambaska bir sikinti var. Belediye ile de ilçe kaymakamligi ile de görüstük. ‘Çöplük kaldirildi’ deniliyor ama halen kaldirilmadi. Bunun kaldirilmasini yetkililerden rica ediyoruz” dedi.

Olusan kirlilik dronla görüntülendi.
Kaynak: İHA