Milyonlarin Içme Suyu Olan Sapanca Gölü'ne Akaryakit Sizdi

Kocaeli’de yapilan yol çalismasi neticesinde delinen Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü’nün (NATO) petrol boru hattindan gelen akaryakit, Sakarya ve Kocaeli’de milyonlarin içme suyu olarak kullandigi Sapanca Gölü’ne sizdi.

Milyonlarin Içme Suyu Olan Sapanca Gölü'ne Akaryakit Sizdi
Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde dün meydana gelen olayda, yol çalismasi yapildigi esnada NATO akaryakit boru hattinin bir kolu delindi. Boru hattindan meydana gelen akaryakit sizintisinin fark edilmesi üzerine durum yetkililere bildirildi.

Bölgeye sevk edilen ekipler, is makinesiyle boru hattinin belli bir kismini açarak hasar tespit çalismasi gerçeklestirdi. Kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakit tankere tahliye edildi.

NATO hattinda basincin artmasi Sapanca Gölü’nü mazota bürüdü

Ekipler boru hatti tamirinde çalismalarini sürdürürken, gece yarisinda NATO hattinda basincin artmasi neticesinde sizinti büyüyerek, dere yatagi araciligiyla Sapanca Gölü’ne sizdi. Gölün yüzeyini bürüyen mazotu gören vatandaslar, durumu Sakarya Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) ekiplerine bildirdi. Bölgeye sevk edilen ekipler, yaptiklari çalisma neticesinde su yüzeyine barikat kurarak sizintinin büyümesine engel olmaya çalisti.

"Akaryakit göle yayilmis durumda

Ekipler bölgede çalismalarini sürdürürken güne mazot kokusuyla basladigini belirten Hüseyin Mercan, "Sapanca Gölü’nün durumunu, halini görüyorsunuz. Sakarya ve Kocaeli sinirlari içerisinde olan Sapanca Gölü’ne, Kocaeli bölgesinden gelen akaryakit karismis durumda. Çalisma esnasinda NATO boru hattinda sizinti meydana gelmis ve bu da Sapanca Gölü’ne ulasmis. Akaryakit göle yayilmis durumda. SASKI ekipleri buraya gelerek hemen müdahale etti ancak Kocaeli’den göle bir müdahale edildigini göremiyoruz. Bu manzara maalesef ki çevre felaketi, bu gölden Sakarya ve Kocaeli su içiyor. Gölün bir kismi akaryakitla kaplanmis durumda" dedi.



"Gölün içerisindeki canlilar akaryakit kokusundan ölebilir

Hüseyin Mercan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sabah agir bir akaryakit kokusuyla uyandik zaten. Gölün kenarina gelince suya ciddi anlamda akaryakitin karistigini gördük. Ciddi anlamda sikinti var. Bu su içme suyu havzasi. Içme suyunun akaryakit tehdidiyle kaplandigini görüyoruz. Bu alanda ciddi anlamda koku var. Bizi de rahatsiz ediyor. Yüzeyde olmamiza ragmen rahatsiz oluyoruz. Gölün içerisindeki canlilarin akaryakit kokusundan öldüklerini birkaç gün içerisinde maalesef görecegiz. Ciddi anlamda balik ölümleri de gerçeklesebilir"

Göle sizan mazot barikatlarla engellenmeye çalisildi

Öte yandan, SASKI’den yapilan açiklamada ise "Kocaeli ili sinirlari içerisinde bulunan Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü’nün (NATO) petrol boru hattinda 26 Mart Sali günü, vatandasin müdahalesi sonucu sizinti meydana gelmistir. Gece yarisinda NATO hattinda basincin artmasi sonucunda sizinti büyümüs ve dere yatagina ulasan yakit maddesi Sapanca Gölü’ne karismistir. Sakarya Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (SASKI) ekiplerimiz, gece ihbar alindigi andan itibaren konuyla ilgili aksiyon almis ve tüm birimleriyle göl sinirlari içerisinde çalismalara baslamistir. Kocaeli’de yasanan olay sonrasi göl sinirlarimiza karisan yakit maddesinin yayilimi SASKI ekiplerimizce ivedilikle kontrol altina alinmis ve bu maddenin göl çevresinde bulunan içme suyu alim noktalarina ulasmasi engellenmistir. Bu saat itibariyla SASKI ekipleri gölün ilgili bölümlerinde kontrol altina aldigi yakit maddesini etkisiz hale getirmek için yogun bir mesai harcamaktadir. Öte yandan, mazotun göl ile karistigi nokta ile su alim noktalariyla arasindaki mesafenin uzak olmasi muhtemel büyük bir tehlikenin de engellenmesine imkan tanimistir. Tüm vatandaslarimiz evlerinde çesme suyu kullanimi konusunda en ufak bir problem yasamayacaktir. Maddenin tamamen bertarafi ise kisa süre içinde tamamlanacaktir" denildi.
Kaynak: İHA