Skolyoz Hastasi Zeynep Füzyon Cerrahisi Ile Sagligina Kavustu

ANTALYA – Samsun’da 4 yildir skolyoz hastasi olan 10’uncu sinif ögrencisi Zeynep Pehlivan’in sirtinda ve belinde bulunan egrilikler Antalya’da özel bir hastanede gerçeklestirilen füzyon cerrahi tedavisi ile düzeltildi. Ameliyattan bir gün sonra yürümeye baslayan ve 4’üncü günde taburcu edilen Zeynep Pehlivan, “Sagligima tekrar kavustugum için çok mutluyum” dedi.

Skolyoz Hastasi Zeynep Füzyon Cerrahisi Ile Sagligina Kavustu
Samsun’da yasayan ve bir süredir skolyoz hastasi olan 10’uncu sinif ögrencisi Zeynep Pehlivan, tedavi için Antalya Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Ömer Bozduman’a ulasti. Yapilan görüsmelerin ardindan Pehlivan ve ailesi Antalya’ya davet edildi. 4 gün önce Antalya’ya gelen Zeynep Pehlivan için ameliyat karari alindi. Ameliyatla genç kizin sirtinda ve belinde bulunan egrilikler enstrümantasyonlu bir sistemle füzyon cerrahi tedavisi yaparak düzeltildi. Ameliyatin hemen ardindan bir gün sonra yürümeye baslayan Pehlivan, 4 gün sonra taburcu edildi.

4 yildir skolyoz hastaligi ile mücadele ettigini ve bunun aort damari yetmezligi ile doktora gittigi zaman ortaya çiktigini belirten Zeynep Pehlivan, “Doktora gittigimizde ortopediye yönlendirdi. 6 ay fizik tedavi sürecim oldu. Bu sefer korse verdiler. Korseyle de ilerledi. Sonra bir süre sonra durduruldu ama tekrar ilerledi bu sefer ameliyat boyutuna geldigini söylediler. Doç. Dr. Ömer Bozduman’a ulastim. Yapacaklarini tek tek anlatti. Su an gayet iyiyim. Yürüyebiliyorum, agrilarim az da olsa devam ediyor. Ama onun haricinde öyle çok dayanilmaz bir agrim yok. Bu süreçte mide bulantilarim oldu” dedi.



“Korse takarken korselerin sikmasi çok bunaltti, egilemiyordum”

Hastaligin kendisini nasil kisitladigi hakkinda da açiklamalarda bulunan Pehlivan, “Korse takarken korselerin sikmasi çok bunaltti, egilemiyordum, hiçbir hareketi yapamiyordum. Ve onun haricinde geceleri de uyuyamiyordum. O kadar çok agri oluyordu ki böyle dayanilmaz bir agriydi ve sabahlara kadar uyuyamadigim oluyordu. Simdi sagligima tekrar kavustugum için çok mutluyum” sözlerine yer verdi.

“Enstrümantasyonlu bir sistemle füzyon cerrahi tedavisi yaparak düzelttik”

Zeynep’in skolyoz hastaligindan dolayi uzun zamandir takiplerinde oldugunu belirten Doç. Dr. Ömer Bozduman, “Rahatsizligi gerilemek yerine ilerleme olunca müdahale etmeye karar verdik. Ameliyatini gerçeklestirdik. Sirtinda ve belinde olan egriliklerini enstrümantasyonlu bir sistemle füzyon cerrahi tedavisi yaparak düzelttik. Ameliyattan sonra birinci gün yürüttük. Problem yasamadik, dördüncü gün taburcu edecegiz. Zeynep’in en sik hareketlenmelerinin oldugu boyun sirt bileskesine beliyle kalça bileskesine dokunmadik. Daha az hareketsiz olan sirt bölgesine füzyon cerrahi yaptik. Bundan sonra çok fazla bir fonksiyon kaybi olacagini düsünmüyoruz” dedi.



“Ailelere 10 yasindan sonra özellikle kiz çocuklarinda çiplak muayene öneriyoruz”

Skolyoz hastaliginin daha çok ergenlik döneminde ortaya çiktigini ve nedeninin tam olarak bilinmedigini belirten Doç. Dr. Ömer Bozduman, “Dogustan ve farkli nedenlerden dolayi ortaya çikanlar da var. Ailelere 10 yasindan sonra özellikle kiz çocuklarinda çiplak muayene öneriyoruz. Omuz dengesi, kol hizasi, kollari ile bedeni arasinda boslugun simetrik olup olmamasi, gögüs hizasinin kontrol edilmesi gerekir. Akillarina yatmayan bir asimetri oldugu zaman ortopedi ve travmatoloji bölümüne basvurmalarini öneriyoruz. Bu tür durumlarda müdahale edilmedigi zaman iç organ basisina ve fonksiyon kayiplarina neden olur” dedi.

Erken taniya çok önem verdigini belirten Bozduman, “Bu çocuklarin birçogunu zamaninda yakalarsak ameliyat olmadan tedavi edebiliriz. Biz olabildigi kadar ameliyatsiz tedavi yapmaya çalisiyoruz. Bir farkindalik olusturmaya çalisiyoruz. Bütün ailelerden ricam gözlerimiz çocuklarimizda olsun, onlari kontrol edelim” dedi.

Kaynak: İHA