Izmir'de 5 Kisinin Öldügü 'Makas' Faciasinda 22,5 Yila Kadar Hapis Istemi

Izmir’in Menderes ilçesinde, hafif ticari araciyla makas atan Yusuf Islam Koçak’in (19) neden oldugu, 4’ü ayni aileden 5 kisinin öldügü, 20 kisinin de yaralandigi kazaya iliskin iddianame hazirlandi. Koçak için ’bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan toplam 22,5 yila kadar hapis istendi.

Izmir'de 5 Kisinin Öldügü 'Makas' Faciasinda 22,5 Yila Kadar Hapis Istemi
Kaza 30 Haziran 2023 saat 19.30 siralarinda Izmir-Aydin Yolu Kisik Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Izmir’den Torbali istikametine seyir halinde olan Yusuf Islam Koçak (19) idaresindeki hafif ticari araç, makas atmak istedigi sirada sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle sol seritte ilerleyen Özcan Özer (57) idaresindeki 34 DEB 698 plakali otomobile çarpti. Çarpmanin etkisiyle savrularak refüjü asan Özcan Özer idaresindeki otomobil, karsi yola geçti ve Torbali’dan Izmir istikametine seyir halinde olan Ismail A. idaresindeki 09 BU 404 plakali minibüsle kafa kafaya çarpisinca ortalik savas alanina döndü. Kazayi görenlerin durumu 112 Acil Çagri Merkezine bildirmesi üzerine olay yerine polis, jandarma, saglik ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri kazanin oldugu bölgede güvenlik önlemleri alirken, araçlarin içerisinde sikisan yaralilar itfaiye ekipleri tarafindan çikartildi. Saglik ekipleri tarafindan yapilan ilk incelemede otomobil içerisinde bulunan Özcan Özer’in esi Sibel Özer (54) ve ablasi Sengül Acar’in (69) kaza yerinde hayatini kaybettigi belirlendi. Kazada otomobilde bulunan sürücü Özcan Özer ve oglu Ali Alperen Özer ile minibüste bulunan Mustafa Karaca ise kaldirildiklari hastanede yapilan tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak hayatini kaybetti.

Özer yönetimindeki otomobilde bulunan Seren Ö., Hatice B. Ö., Ayaz E. K., Deniz K., Doga K., Yigit Ö. ve Çiçek A. ile minibüsteki yolcular; Mete A., Hatice K., Fatma T., Belgin H., Hidir K., Chen T., Erdem Ç., Azra Ç., Esra T., Hüsniye A. M., Kuzey K., Cehn C. J. ve S. K. ise yaralandi. Yaralilar tedavilerinin ardindan taburcu edildi.

Feci kaza ani araç içi kamerasina yansimisti

Feci kaza ani ise bir otomobilin araç kamerasina yansimisti. Görüntüde, hafif ticari aracin Özcan Özer’in kullandigi otomobile hizla yandan çarptigi, çarpmanin siddetiyle kontrolden çikan otomobilin refüjü asip, karsi yöne geçerek minibüsle çarpistigi anlar yer almisti. Kazada otomobile çarptiktan sonra hizla uzaklasan hafif ticari aracin sürücüsü Yusuf Islam Koçak, yakalanip, gözaltina alinmis ve sorgusunda, önündeki bir araci sollarken direksiyon hakimiyetini kaybettigini söyledigi ögrenilmisti.

“Kesinlikle makas atarak araç kullanmadim”

Jandarmadaki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edilen Koçak tutuklandi. Koçak’in ifadesinde, "Ticari aracimla sag seritte seyir halindeydim. Önümdeki servis aracini sollamak için sinyalimi yaktim. Sola geçtikten sonra önümdeki araci ilk önce görmemistim. Gördükten sonra panik yaptim. Hemen sag seride geçtim. Bu sirada direksiyon hakimiyetini kaybettim, sagdaki bariyerlere çarptim. Çarpmanin etkisiyle araç tekrar sol seride dogru gitmeye basladi.

Soldaki araca çarpmamak için direksiyonu tam saga kirdim. Buna ragmen kullandigim araç, otomobile yandan çarpti. Sollamaya çiktigim sirada aracimin hizi hatirladigim kadariyla 70-80 km civarindaydi. Olay yerinden korktugum için hizlica uzaklastim. Daha sonra kazayi yakinlarima haber verdim. Avukatim ile jandarma karakoluna müracaatta bulundum. Ben kesinlikle makas atarak araç kullanmadim. Böyle bir kazaya sebep oldugum için pismanim" dedi.



Makasçi sürücü 8’de 8 kusurlu çikmisti

Kazayla ilgili hazirlanan tespit tutanaginda, otomobil sürücüsü Özcan Özer ile minibüs soförü Ismail A.’nin kusursuz olduklarinin belirlendigi, tüm kusurun hafif ticari araç sürücüsü Yusuf Islam Koçak’ta oldugu belirtildi. Kaza tespit tutanaginda, "Bu kazanin olusumunda 35 ADF 564 plakali araç sürücüsü Yusuf K.’nin 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’nda yer alan 46/2C maddesini içeren aksine bir isaret bulunmadikça trafigi aksatacak veya tehlikeye düsürecek sekilde serit degistirmek maddesini ihlal ettigi, diger araç sürücülerinin bu kazada herhangi bir kusurunun bulunmadigi kanaatine kaza yeri incelemesi, sürücü beyani ve kamera kayitlari neticesinde varilmistir" ifadelerine yer verildi.



22,5 yila kadar hapis istemiyle iddianame hazirlandi

Ticari aracin sürücüsü Yusuf Islam Koçak için ’bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan toplam 22,5 yila kadar hapis istemiyle iddianame hazirlandi. Agir Ceza mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Özer ve Akbas ailelerin avukati Aykut Dikencik, "Bu tür katliamlarda verilen cezalar caydirici olmamaktadir. Yeni yasalara ihtiyaç var. Mahkemenin saniga en agir cezayi vermesi hususunda ciddi olarak mücadelemize devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA