'Down Sendromlu Bir Çocuk Sosyal Ortamlarda Büyümeli'

Psikolog Hale Unutmaz, down sendromlu çocuklarin sosyal ortamlarda büyümesinin gelisimi için önemli oldugunu söyledi.

'Down Sendromlu Bir Çocuk Sosyal Ortamlarda Büyümeli'
Liv Hospital Samsun yöneticileri ve Liv Saglikli Yasam ve Danisma Merkezi’nden Psikolog Hale Unutmaz, Down-ÇED ve Canik Gençlik Merkezi’nin Down Sendromu Farkindalik Günü dolayisiyla gerçeklestirdigi down sendromu etkinligine katildi.

Etkinlikte çocuklarla oyunlar oynayan yöneticiler renkli anlara sahit oldu. Psikolog Unutmaz ise down sendromu konusunda bilgilendirmede bulundu.

Psikolog Hale Unutmaz, “Fazla kromozom çocugun gelisimini negatif olarak etkilemektedir. Bu durum her zaman önemli olacaktir. Çünkü kromozom degisimini geri almak mümkün degildir. Fakat unutulmamalidir ki, bir çocugun gelisimi sadece genetik faktörlere bagli degildir. Çevre ve ögrenme faktörleri de çocugun gelisiminde çok önemli ve etkilidir” dedi.



“Onlar da oynamak, ögrenmek ve gülmek ister”

Down Sendromlu çocuklarin ihtiyaçlarinin diger çocuklarin ihtiyaçlarindan farkli olmadigini hatirlatan Psikolog Unutmaz, su bilgileri paylasti:

“Onlar da anne, baba ve kardesleriyle birlikte olmaktan mutluluk duyarlar. Çevrelerini kesfetmek, oynamak, ögrenmek, gülmek isterler. Down Sendromlu bir çocugun mümkün oldugu kadar sosyal bir ortamda büyütülmesi ve dogru egitimsel destegi almasi, gelisimi için son derece yararlidir. Çocuklar 1 yasina kadar bazi önemli gelismeler gösterirler. Bu gelismeler anne ve baba tarafindan sevinçle karsilanir. Örnegin, ilk gülücük veya kendi basina oturmasi, emeklemesi, ilk adim gibi down sendromlu çocuklar birçok seyi diger çocuklardan daha geç ögrenir ve normal gelisme prosedürünü daha geç tamamlarlar. Ilk yillarda çocugun gelisimi için bir destekleme programi oldukça önemlidir. Erken destekleme sayesinde çocugunuz birçok seyi daha erken ögrenebilir ve böylelikle kendisini de gelistirebilir.”
Kaynak: İHA