Manisa'da Atatürk Evi Ve Milli Mücadele Müzesi Açildi

Manisa Büyüksehir Belediyesinin Salihli Belediyesi isbirligiyle restore ettigi ve müze olarak hizmete kazandirdigi Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi’nin açilisi törenle gerçeklestirildi. Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, tarihe saygi projeleriyle her zaman öne çikan belediye olduklarini vurgulayarak, “Topluma mal olmus böyle önemli bir yapiyi yeniden gün yüzüne çikarmak, restore etmek ve burayi müze olarak halkimizin ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.

Manisa'da Atatürk Evi Ve Milli Mücadele Müzesi Açildi
Salihli’ye bagli Adala Mahallesi’nde bulunan ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin karargah olarak kullandigi tarihi yapinin restorasyonu tamamlandi. Manisa Büyüksehir Belediyesi, Salihli Belediyesi ve Jeopark Belediyeler Birligi isbirliginde yapilan restorasyon sonrasinda bir tarihi deger daha gün yüzüne çikarildi. Program saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.



“Atatürk ve silah arkadaslarinin hatirlanmasi, anilmasi bizim için çok önemli”

Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda ise konusmasinda, “2014 yilinda Büyüksehir Belediyesi olmamizin ardindan bu binayi virane bir sekilde devraldik. Büyüksehir Belediyemiz öncülügünde çok önemli bir çalisma yaptik. Tarihe not düsülen, tarihimiz açisindan çok önemli olan Kurtulus Savasimizin en son kararlarinin alindigi bu evin restorasyonu bizim için çok önemliydi. 9 Eylül’de düsman denize dökülmeden Kurtulus Savasimizin son kararlarinin 7-8 Eylül’de topaltinin Adala’da yapilmasi bizim çok önemliydi. Çocuklarimizin gençlerimizin ve torunlarimizda Atatürk bilincinin devam etmesinde bu binanin çok önemli oldugu düsünüyorum. Çok büyük emek sarf edildi. Atatürk evimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin hatirlanmasi, anilmasi bizim için çok önemli” dedi.



“Kültür mirasimiza yeni eserler kazandiriyoruz”

Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparki’nin Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparki oldugunu vurgulayarak sözlerine baslayan Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün de, “Bundan hareketle Manisa Büyüksehir Belediyesi olarak öncü olduk ve Kula Belediyemizle Salihli Belediyemizi dahil ederek, Jeopark Belediyeler Birligini kurduk. Kurmus oldugumuz bu birlik, alaninda Türkiye’de kurulmus ilk ve tek resmi kurumsal yapi oldu. Ve bugün jeolojik mirasimizi korumak için tüm gücümüzle çalisiyoruz. Jeopark Belediyeler Birligi olarak birbirinden önemli çalismalara imza attik. Bu çalismalarimizdan bir tanesi de Adala Mahallemizdeki tarihe taniklik etmis bu binanin yeniden kültür mirasimiza dahil edilmesiydi” dedi.



“Düsman denize dökülmeden önce son toplanti Adala’da yapildi”

Baskan Ergün konusmasinin devaminda, “Ebedi liderimiz öncülügünde, 19 Mayis 1919 yilinda Samsun’dan yakilan milli mücadele atesi, 9 Eylül 1922’de düsmanin Izmir’in serin sulariyla tanismasiyla birlikte zaferle sonuçlanmis ve büyük Türk Milleti yepyeni bir tarih yazmisti. Ömrünü Türk Milletine adayan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, tarih kaynaklarinda bulunan bilgilere göre düsmani denize dökmeden önce son toplantisini bu tarihi binada yapmis. Büyük önderimizle birlikte Ismet Inönü, Fevzi Çakmak ve Halide Edip Adivar burada toplanarak son kararlari almislar. Bu tarihi yapinin atil durumda kalmasina ne benim ne Zeki Baskanimin ne de Kula Belediye Baskanimiz Hüseyin Tosun’un gönlü el vermedi. Degerli baskanlarimizla aldigimiz karar dogrultusunda tarihe taniklik etmis olan bu yapinin restore edilerek, yeniden kültür mirasimiza dahil edilmesi için hizla çalismalara basladik” ifadelerini kullandi.

“Tarihe Saygi projelerimizle her zaman ön plana çikmis bir belediyeyiz”

Türk tarihi için önem tasiyan binanin restorasyonu için önemli bir çalismaya imza attiklarini belirten Baskan Ergün, “Manisa Büyüksehir Belediyemiz, Jeopark Belediyeler Birligimiz ve Salihli Belediyemiz isbirliginde Adala Atatürk Evi’nde restorasyon çalismalarimizi tamamladik. Restorasyon çalismalarinin ardindan iç mekanla alakali uygulama ihalesini yaptik ve müzenin konsepti üzerinde çalismalarimizi noktaladik. Tarihçilerimizle görüsmeler, binanin kullanilis sekli ve büyük önderimizin kalmasiyla ilgili gerekli belgelerin de toplanmasiyla burayi Atatürk Müzesi olarak halkimizin hizmetine açiyor olmanin mutlulugunu ve gururunu yasiyoruz. Tarihe Saygi projelerimizle her zaman ön plana çikmis bir belediyeyiz. Topluma mal olmus böyle önemli bir yapiyi yeniden gün yüzüne çikarmak, restore etmek ve burayi müze olarak halkimizin ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.



“Manisa’mizi Türk ve Türkiye Yüzyilina emin adimlarla tasiyacagiz”

Manisa’yi Türkiye Yüzyilina tasimak için durmadan çalistiklarini belirten Baskan Ergün, “Bildiginiz gibi, önümüzde yerel seçimler var. Iki haftadan daha az bir süre kaldi. Cumhur Ittifaki’nin Belediye Baskan Adaylari olarak yogun bir maratonla hemserilerimize yaptiklarimizi ve yapacaklarimizi anlatma gayreti içinde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Teveccüh gösterir, 5 yil daha bizleri bu makamlara layik görürseniz, Zeki Baskanimla birlikte, Cumhur Ittifaki’nin üretken ve gönül belediyeciligi anlayisiyla yine en güzel hizmetleri sizlere ulastiracagimizdan süpheniz olmasin. Yüce Allah’in izni ve desteklerinizle hem Salihli’mizi hem Manisa’mizi Türk ve Türkiye Yüzyilina emin adimlarla tasiyacagiz. Rabbim, çikmis oldugumuz bu yolda yar ve yardimcimiz olsun” dedi.



Ulu Önder ve silah arkadaslari anildi

Baskan Ergün konusmasinda su ifadelere de yer verdi:

“Sözlerimi noktalarken; Cennet vatanimizi bizlere emanet eden basta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman atalarimizi, aziz sehitlerimizi sonsuz saygi ve minnetle aniyorum. Rabbim, kabirlerini nur, mekanlarini cennet eylesin. Kiymetli Gazilerimize de saglikli ve uzun ömürler diliyorum.”

Baskan Ergün, katkida bulunan herkese tesekkür etti

Katkida bulunan herkese tesekkür ederek sözlerini tamamlayan Baskan Ergün, “Bu duygularla bu güzel eserin ortaya çikmasinda büyük emegi olan öncelikle Azmi Açikdil kardesim ile Büyüksehir Belediyemizin ilgili dairesine ve teknik ekiplerimize, Salihli Belediye Baskanimiz Sayin Zeki Kayda’ya ve degerli ekibine, Kula Belediye Baskanimiz Sayin Hüseyin Tosun’a, Adala Mahalle Muhtarimiza ve kiymetli mahalle sakinlerimize; kisacasi emek veren, katkida bulunan, burada tas üstüne tas koyan isçi kardeslerime kadar herkese sahsim ve hemserilerim adina tesekkür ediyorum. Bu güzel yapinin ziyaretçi akinina ugramasini temenni ediyor, hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Sag olun, var olun, Allah’a emanet olun” dedi.



“Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaslarindan Allah razi olsun”

AK Parti Grup Baskanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadir Yenisehirlioglu, “Arkamizda görmüs oldugumuz bina tamamen simgesel bir bina ve manevi bir degeri var. Anadolu cografyasini düsmandan kurtardigimiz Kurtulus Savasinin son hamlesi ile ilgili bir mekan burasi. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaslarindan Allah razi olsun. Mekanlari cennet olsun. Çünkü bu vatani bize hediye ettiler. Bu sayede böyle huzurlu ve rahat yasiyoruz. Bu huzuru ve birlikteligi devam ettirmek, bu vatani parçalatmamak ve bu emaneti korumak bizim en büyük görevimiz. Bina gerçekten çok güzel olmus. Emegi geçen herkesten Allah razi olsun. Sehirler kentler, müzeleri gibi mekanlarla anilirlar. Buranin bölgeye de katki saglayacagini düsünüyorum” dedi.

Salihli Kaymakami Mehmet Kamil Saglam da, “Böyle önemli bir günde birlikte bir arada olmanin mutlulugunu yasiyoruz. Cengiz Baskanim ve Zeki Baskanim bu bina ile ilgili epey mesai harcadilar. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Protokol konusmalarinin ardindan tarihi yapinin açilis kurdelesi kesilerek, Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak kazandirilan müzenin içi gezildi ve tarihçiler tarafindan bilgiler verildi.

Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete kazandirilan yapinin açilis törenine; Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’ün yani sira AK Parti TBMM Grup Baskanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadir Yenisehirlioglu, Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, esi Sevgi Kayda, Salihli Kaymakami Mehmet Kamil Saglam, MHP Manisa Il Baskani Cüneyt Tosuner, Ülkü Ocaklari Il Baskani Emirhan Sallitepe, Baskan Danismani Azmi Açikdil, Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sudak, AK Parti Salihli Ilçe Baskani Osman Aksoy, MHP Salihli Ilçe Baskani Halil Tüfek, Ülkü Ocaklari Ilçe Baskani Fatih Islek, Salihli KAÇEP Baskani Esra Temel, AK Parti Salihli Kadin Kollari Baskani Canan Çaliskan ve vatandaslar yer aldi.
Kaynak: İHA