Hazine Ve Maliye Bakani Mehmet Simsek Denizli Is Dünyasiyla Bir Araya Geldi

Denizli Ticaret Odasi (DTO), Denizli Sanayi Odasi (DSO), Denizli Ticaret Borsasi (DTB) ile Denizli Ihracatçilar Birligi’nin (DENIB) basi çektigi Denizli is dünyasi ile sivil toplum kuruluslarini ayni çati altinda bulusturan Denizli Is Adamlari, Tüccarlar ve Sanayiciler Platformu’nun organizasyonuyla gerçeklestirilen Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Denizli Is Dünyasi Ile Istisare Toplantisinda, Denizlililer 3 saate yaklasan genis katilimli toplantida, Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’e merak ettiklerini sorma ve düsüncelerini iletme imkani yakaladi.

Hazine Ve Maliye Bakani Mehmet Simsek Denizli Is Dünyasiyla Bir Araya Geldi


Toplantinin basinda, Denizli is dünyasi ve kentteki sivil toplum kuruluslarini temsil eden Denizli Platformu adina DTO Yönetim Kurulu Baskani Sayin Ugur Erdogan, kisa bir hos geldiniz konusmasi yapti. Baskan Erdogan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yil dönümünü kutlayarak ve basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere, vatanin bölünmez bütünlügü, Türk Milleti’nin huzuruyla güvenligi için hayatlarini feda etmekten çekinmeyen sehitleri anarak basladigi konusmasini Denizli is dünyasinin beklentilerini aktararak sürdürdü. Erdogan, “Denizli ekonomisi, tüm sektörlerin aktif ve gelistigi bir yapidir. Ihracata dayali tekstil ve ham maddeleri, hazir giyim ve konfeksiyon, demir ve çelik, maden ve mermer, makina ve gida ile cam sanayi, en önemli gelir kaynaklarimizdir. Ayni zamanda ülkemizde ziyaretçi sayisiyla ilk 5’te yer alan turizm sektörü, ülkenin gida bazli bazi ihtiyaçlarinin neredeyse tamamini karsilayan tarim ve hayvancilik sektörü ve önemli bir is hacmine ulasan ticaretimizle, Türkiye’nin önde gelen üretken sehirlerindeniz. Yillik 4 milyar 200 milyon dolar civarindaki ihracatimizin üçte birini, tekstil ve hammaddeleri ile hazir giyim ve konfeksiyon olusturmaktadir. Ülkemizin, dokuzuncu ihracatçi sehriyiz. 180 ülkeye ihracat yapmaktayiz” dedi.



Tekstil Sektörü Ile Ihracatçiya Destek Olunmasini Istedi

Basta tekstil, hazir giyim ve konfeksiyon sektörü olmak üzere ihracatçilarin uluslararasi pazardaki rakipleriyle rekabet edebilmesi için bazi beklentileri oldugunu dile getiren Baskan Erdogan, “Isimizi, sektörlerimizi ve firmalarimizi büyütmek için yurt disindaki uluslararasi fuarlara giderek ikili is görüsmeleri yapiyoruz. Ancak ihracatta lokomotifimiz olan tekstil, hazir giyim ve konfeksiyon gibi sektörlerimiz, bir süredir fiyat tutturma noktasinda büyük sikinti yasamaktadirlar. Rakiplerimizle yüzde 40-45’e ulasan fiyat farklari ortaya çikmistir. Bu çerçevedeki sikintilarimizin daha büyük kayiplara yol açmamasi için, geçici de olsa sektör bazli desteklerin hizla devreye sokulmasini arzu etmekteyiz. Döviz kurundaki artis, TÜIK’in açikladigi yillik Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artisin altinda kalmamalidir. 2003-2013 yillari arasindaki dönemde, kurdaki yillik artis yüzde 3,5 iken ÜFE’deki artis yüzde 6,5 idi. Bu durum, is dünyasinda bir sekilde telafi edilebiliyordu. Ancak simdi makas çok açildi. 2022’de ÜFE’deki artis yüzde 98; ücretteki artis %94 olurken dolardaki artis ise yüzde 35’te kaldi. 2023’te ÜFE’deki artis yüzde 81, ücretteki artis yüzde 107 olurken dolardaki artis ise yüzde 60’a kadar çikabildi. Bu durum, ihracatçimizin uluslararasi pazarlardaki rekabet avantajini elinden aliyor. Finansman maliyetinin yüksekligi ile kredilere erisilmesinde de sorunlar yasanmaktadir. Tüketici finansmaninin sinirlandirilmasini bu süreçte anlayabiliyoruz ancak üretici finansmanindaki %2’lik büyüme siniri, sanayicimizi zora sokuyor. Bunun yani sira gida sanayinde kullanilan dogal gaz tüketimi yillik 300 bin metreküpün üstüne çiktiginda fiyati ikiye katlaniyor. Bu uygulamanin da yeniden gözden geçirilmesi gerektigine inaniyoruz” diye konustu.



Denizli’nin Merkezi Yönetimden Öncelikli Beklentilerini Aktardi

Denizli Ticaret Odasi Baskani Ugur Erdogan, sehirlerinin ve sektörlerinin gelismesi için önemli ve gerekli gördükleri toplumsal beklentiler olarak nitelendirdigi bazi yatirimlarin önünün açilmasi gerektiginin de altini çizdi. Baskan Erdogan, “Az önce sizlere dile getirdiklerimizin ötesinde, kamu arazilerinin tahsisinde üretim, istihdam, ihracat amaçli yatirimlara yönelik taleplere öncelik verilmesini öneriyoruz. Orman vasfini yitirmis araziler, sanayi alani olarak degerlendirilebilir; üretime kazandirilabilir. Biz de bu ve benzeri uygulamalar sayesinde ortaya çikacak alanlarda sektörlerimizin kümelenmesini kolaylastiracak yeni küçük, karma ya da ihtisas sanayi siteleri kurmak istiyoruz. Sayin Bakanim, bugün yüzlerce is insanimizla sizleri bulusturdugumuz bu salonda yaptigimiz toplantilarimiz, hep bereketli oldu. 2020 yilinin mart ayinda gerçeklestirdigimiz toplantimizdaki talebimiz üzerine, dönemin Hazine ve Maliye Bakani Sayin Berat Albayrak’tan Denizli-Aydin Otobanimizin ödenegini imzaladigina dair müjdeyi yine bu binada almistik. 140 kilometrelik Aydin-Denizli Otoyolu’nun 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli Kocabas arasindaki bölümü trafige açildi. Sayin Cumhurbaskanimizdan, bu yil geriye kalan kisminin da tamamlanacaginin müjdesini aldik; kendilerine tesekkür ediyoruz” dedi.



"Denizli is dünyasi, yüksek enflasyon ve faizle mücadelede devletinin yanindadir"

Enflasyonist baskiyla mücadele kapsaminda yürütülen çalismalari yakindan takip ettiklerini ve destelediklerini vurgulayan Baskan Erdogan, Denizli is dünyasinin yüksek enflasyon ve faizle mücadelede devletinin yaninda olduguna da dikkat çekti. Erdogan, “Sayin Bakanim; enflasyonla mücadelenizi destekliyoruz ve yaninizdayiz. Ülkemiz ekonomisinin içinden geçmekte oldugu bu dönemde üstlenmis oldugunuz görevde, basarili olacaginizdan eminiz. Hem sizin sahsi birikiminiz hem de ülkemiz ekonomisinin temellerinin saglamligi, bize bu güveni veriyor. Ülkemizin içinde bulundugu durumda her kesime fedakârlik düstügünün de farkindayiz. Ancak yüksek enflasyonla ve faizle mücadele kapsamindaki girisimler, üretimi ve ihracati tesvik edecek mahiyetten ayrilmamalidir. Üreterek ve tüketerek bu mücadeleyi sürdürecek sartlari olusturmali, toplumun tüm kesimleriyle sahiplenmeli ve korumaliyiz. Özetle her sartta çarklarin dönmesini saglamaliyiz. Denizli’miz, sektörlerimiz, isletmelerimiz de bu konuda üzerine düseni daha çok çalisarak yapacaklardir” dedi.

Kaynak: İHA