Bakan Göktas Açiklamasi 'Son 22 Yilda Kadin Istihdamini Yüzde 25,3'Ten Yüzde 31,4'E Çikardik'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Sehit yakinlari ve gazilerle iftar yapan Bakan Göktas, daha sonra Bursa’daki kadin kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Programda konusan Bakan Göktas, “Çalisma hayatinda kadin ve erkek esitliginin saglanmasi ile kadin istihdaminin arttirilmasi amaciyla güçlü politikalar hayata geçirdik. Son 22 yilda attigimiz adimlarla kadinlarimizin is gücüne katilim oranlarinin yüzde 28’den yüzde 36’ya, kadin istihdami ise yüzde 25,3’ten yüzde 31,4’e çikardik” ifadelerini kullandi.

Bakan Göktas Açiklamasi 'Son 22 Yilda Kadin Istihdamini Yüzde 25,3'Ten Yüzde 31,4'E Çikardik'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sehit yakinlari ve gaziler ile birlikte iftar programina katilan Bakan Göktas, daha sonra Bursa’daki kadin kooperatifleri temsilcileri ile bulustu. Mevcut kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve markalasmasi için yeni bir çalisma baslattiklarini müjdeleyen Bakan Göktas, “Mevcut kadin kooperatiflerimizi güçlendirme, markalasma, satis ve pazarlama süreçlerine yönelik yeni çalismalar baslatiyoruz. Bunun da müjdesini burada vermek istiyorum. Kadin kooperatiflerinin ürettikleri ürünleri daha genis pazarlara ulastirabilmeleri için desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

“Son 22 yilda kadin istihdamini yüzde 25,3’ten yüzde 31,4’e çikardik”

Kadin erkek esitligi çerçevesinde kadinlarin is gücüne katilmasi ve istihdami için çalismalarina devam ettiklerini ifade eden Bakan Göktas, “Ülkemizin kalkinmasinda ve büyümesinde kadinlarin ekonomik anlamda saglayacagi katkinin çok büyük olduguna inaniyoruz. Bu anlamda kadinlarin her anlamda görünür olmasina, karar mekanizmalarinda daha fazla yer almalari için çalismalarimizi büyük bir kararlilikla sürdürüyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde kadin haklarinin korunmasi ve refahin arttirilmasina yönelik önemli atilimlar gerçeklestirdik. Çalisma hayatinda kadin ve erkek esitliginin saglanmasi ile kadin istihdaminin arttirilmasi amaciyla güçlü politikalar hayata geçirdik. Son 22 yilda attigimiz adimlarla kadinlarimizin is gücüne katilim oranlarinin yüzde 28’den yüzde 36’ya, kadin istihdami ise yüzde 25,3’den yüzde 31,4’e çikardik. 12’nci kalkinma planimizda 2028 yilinda kadinlarin is gücüne katilim oraninin yüzde 40,1’e, kadin istihdam oraninin ise yüzde 36,2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunun için çok çalismamiz lazim. Dijital ve yesil dönüsüm ile degisen is gücü piyasasinda kadinlarin tam, esit, güvenceli ve etkin katilimlarini arttiracagiz. Kadinlarin beceri ve yeteneklerini gelistirmeleri için özel programlarla girisimcilik, finansal okuryazarlik ve kooperatifçilik gibi alanlarda faaliyetlerimizi arttirarak sürdürecegiz. Bu hedefimiz dogrultusunda kadinlara yeni is imkanlari saglamaya ve özellikle kadin girisimciligi desteklemeye devam ediyoruz. Bu çerçevede 0-3 yas arasi çocuklara yönelik mahalle odakli kres modeli ile bakim ve egitim hizmetleri veren kurumlarin yayginlastirilmasini çok önemsiyoruz. Ülke genelinde yayginlastiracagimiz bu model ile kadinlarin ev ve is arasinda bir tercih yapmalarinin önüne geçmeyi hedefliyoruz” seklinde konustu.

“Bin 12 kadin kooperatifinin kurulmasina destek olduk”

Türkiye’nin 81 ilinde gerçeklestirilen çalistay ve egitim programlari ile bin 12 kadin kooperatifinin kurulmasina destek olduklarini ifade eden Bakan Göktas, “Finansal okuryazarlik ve kadinlarin ekonomik güçlenmesi seminerleri ile kadinlarin ekonomik destek, tesvik ve basvuru mekanizmalarina kolay ulasmalarini sagliyoruz. Bu seminerler ile 2018 yilindan bu yana 751 bin kadina destek olduk. Ticaret Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi isbirligi içerisinde kadin kooperatifleri güçlendirme çalismalari yürütüyoruz. Bu programi geçtigimiz ekim ayinda bir 5 yil daha uzattik. 81 ilimizde düzenledigimiz 907 çalistay ve egitim programi ile 437 kadin kooperatifi ile 45 bin kisiye ulastik. Bugün itibariyle 40’i Bursa’da olmak üzere bin 12 kadin kooperatifinin kurulmasina destek olduk. Bunun yani sira her bir bölgemizde sehirlerimizin yöneticileri ile bir araya gelerek kadin kooperatifleri bölgesel bulusmalari gerçeklestirdik. Bu bulusmalar vesilesi ile farkli bölgelerden 3 bin 522 kadin ile bir araya geldik. Bugün 30 ilimizde kadin kooperatifleri kurulmasi ve yayginlastirilmasi için bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede kooperatif kurma ve kooperatife katilma potansiyeli olan kadinlara is birligi ve gelistirme çalismalarina destek oluyoruz. Bu zamana kadar proje kapsaminda gerçeklestirilen toplanti egitim ve faaliyetlerle 10 bin 13 kisiye ulastik. Mevcut kadin kooperatiflerimizi güçlendirme, markalasma, satis ve pazarlama süreçlerine yönelik yeni çalismalar baslatiyoruz. Bunun da müjdesini burada vermek istiyorum. Kadin kooperatiflerinin ürettikleri ürünleri daha genis pazarlara ulastirabilmeleri için desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA