Gecenin Ayazinda Zorlu Tatbikat Açiklamasi 'Hassas Burunlar' Dogal Afetlere Hazirlaniyor

Kirikkale’de muhtemel dogal afetlere karsi hazirliklarini sürdüren arama kurtarma ekipleri, hassas burun köpeklerle gecenin ayazinda tatbikat yapti.

Gecenin Ayazinda Zorlu Tatbikat Açiklamasi 'Hassas Burunlar' Dogal Afetlere Hazirlaniyor
Kirikkale Belediyesi Itfaiye Müdürlügü’nün hassas burunlari "Iglo" ve "Hera", muhtemel dogal afetlere karsi hazirlaniyor. K9 Arama Kurtarma Köpek Birimi ekipleri, gecenin ayazinda da köpeklerle tatbikatlarini sürdürüyor. Egitmenlerin direktifleri dogrultusunda hareket eden köpekler, enkaza saklanan canli hedefleri hassas burunlariyla en az hatayla bulmaya çalisiyor. Uzmanlar tarafindan egitilen hassas burunlar, deprem, çig, heyelan, kayip, göçük gibi birçok afette hayati rol üstleniyor.

K9 Arama Kurtarma Köpek Birimi Sorumlusu Ismet Pehlivanli, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, bütün mevsimlerde gece-gündüz egitim ve tatbikatlarin devam ettigini belirterek, muhtemel dogal afetlere karsi göreve çikmaya her daim hazir olduklarini söyledi.



Belediye Baskani Mehmet Saygili’nin talimatiyla arama kurtarma biriminin kuruldugunu ifade eden Pehlivanli, 6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen ilk depremin merkezi Pazarcik ilçesine giden ilk ekiplerden biri olduklarini belirtti.

Enkaz alaninda tatbikatlar yaptiklarini anlatan Pehlivanli, "Pazarcik’ta bu isin zorluklarini gördük ama köpeklerle beraber daha da etkili oldugunu gördük. Döndügümüzde baskanimizin da talimatiyla arama kurtarma köpek birimimizi kurduk. Enkaz alani, egitim alanlari, gece-gündüz, kis-yaz, bütün tatbikatlari yaptik. Çünkü dogal afetin olacagi mevsim belli degil. Enkaz alanimizi yaptik burada. Bu gece de tatbikatimizi yaptik. Iki arkadasimizi sakladik, köpeklerimizde basariyla buldu" dedi.

Muhtemel dogal afetlere hazir olduklarini kaydeden Pehlivanli, "Bu köpekler oyun odakli köpekler. Ne kadar oyun oynarlarsa ne kadar hareketli olurlarsa biz bunu topla ve baytla ögretiyoruz. Enkazin altindaki kisinin kokusunu aldigi zaman oyun arkadasinin orada oldugunu bildigi için sürekli havlamaya basliyor. Ama her köpekte olmuyor. O da ayni futbolcu gibi antrenmanlarini aksatmamasi gerekiyor. Egitimlerini sürekli yapmak gerekiyor. Sadece depremde degil; selde, su baskinlarinda, göçüklerde, afetlerde köpeklerimiz görev yapiyor" diye konustu.

Pehlivanli, "Iglo" ile "Hera" isimli hassas burunlu köpeklerin dogal afetlere hazir oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA