Van'da 2024 Yili 'Inci Kefali Av Yasagi Komisyon Toplantisi' Yapildi

Van Il Tarim ve Orman Müdürlügünde ilgili kurumlarin katilimiyla “Inci Kefali Av Yasagi Koordinasyon Toplantisi” düzenlendi.

Van'da 2024 Yili 'Inci Kefali Av Yasagi Komisyon Toplantisi' Yapildi
Van Gölü’nde yumurtalarini birakmak için tatli sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunmasi amaciyla 15 Nisan’da av yasagi basliyor. Kentin önemli bir degeri olan ve sadece Van Gölü ve havzasindaki iç sularda yasayan inci kefali baliginin üreme dönemi boyunca kontrol ve denetim faaliyetlerinin aksatilmadan yürütülmesi amaciyla inci kefali av yasagi komisyon toplantisi düzenlendi.

Van Il Tarim ve Orman Müdürlügü Toplanti Salonunda, Van Büyüksehir Belediyesi, Van Il Jandarma Komutanligi, Van Il Emniyet Müdürlügü, Edremit Belediyesi, Tusba Belediyesi, Ipekyolu Belediyesi, Muradiye Belediyesi, Ercis Belediyesi, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanligi, Van YYÜ, Van Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve DSI 17. Bölge Müdürlügünün üst düzey katilimlariyla inci kefali av yasagi komisyon toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida 2023 yili av yasagi döneminde karsilasilan sorunlar ve çözüm önerileri istisare edilerek, 2024 yili av yasagi dönemi için yapilacak çalismalarla ilgili kararlar alindi. Alinan kararlarin, av yasagi dönemi boyunca inci kefalinin (Van baligi) avlanmasinin, satisinin ve nakliyesinin engellenmesi için denetimlerin sikilastirilmasi, yasaga uymayanlara iliskin idari islem uygulanmasi, üreme dönemi boyunca; üreme alanlarinda islah çalismalarin yapilmamasi, inci kefali baliginin ihtiyaci olan suyun dere yatagina yasak boyunca akmasinin saglanmasi, okullarda bilinçlendirme egitimlerinin verilmesi gibi tedbirler alinarak ilgili kurumlar tarafindan titizlikle takip edilmesi ve sahada herhangi bir aksakliga mahal vermeyecek sekilde uygulanmasi kararlastirildi.

Toplantida konusan Van Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas, Van Gölü’ne özgü endemik bir tür olan inci kefalinin ekonomik ve turizm açisindan önemine dikkat çekerek, inci kefaliyle geçimini saglayan ailelerin oldugunu hatirlatti. Inci kefali varliginin sonraki nesillere devamini saglamanin önemli oldugunu ifade eden Görentas, "Sürdürülebilir balikçiligi saglamak ve inci kefali varligini korumak için baligin üremesinin gerçeklestigi Nisan-Temmuz aylari arasinda avcilik yasagina uyulmasi gerekmektedir" dedi.

Toplanti, Balikçilik ve Su Ürünleri Sube Müdürü Muhammet Demir’in "Inci Kefali Av Yasagi 2023 Yili Uygulamalari ve 2024 Yili Planlamalari" konulu sunumlariyla devam etti.
Kaynak: İHA