Balkan Sehitlerini Anma Programinda Duygu Dolu Anlar Yasandi

Balkan Savaslari’nda vatanin bütünlügü için emsalsiz bir mücadele veren ve agaç kabuklarini yiyerek hayatta kalma mücadelesi sergileyen kahraman Balkan Sehitlerini anma töreninde hazirlanan dramatizasyonu izleyenler duygu dolu anlar yasandi.

Balkan Sehitlerini Anma Programinda Duygu Dolu Anlar Yasandi
Balkan Savaslari’nda 111 yil önce sehit düsen askerler için, Edirne Sükrü Pasa Aniti’nda "26 Mart Balkan Sehitlerini Anma Günü" töreni düzenlendi.

tören, çelenk sunumu ile basladi.

Istiklal Marsi’nin okunmasi ve saygi durusunun ardindan Kur’an-i kerim okunup dua edilmesiyle devam eden program, sehitlige karanfil birakilmasiyla son buldu.

Öte yandan, Edirne Halk Egitimi Merkezi Mimar Kemalettin Konferans Salonu’nda da Edirne 1. Murat Anadolu Lisesi ögrencilerinin hazirladigi "Edirne Müdafii Mehmet Sükrü Pasa" gösterisi sunuldu.

92 yil boyunca Osmanli Cihan Devleti’ne baskentlik yapan Edirne’nin, Balkan Savaslari’nda tarihinin en zor günlerini yasadigi anlatilan gösteride, açlik ve salginla mücadele eden kahramanlarin, Sükrü Pasa’nin kumandasinda 5 ay 5 gün boyunca Bulgar askerlerine karsi kahramanca mücadelesi canlandirildi.

Balkan Devletleri’nin 1912 yilinda Osman Cihan Devleti’ne karsi baslattigi savasta Bulgar askerleri tarafindan Edirne’nin kusatildigi ifade edilen gösteride, Sarayiçi Er Meydani mevkisinde esir tutulan ecdadin agaç kabuklarini yiyerek hayatta kalma mücadelesi verdigi anlar izleyiciye aktarildi.

Sükrü Pasa’nin sehrin müdafaasi sirasinda yazdigi ve askeri tesvik edebilmek adina tüm askerlere okudugu, “Düsman hatlari geçtikten sonra ölürsem kendimi sehit olarak kabul etmiyorum. Beni mezara koymayin. Etimi itler ve kuslar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattimiz bozulmadan sehit olursam kefenim, lifim, sabunum çantamdadir. Beni bu mahalle gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir" vasiyeti de ögrenciler tarafindan canlandirildi.
Kaynak: İHA