DTSO Açiklamasi 'Irak Ile Vize Uygulamasi Bölgenin Kalkinmasinda Önemli Engele Dönüstü'

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kaya, Irak vatandaslarina uygulanan vizenin getirdigi sorunlara dikkat çekti.

DTSO Açiklamasi 'Irak Ile Vize Uygulamasi Bölgenin Kalkinmasinda Önemli Engele Dönüstü'
DTSO’dan yapilan açiklamada, görüslerine yer verilen Mehmet Kaya, 2023 yilinda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptigi 3’üncü ülkenin Irak oldugunu belirterek, Türkiye’nin 2023 yilinda Irak’a 12 milyar 789 milyon dolar ihracat yaptigini hatirlatti.

Diyarbakir’in ise 2023 yilinda toplam ihracatinin yüzde 49’unu Irak ile yaptigini ifade eden Kaya, “Tüm bu verilere baktigimiz Irak, bölgenin ve Türkiye’nin ihracatinda önemli bir partnerdir. Irak ile ticari iliskilerin gelistirilmesinin önündeki en büyük engel vize uygulamasidir. Vize basvurulari uzun süre bekletiliyor. Vize uygulamasi bölgemizin kalkinmasinda önemli bir engele dönüsmüstür” dedi.



“Sinir kapilarinda vize uygulamasi bir an önce baslatilmali”

Diyarbakir’in saglik turizmi açisindan da önemli bir konumda oldugunu dile getiren Kaya, “2022 yilinda Irak’tan gelip hastanelere giris yapan Irakli sayisinin 1 milyon 300 civarinda oldugunu ve özel kliniklere gidenleri de baz alirsak bu sayinin 2 milyonu geçtigini söyledi.

Bölgeden günde 4 bin tirin Irak’a gittigini ifade eden Kaya, “Irak ile yapilan vize uygulamasinda 180 dolar ücret aliniyor ve kisa süreli vize veriliyor. Irak’in komsu ülkelerine baktigimizda Iran ve Suriye ile vizesiz uygulama yapiyor. Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Çin ise 30 dolar civarinda ücret aliyor. Bölgenin özel ve kamu saglik altyapisi çok gelismis ve tüm ülkelere hizmet verebilecek niteliktedir. Yakinda baslayacak olan Diyarbakir - Erbil THY uçuslarinin randimanli ve sürekli çalisabilmesi için Irak vatandaslarina uygulanan vizenin ucuz ve kolaylastirilmasi zorunlulugu vardir. Bölgenin kalkinmasi için sinir kapilarinda vize uygulamasi bir an önce baslatilmali. Bölge illerinin yatirim çekmesi ve kalkinmasi açisindan önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA