TÜBITAK Baskani Mandal Açiklamasi 'SUBÜ'yü Model Alan Bir Çagri Yapacagiz'

Gün boyu süren etkinliklerle SUBÜ akademisyenleri ve ögrencileriyle bulusan TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, SUBÜ’nün Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdigi Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nün basarili bir örnek oldugunu ve bunu model alan bir çagri yapacaklarini kaydetti.

TÜBITAK Baskani Mandal Açiklamasi 'SUBÜ'yü Model Alan Bir Çagri Yapacagiz'
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’i agirladi. Mandal gün boyu süren programlarda ilk olarak Rektör Prof. Dr. Mehmet Saribiyik’i makaminda ziyaret etti. Ardindan SUBÜ Konusmalari’nin 68’inci konusmacisi olarak ögrencilerle bulustu. Rektörlük Konferans Salonu’nda ise akademisyenlere projelere yönelik bilgilendirme toplantisi gerçeklestirdi. Mandal; SUBÜ’nün atölyelerini, Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni, Biyomedikal Teknolojiler Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni, Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nü ve SUBÜ Stüdyolari’ni ziyaret ederek yürütülen çalismalara iliskin yetkililerden ve ögrencilerden bilgi aldi. Üniversite lokalinde ögrencilerle iftar yapan Mandal, daha sonra Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü bünyesinde Teknofest’e hazirlanan ögrencilerle bir bulusma gerçeklestirerek sohbet etti. Ögrencilerden gelen sorulari cevaplandirdi ve kariyer yolculuklarina yönelik tavsiyelerde bulundu. Mandal’a gün boyu süren etkinliklerde Rektör Prof. Dr. Mehmet Saribiyik ve ilgili akademisyenler eslik etti.

Müsteri program ihtiyaçlarini söylemeli

Akademisyenlerle bulusmasinda TÜBITAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi’nin bir kapasite gelistirme programi oldugunu kaydeden TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, “Hocalarimiz rüstünü bu program ile ispat etmeye çalisiyor ancak biz birçok çagri açiyoruz ve bu çagrilara basvurulari bekliyoruz. Özellikle ‘Uygulamali Bilimler Üniversitesi’ konseptine uygun olan sektörle birlikte yapilacak olan projelere basvurulari önemsiyoruz. Bir yandan da müsterinin ihtiyacim var demesini ve o ihtiyaca yönelik çagrilar yapmayi arzu ediyoruz. TÜBITAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programi için üniversitenin arastirma üniversitesi olmasina gerek yok. Projenin yönetimini arastirma üniversitesi yönetir seklinde bir sart var. Yönetici ve yürütücü farkli seyler, siz yürütücü olabilirsiniz. Akademik ilerleme kriterlerinde bakilan da yöneticilik degil yürütücülük” dedi.



Bakanliklarla ortak çagrilarimiz olacak

Spor çagrilarinin es finansmana dayandigini belirten Mandal, “Bütçenin yarisi Gençlik ve Spor Bakanligi’ndan yarisi bizden geliyor. Yeni çagri için 80 milyon liraya yakin bir bütçe olustu. Iki asamali bir çagri olacak. Bakanlik öncelikli olarak projenin ihtiyaç alanlarina girip girmedigi konusunda bir ön inceleme yapacak. Böylece tek seferde uzun uzun projeler yazilmasinin önüne geçilecek. Gençlik ve Spor Bakanligi gibi birkaç bakanligimizla daha ortak proje çagrilarina çikacagiz” diye konustu.



Önemli olan aday olabilmek

Bütçelerinin 2024 yilinda 6 milyardan 20 milyar liraya çiktigi bilgisini veren Mandal, “Bu devletimizin bilimsel arastirmalara öncelik verdigini gösteriyor. TÜBITAK olarak disipliner odakli degerlendirici yaklasimindan tematik odakli degerlendirici yaklasimina dönmeye çalisiyoruz” seklinde konustu.

Doktora asamasindaki arastirma görevlilerine de önerilerde bulunan Mandal, “Özellikle 1002 Hizli Destek Programi’na basvurmalilar. Yüzde 40 gibi yüksek bir desteklenme oranina sahip 2214-A Yurt Disi Doktora Sirasi Arastirma Burs Programi, yurt disinda bir yil tecrübe edinme firsati sagliyor. Arastirmaci olarak yoluna devam edecek olanlar proje kültürüne alismali. Simdiden planlamalar yapilip doktora sonunda 3501 Kariyer Gelistirme Programi’na hazir olunmali. Önemli olan basarmak degil aday olabilmek. Ben aday olmayi daha kiymetli buluyorum. Çünkü basarmak için aday olmak lazim” ifadelerini kullandi.

Girisimcilik yönü güçleniyor

Iftar sonrasinda Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nde Teknofest’e hazirlanan ögrencilerle bir araya gelen Mandal, “Olusturulan bu koordinatörlük bünyesinde yürüttügünüz çalismalarla böylesi özel bir bulusma için özel olarak seçilen ögrenciler oldunuz. Her biriniz önemli gayretler içerisindesiniz. Girisimcilik yönünden kendisini ciddi anlamda güçlendiren hatta bu yönde adimlar atan ögrencilerimizin oldugunu görmek umut ve mutluluk verici. SUBÜ’nün Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdigi Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nü yakindan takip ettik. Bizim için iyi bir örnek oldu. Biz de SUBÜ Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nü model aldigimiz bir çagri yapacagiz” dedi.



Proje kültürünü gelistirme gayretindeyiz

Nokta atisi uygulama ve arastirma merkezleri kurduklarini ve proje kültürünü önemsediklerini belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Doktora yapan ögrencilerimiz için ikinci tez izleme sinavlarinda TÜBITAK 1002 Hizli Destek Programi’na basvuru yapmis olma zorunlulugu getirdik. Üniversitemizde proje kültürünün gelismesi için büyük gayret gösteriyoruz. 2209-A ve 2209-B üniversite ögrenci proje destek programlarinda kabul edilen proje sayimiz ciddi bir siçrama gösterdi. Bunun gerçeklesmesinde girisimcilik dersimiz ile danisman hocalarimizin dogru yönlendirmelerinin büyük etkisi var. Gün boyu üniversitemizde bulunan ve bizlere zaman ayiran TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Hasan Mandal hocamiza bizlerle birlikte oldugu ve kiymetli katkilar verdigi için tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA