Modern Hale Getirilen Çeyizler Gelinlik Kizlarin Hayallerini Süslüyor

Yozgat’in Sorgun ilçesinde birçok evde yillarca sandik ve hurçlarda saklanan çeyizler, dikis nakis kursunda modernize edilerek gelinlik kizlarin hayallerini süslüyor.

Modern Hale Getirilen Çeyizler Gelinlik Kizlarin Hayallerini Süslüyor
Sorgun Halk Egitim Merkezi bünyesinde açilan kurslara katilan kadinlar, hem sosyallesiyor hem de ürettikleri ürünleri satarak aile ekonomisine katki da bulunuyor. 6 ay önce dikis nakis kursuna katilan Sorgunlu kadinlar, yillarca sandik ve hurçlarda sakladiklari çeyizleri çesitli tasarimlarla modern hale getirerek yeni ürünlere dönüstürüyor.

Kursta kadinlar kendi çeyizlerini isleyerek hem kizlari hem de yakin çevreleri için gelin ve damat bohçasi, yatak örtüsü, seccade gibi el isi ürünleri modern tasarimlara dönüstürüyorlar.

Sorgun Halk Egitim Merkezinde kadinlar ayrica rölyef kursuna da katilarak ürettikleri ürünleri satarak aile bütçelerine de katki sunuyorlar.

“Kursa kadinlarin ilgisi yogun oluyor”

Geçmisten gelecege bir yol izleyerek eskiyi yeniye dönüstürdüklerini söyleyen Ayfer Gözübüyük, “Burada kursiyerler eski islemelerden olusan ürünleri, güncel modellerle isleyerek daha kullanisli hale getiriyor. Burada havlu, seccade, yatak takimlari, bohça gibi ürünler elde ediyorlar. Kursiyerlerimiz kendi çocuklarinin çeyizlerine islemeler yapiyorlar ya da satarak aile bütçelerine katki sunuyorlar. Eski islemeler hayata kazandiriliyor ve çeyizlik olarak kullaniyorlar. Su an kursumuzda 30 kursiyerim var, burada nakis ve rölyef yapiyoruz. Kursiyerlerimiz bu ürünleri bazen hediyelik yapiyorlar bazen de satiyorlar. Hafta içi her gün kursumuz devam ediyor. Sorgunlu kadinlardan kursumuza yogun ilgi var, burada arkadas ortaminda güzel vakit geçiriyorlar, kadinlarimiz sosyallesiyor” dedi.

“Kizlarima hediye edecegim”

Annesinden kalan çeyizleri modern hale getirerek isledigini söyleyen kursiyer Miyase Nurkan da, “Annemin bana vermis oldugu çeyizler bos bos duruyordu, kursa gidip bunlari degerlendirmek istedim. Ortaya da çok güzel isler çikti. Seccade, havlu, bohça takimlari yaptim. Su an da gelir elde etmeye firsatim olmadi ama 3 kizim var. Annemim bana yaptigi gibi ben de onlara bunlari isleyerek hediye edecegim” seklinde konustu.

“Burada sosyallesiyoruz”

Rölyef kursuna katilan kursiyerlerden Fatma Gülsah Bulut ise, “Kagitlara sekil vererek 3 boyutlu islemelerimizi yapiyoruz. Tablolar olusturuyoruz, istedigimiz manzara resimleri baski olarak geliyor ve biz de onlari 3 boyutlu tablolara dönüstürüyoruz. Evimize çok güzel tablolar yaptik, buraya arkadasimin tavsiyesiyle basladim ve kursta bunlari yaparken çok egleniyoruz, sosyallesiyoruz ortamimiz çok güzel. Evde vakit geçirene kadar burada bir seyler ögreniyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA