Kdz. Eregli'de Tohum Bankasi Kurdu

Kdz. Eregli Belediyesi 2020 yilinda basladigi Ata Tohumu Projesi kapsaminda Tohum Bankasi kurdu.

Kdz. Eregli'de Tohum Bankasi Kurdu
Belediye Baskani Halil Posbiyik, saglikli tarimi desteklemek ve yörede yayginlastirmak için 6 serada ürettikleri tohum ve fideleri köylü, kentliye dagitacaklarini belirterek; “6 seramizda ürettigimiz 15 çesit üründen elde ettigimiz tohumlarla kurdugumuz Tohum Bankasi’yla Yerel tohumlarimizi en uygun sartlarda saklayacagiz, koruyacagiz, bilgilendirecegiz ve Atalarimizdan bizlere miras kalan tohumlarimizi gelecek nesillere aktaracagiz” dedi.

Kdz. Eregli Belediyesi, saglikli tarimi desteklemek için 2020 yilinda basladigi ’Ata Tohumu Üretimi Projesi’ni her geçen yil gelistirerek sürdürüyor. Belediye Baskani Halil Posbiyik, 4 yillik üretimin ardindan kurulan Tohum Bankasi’nin açilisini gerçeklestirdi.

Belediye Baskani Halil Posbiyik, beraberinde baskan yardimcilari, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri ve ilgili teknik ekiple birlikte Belediyenin Delihakki’da bulunan seralarinda üretilen Ata tohumlarinin toplandigi Tohum Bankasi’ni basina tanitti, hizmete açti.

"Çalismalar 2020 yilinda basladi"

Tohum Bankasi’nin saglikli tarimin yayginlasmasi ve gelecek nesiller için çok önemli bir hizmet oldugunu belirten Baskan Posbiyik, sunlari söyledi:

“Delihakki bölgesinde genis bir arazimiz var. 40 dönüm civarinda. Yapacagimiz projeler arasinda bu arsanin bir bölümünü stadyum yapmak için bakanliga vermek için hazir oldugumuzu ifade etmistik. 2014 yilinda hurda araçlar konulmus onlari da kaldirmaya devam ediyoruz. Dolayisiyla alan tamamen belediyeye kalmis olacak. 2020 yilinda burada ilk serada çiçek üretimiyle basladik ve ardindan Ata Tohumu Projesi’ne basladik. Bugün burada, Yerel Tohum projesi kapsaminda ürettigimiz tohumlari, korumak ve tanitmak amaciyla kurmus oldugumuz Tohum Bankamizin açilisini gerçeklestirecegiz.

Belediyemize ait Delihakki’daki bu alan, bakimsiz ve kullanissiz bir alandi. Önce fidanlarimizi buraya tasidik, üretim planlarimizi bu alana göre yapmaya basladik, seralarimizi yaptik. Daha sonra bu alanin etrafini tel örgü ile çevirerek su an ki haline getirdik. Burada Yerel Tohum üretimi ve fide üretimi, Osmanli Çilegi üretimi ve mevsimlik çiçek üretimi yapiyoruz. Yerel Tohum projemize 2020 yilinda basladik. Bu projemize baslarken 1 adet seramiz vardi ve sadece mevsimlik çiçek üretimi yapmaktaydik. Su an Yerel Tohum projesi kapsaminda 6 serada tohum ve fide üretimi yapiyoruz. Ayrica mevsimlik çiçek üretimi, çelikleme ile fidan üretimi ve Osmanli Çilegi fide üretimi yapmaktayiz. Bu çalismalarimiz ile hem Yerel Tohumlarimiza, hem de Osmanli Çilegimize sahip çikiyoruz."

Projede domates, biber, hiyar, kabak, fasulye, patlican, kavun, karpuz, bamya, lahana, pirasa, misir, feslegen, reyhan ve ayçiçegi tohumlari yer aliyor.
Kaynak: İHA