Sakarya'nin O Ilçesi Türkiye'nin En Kirli Havasina Sahip 3'Üncü Merkezi

Ülkelerin hava kirliligi degerlerinin analiz edildigi 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporuna göre, Türkiye’nin en kirli havasina sahip 3’üncü merkezi Sakarya’nin Hendek ilçesi olarak belirlendi.

Sakarya'nin O Ilçesi Türkiye'nin En Kirli Havasina Sahip 3'Üncü Merkezi
134 ülkenin hava kirliligi degerlerinin analiz edildigi 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu açiklandi. Bu çerçevede, metreküp basina düsen ince parçacikli madde (PM 2.5) yogunlugunu ölçümlerini esas alinarak hazirlanan raporda Türkiye, hava kirliligi siralamasinda 44’üncü sirada oldugu belirlendi. Türkiye’deki en kirli havaya sahip olan sehirlerin ilk sirayi Igdir, ikinci sirayi Osmaniye alirken üçüncü sirayi ise Sakarya’nin Hendek ilçesi aldi. Igdir’in PM2.5 ortalamasi 47,2, Osmaniye’nin ise 38,5 olarak ölçülürken Hendek ilçesinin ortalamasi 37,3 olarak kayitlara geçerken Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ) yillik hava kalitesi kilavuz degerinin 8,6 kati oldugu belirlendi.

"Ilçemizde hava kirliligi hissediliyor"

Hava kirliligi hakkinda konusan vatandas Erol Kirci, "Hava kirliligi araçlarin sayisinin artmasindan, sanayiden olabilir. Eskisi kadar odun ve kömür yakan yok. En çok hava kirliligine sebep olan sanirim araçlarla birlikte sanayi olabilir. Ilçemizde hava kirliligi hissediliyor" dedi.



"Beni sok etti"

Zeki Mutlu ise "Hava kirliliginin sanayilesmeden dolayi oldugunu tahmin ediyorum. Normalde dogalgazimiz var, kömür yakma oranimiz düstü ama sanayilesmenin büyük etkisi oldugunu düsünüyorum. Bu kadar yesillik içerisinde olan ilçemizde yüksek oranli hava kirliligi beni sok etti" diye konustu.

Kaynak: İHA