Köylüler Iftarini Sehitlikte Baskan Güler'le Birlikte Açti

Kösk Belediyesi tarafindan 18 Mart Sehitleri Anma günü etkinlikleri çerçevesinde 18 Subat 1922’de Yunan mezaliminin en siddetli yasandigi bölgelerden biri olan Karatepe’de iftar yemegi verildi. Kösk Belediye Baskani Nuri Güler tarafindan verilen iftar yemegine köylüler yogun ilgi gösterirken, yemekte sehitlerin ruhuna dualar edildi.

Köylüler Iftarini Sehitlikte Baskan Güler'le Birlikte Açti
Milli Mücadele’nin en çetin geçtigi bölgelerinden basinda gelen Aydin’in Kösk ilçesinde binlerce isimsiz kahramanin vatan savunmasi için sehit düstügünü belirten Kösk Belediye Baskani Nuri Güler, Karatepe sehitliginin de aci dolu hatiralari oldugunu belirtti.

Bölgenin hikayesi hakkinda da bilgi veren ve özellikle gençlere o günlerin anlatilmasini isteyen Güler, “Kurtulus Savasi sirasinda Yunanlilara en çok karsi gelen bölgelerden biri Kösk Karatepe Köyü idi. Karatepe Katliami, Türk halkinin direnisini kirmak için, Yunanlilarin sistemli bir sekilde uyguladiklari yildirma politikasinin, en trajik örneklerinden birisiydi. Kendilerini uygar dünyanin temsilcileri olarak gören isgalci Yunan Ordusu’nun bir müfreze askeri, 18 Subat 1922 gecesi, yerli Rumlarin kilavuzlugunda Karatepe Köyü’ne geldi. Amaçlari Kuva-yi Milliye’ye destek olan köylüleri, çevre köylere de ibret olacak sekilde cezalandirmakti. Yunan ihrak (yakma) birligi askerleri, köyün etrafini kusattiktan sonra, teker teker evlere girdiler. Köylülerden bir kismini evlerinde silahla tarayarak ve yakarak öldürüyor, büyük bir kismini da ite-kaka camilere dolduruyorlardi. Bu arada bulabildikleri para ve kiymetli esyalari da gasp ediyorlardi. Sari Ahmetler, Helvacilar, Mahmutlar ve Akçalar Mahalleleri’nde oturanlar Sari Ahmetler Camisi’nde, Sekiyurt Mahallesi’nde oturanlar da Sekiyurt Cami’sinde toplanarak burada yüzlere insanimizi yakarak sehit ettiler. Allah’tan tüm sehitlerimize rahmet diliyorum” diyerek millet olarak o günleri kesinlikle unutmamiz gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA