Adana Ticaret Odasi Baskani Bayram Açiklamasi 'Kirsal Alanlara 95 Milyar Liralik Yatirim Kazandirildi'

Adana Ticaret Odasi Baskani Yücel Bayram, "Hibeler sayesinde hayvansal üretimden tarim ve su ürünlerinin islenmesine, kirsal turizm ve ariciliktan yenilenebilir enerjiye kadar çok genis bir yelpazede ülkenin kirsal alanlarina 95 milyar TL’lik yatirim kazandirildi. Yaklasik 100 bin insana da istihdam imkâni saglandi" dedi.

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) tarafindan 2024 yilinda IPARD III HIBE Programi kapsaminda 81 ile uygulanacak hibe programlarina iliskin proje çagiri takviminin açiklanmasinin ardindan, hibe destek programi hakkinda ilgili sektörlerle Adana Ticaret Odasi ev sahipliginde bilgilendirme toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantiya Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoglu, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu İçel Il Koordinatörü Beytullah Uygur ve tarim sektörünün paydaslari katilim sagladi. Toplantida IPARD III hibe programinin sunumunu TKDK Irtibat Ofisi Uzmani Nevzat Türkan gerçeklestirdi.

Bayram, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birligi tarafindan ortaklasa finanse edilen, Kirsal Kalkinma Programlari kapsaminda, 66 milyon Euro bütçeli Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar için 21 Mart’ta, 80 milyon Euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme için Haziran ayinda, 90 milyon Euro bütçeli Tarimsal Isletmelerin Fiziki Varliklarina Yönelik Yatirimlar için Temmuz ayinda 12 milyon Euro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme (Açik Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için Agustos ayinda çagriya çikilacak; basvuru dönemleri sirasiyla Mayis, Temmuz, Agustos ve Eylül aylari olacaktir ’’ dedi.

Bayram, söyle devam etti:

"Bu hibeler sayesinde hayvansal üretimden tarim ve su ürünlerinin islenmesine, kirsal turizm ve ariciliktan yenilenebilir enerjiye kadar çok genis bir yelpazede ülkenin kirsal alanlarina 95 milyar TL’lik yatirim kazandirildi. Yaklasik 100 bin insana da istihdam imkâni saglandi. 2024 yilindan itibaren uygulanacak olan IPARD III Programi ile de 248 milyon Euro tutarinda hibe destegi kullandiracak. Yeni Program döneminin en büyük yeniligi ise bugüne kadar 42 ilde uygulanan IPARD Programi’nin uygulama alanini ülke geneline yayginlastiracak olmasidir. Bu sayede ülkemizin 81 ilinde oldugu gibi Adana’mizdaki girisimcilerimiz, tarim-gida ve kirsal kalkinma alaninda yapacaklari yatirimlar için artik IPARD kaynaklarini kullanabileceklerdir. Detayli bilgi almak isteyen yatirimcilarimiz Odamiz bünyesinde faaliyet gösteren Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu ofisine basvurabilirler."
Kaynak: İHA