Rezerv Alana Dahil Olan Apartmanlarinin Yikilmasini Istemiyorlar

Kahramanmaras’ta 6 Subat 2023 tarihindeki depremler sonrasi binalarinin ’az hasarli’ oldugunu savunan bina sakinleri ve müteahhit, yapinin rezerv alana dahil edildigini ve yikilacagini söyleyerek, yikima karsi çiktiklarini ifade etti.

Rezerv Alana Dahil Olan Apartmanlarinin Yikilmasini Istemiyorlar
Kahramanmaras’ta yasanan depremlerde büyük yikima ugrayan Azerbaycan Bulvari üzerinde yer alan ve depremleri az hasarli olarak atlatan 3 bloktan olusan Dilsude Sitesi’nin rezerv alana dahil edilmesine, binanin müteahhidi ve sakinleri karsi çikiyor.

Binanin depremi az hasarli olarak atlattigini, beton kalitesi konusunda saglam oldugunu iddia ederek, saglam oldugunu savunduklari binanin yikilmamasi gerektigini savundu.

“Tüm mühendislik birimlerine uyulmus sapasaglam bir bina”

Dilsude Sitesi’nin müteahhidi Ismail Seref Alkis, “Bu Dilruba Sitesi’nin yapimcisiyim. Bu bina saglam bir bina, depremde kendisini ispatlamis gerek beton kalitesi ile gerekse de binanin saglamligi ile. Fakat bize gelen bir yazi ile burayi bosaltmamiz gerektigini, rezerv alan ilan edildigini, biz de bu olayin yanlis oldugunu ve binanin saglam oldugunu yikilmamasi gerektigini, binanin beton ölçümlerinin performans analizlerinin çok yüksek oldugunu belirttigimiz halde burayi rezerv alan ilan edilmis ve yikmak istiyorlar. Bakanimiz Mehmet Özhaseki gelmisti, bizzat sorduklarinda bu binanin yikilmayacagini, rezerv alan olsa bile yikmayacagi yönünde sözü var. 3 blok burasi, toplam 57 tane bagimsiz bölüm var, 8 dükkan var. Bu milli servet yikilmasin, ben bu binanin yikilmasinin dogru bir karar olduguna inanmiyorum. Biz burayi teslim edeli yaklasik 4-5 yil oldu, tüm mühendislik birimlerine uyulmus sapasaglam bir bina” dedi.

Bina sakinlerinden Mustafa Tasyapar ise, “Buranin hasar tespitinde az hasarli hatta hasarsiza yakin olarak çikmisti. Bunun üzerine üniversite profesörlerinin de olustugu 4 ekip numuneleri alip baktirdi hepsinde hasarsiz olarak gördü. Bunun üzerine biz Çevre Sehircilik Il Müdürlügü’ne ve Büyüksehir Belediyesi’ne buraya tasinmamizda bir sakinca var mi, rezerv alana giriyor mu diye sorduk onlar da buranin yedek rezerv alan oldugunu buranin girmeyecegini söylediler. Tadilat yapin deyip girmemizi istediler, bu 3 blokta yaklasik 6-7 milyona yakin dis cephe mantolama yapildi depremden sonra. Bu kadar test ve numuneden sonra bu kadar bilirkisi, uzman ve mühendisin görüsünden sonra hangi teknik veriye göre burasi yikilmak isteniyor bunu merak ediyorum açikçasi” diye konustu.

Kaynak: İHA