Bakan Yumakli Açiklamasi 'Iklim Degisikligi Bizleri Daha Fazla Mücadeleye Sevk Ediyor'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, süne zararlisiyla ilgili, “Bu ekonomik kayiplarin sadece bir bölgeyi etkilemedigini belirtmek isterim. Burada süne zararlisina karsi mücadele yürütürken Karadeniz bölgesinde de kahverengi kokarca ile ilgili farkli bir mücadele yürütülüyor. Gün geçtikçe iklim degisikligi bizleri daha fazla mücadeleye sevk ediyor” dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Iklim Degisikligi Bizleri Daha Fazla Mücadeleye Sevk Ediyor'
Bir dizi ziyaret ve toplanti için Adana’ya gelen Bakan Yumakli, Ceyhan ilçesine bagli Küçükburhaniye Mahallesi’nde düzenlenen ‘Süne ile Mücadele’ programina katildi.



“Bu, ciddiye alinmasi gereken bir mücadele”

Burada konusan Bakan Yumakli, “Ülkemizde üretilen ürünlerin özellikle zararlilarla mücadelesinde uzun zamandir devam eden biyolojik mücadeleye iliskin burada faaliyette bulunduk. Elbette bu faaliyet ile sinirli degil. Ülkenin dört bir tarafinda iklim degisikligine karsi hem üreticiler hem bakanlik hem de sivil toplum kuruluslari mücadeleye devam ediyorlar. Eger bu mücadele yapilmazsa hububatta önemli bir verim kaybina yol açabiliyor. Bununla ilgili TAGEM çok yogun bir sekilde mücadeleye iliskin çalismalar yapiyor. Bizler sadece bakanlik olarak degil özel sektördeki paydaslarimizin da mücadeleye katilmasini istiyoruz. Süne, Akdeniz meyve sinegi gibi ciddi bir sekilde tarimsal kayba zarar verecek zararlilarla mücadeleden evvel biyolojik mücadelenin önemli oldugunu düsünüyoruz. Bugün de süne zararlisina karsi süne paraziti salindi. Ancak bu sadece belirli bir bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde degil uzun zamanlar alan, ciddiye alinmasi gereken bir mücadele. Umuyorum ki hem bugün hem de bundan sonraki dönemlerde bu mücadeleye bütün üreticilerimiz çok ciddi katilim saglayacaktir” ifadelerini kullandi.

“Ülkemiz bununla basa çikabilecek kabiliyete sahip”

Iklim degisikliginin etkilerinin her geçen gün yasandigini belirten Bakan Yumakli, “Bu ekonomik kayiplarin sadece bir bölgeyi etkilemedigini belirtmek isterim. Burada süne zararlisina karsi mücadele yürütürken Karadeniz bölgesinde de kahverengi kokarca ile ilgili farkli bir mücadele yürütülüyor. Gün geçtikçe iklim degisikligi bizleri daha fazla mücadeleye sevk ediyor. Ülkemiz bununla basa çikabilecek kabiliyete sahip. Yeter ki biz mücadelemize ara vermeden devam edelim” diye konustu.

Konusmanin ardindan Bakan Yumakli, süne zararlisina karsi bugday tarlasina böcek salimi yapti.
Kaynak: İHA