Bursa'da Yanan Ormanlarin Yerine 48 Bin Fidan Dikildi

Bursa’da 11 Agustos 2018 tarihinde Mudanya ilçesinde çikan orman yangininda 36 hektar alan zarar gördü. Zarar gören alanlara Bursa Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, 2024 yilindan itibaren 15 bin adeti tibbi aromatik bitki olmak üzere 48 bin fidan dikti.

Bursa'da Yanan Ormanlarin Yerine 48 Bin Fidan Dikildi
Bursa’nin Mudanya ilçesi Çagrisan Mahallesi’nde 11 Agustos 2018 tarihinde çikan orman yangininda 36 hektar alan zarar görmüstü. Bursa Orman Bölge Müdürlügü ekiplerinin çalismalari ile birlikte yanarak zarar gören agaç ve diger bitkilerin temizlenmesinin ardindan toprak islendi. 4 ay süren çalismalarin ardindan aralik ayinda ilk fidan toprakla bulusturuldu. Yanginda zarar gören alani tekrar ormanlastirma çalismalari çerçevesinde, 15 bin adeti tibbi aromatik bitki olmak üzere toplam 48 bin fidan dikilen alan zamanla eski görünümüne kavusacak.

"Saha içerisinde hiçbir alan kaybimiz olmadi"

Orman yangininda zarar gören alanin tamaminin ormanlastirildigini ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Simsek, "Içinde bulundugumuz alan 11 Agustos 2018 yilinda çikan Mudanya Çagrisan alani içerisindeyiz. Burada 36 hektarlik alan orman yangininda zarar gördü. Bu 36 hektarlik alan içerisinde çalisma arkadaslarimiz hizli ve etkili müdahale ile 1 gün içerisinde bu alani kontrol altina aldilar. Hemen arkasindan bu alanin tekrar orman olabilmesi için gerekli adimlarin atilmasi, baska bir faaliyet ve amaç için kullanilmamasi için çalismalara basladilar. Ilk is olarak içerisinde zarar görmüs agaç ve çalilari temizleyerek araziyi toprak islemesi yaparak fidan dikimi haline getirdiler. Kisa bir süre içerisinde agustos ayindan aralik ayina kadar bu faaliyetleri yerine getirdik. Ilk fidani da aralik ayinda toprakla bulusturduk. Toplam saha içerisinde 48 bin fidan toprakla bulusturuldu, bunun 15 bin tanesi de tibbi aromatik bitki. Saha içerisinde hiçbir alan kaybimiz olmadi" seklinde konustu.



Son 10 yilda çikan 774 yangindan zarar gören 2 bin 398 hektar alan tekrar ormanlastirildi

Orman yanginlarinda zarar gören alanlarin orman bölge müdürlügü ekipleri tarafindan tekrar ormanlastirildigini ve kesinlikle farkli bir amaçla kullanilmadiginin altini çizen Simsek, "Türkiye ormanlarinda 1 metrekare bile yanan alan baska bir faaliyet ve amaç için kullanilmiyor. Son 10 yil içerisinde Bursa Orman Bölge Müdürlügü’nde 774 adet yangin 2 bin 398 hektarlik alan da bu yanginlardan zarar gördü. Bu alanlar içerisinde de simdiye kadar tamaminda bu faaliyetleri yerine getirdik, tamaminda da agaçlandirma çalismalarini yaptik. Her sene bu alanlarda koruma kontrollerimizi ve bakim çalismalarimizi yapiyoruz. 2023 yili içerisinde Bursa Orman Bölge Müdürlügü’nde 76 adet yangin meydana geldi. Bu yanginlarda da 395 hektarlik alan zarar gördü. Su ana kadar 2023 yilinda çikmasina ragmen 218 hektarlik alanda 265 bin fidani toprakla bulusturduk. Bu günden sonra da 175 hektarlik alanda 180 bin fidani yil sonuna kadar toprakla bulusturarak 1 yil içerisinde ormanlastiracagiz" ifadelerini kullandi.

"Orman yanginlarinin önlenmesi için proje gelistiriyoruz"

Bursa Orman Bölge Müdürlügü ekiplerinin muhtemel orman yanginlarina karsi daima hazirlikli oldugunu ifade eden Simsek, "2024 yili ile ilgili çalismalarimizda Bursa Orman Bölge Müdürlügü olarak orman yanginlarini önleme ve mücadele çerçevesinde 2 helikopter, 55 arazöz, 12 su ikmal araci, 19 is makinesi, bu konularda uzman 175 kisilik teknik uzman kadromuz ve 529 yangin personelimiz ile hazir bir sekilde orman yanginlarini önleme ve mücadele konusunda çalismalarimiza basladik. Yanginlarin çikmamasi için egitimler ve bu konu ile alakali vatandaslari bilgilendirme çalismalarina önem verdik. 2024 yili içerisinde hedefimiz 10 bin kisiye bir proje gelistirip orman yanginlarinin önlenmesi ile ilgili egitimler planlayip yanginlarin çikmamasi için bir proje gelistiriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA