Ölen Oglunun Adina 13. Kütüphaneyi Açti Simdi Muhtar Adayi

Trafik kazasinda kaybettigi oglu için 12 yil önce ilk kütüphaneyi açan muhtar adayi Ibrahim Irmak, zaman içerisinde açtigi kütüphane sayisini 13’e çikartarak binlerce kitabi kitapseverlerle bulusturdu. Çok kitap okuyan çocuklara hediye verdiklerini söyleyen Irmak, “Gönlümde su var; her sene her kütüphanemizde en çok kitap okuyan çocugumuza imece usulüyle alacagimiz bisikletlerden birer tane vermek. Insallah bunu yapma imkanina kavusuruz” dedi.

Ölen Oglunun Adina 13. Kütüphaneyi Açti Simdi Muhtar Adayi
Izmir’in Karabaglar ilçesinde yasayan ve asil meslegi gazeteci olan 72 yasindaki Ibrahim Irmak, 32 yasindaki oglu Çaglayan Irmak’i 2012 yilinda bir trafik kazasinda kaybetti. Yazdigi çevre yazilariyla meslek hayatinda ‘çevreci’ olarak bilinen Irmak, mahalle muhtarliklarini kitaplarla zenginlestirmek ve insanlarin bir arada çevreyle iç içe olmasini saglamak adina, hayatini kaybeden oglu için onun dogum gününde kütüphane açmak istedi. Ilk kütüphaneyi memleketi Ödemis’in Mescitli Köyü’nde 12 yil önce açti. Ardindan sesinin duyulmasiyla Türkiye’nin birçok illerinden kendisine destek geldi ve zaman içerisinde 13. kütüphaneyi de açarak binlerce kitabi mahalledeki okuyucularla bulusturdu. Kendi mahallesi Üçkuyular’da bulunan kütüphanenin içini ve çevresini de çocuklarin ilgisini çekebilmek adina pelus oyuncaklarla süsleyerek rengarenk alan olusturdu.

Fahri muhtardi simdi asli muhtar olma yolunda

Yillardir mahalle sakinlerinin her ihtiyacini gönüllü olarak çözmek için ugrasan Irmak, çevredeki mahallelinin de israrlari sonucu, 31 Mart Mahalli Idareler Seçimi için yasadigi Üçkuyular Mahallesi’ne muhtar adayi oldu. Muhtarlik yarisina giren Ibrahim Irmak, yarisi kazanip mahallesini ‘Türkiye’nin en çok kütüphanesi olan mahalle’ yapma hedefiyle yola çikti.

“Oglumun adini yasatmak için 29 Mayis 2012 yilinda Ödemis’in Mescidi Köyü’nde, oglumun dogum gününde ona verebilecegim en güzel armagan olarak düsündügüm bir kütüphane açtim” diyen Ibrahim Irmak, sunlari kaydetti:

“Insanlar daha fazla okusun, soran sorgulayan çocuklar yetissin, çocuklarimiz daha iyi ortama, kitaplara kavussun diye bir kütüphane açtik. Daha sonra meslektaslarimin hepsi de çok ilgi gösterdiler. Televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde bunun haberlerini verdiler. Bu süreçte her yerden bize kitap gelmeye basladi.



“Al götür oku getir, imkanin varsa dogurt getir”

Kütüphanenin mahallenin dokusunu çok degistirdiginin altini çizen Irmak, “Çocuklar buraya geliyorlar, oynuyorlar. Çocuklar burada saklambaç bile oynuyorlar. Içeriye girip kitaplarla hasir nesir oluyorlar. Hiç kimseye karismiyoruz. Girip baksinlar, kitaplara dokunsunlar. Bir süre sonra ödünç olarak aliyorlar bu kitaplari. ‘Al götür oku getir’ diyoruz. O slogani biraz daha büyüttük ve ‘al götür oku getir, imkanin varsa dogurt getir’ diyoruz” ifadelerini aktardi.

Fethi Sekin adina kütüphane açti

Elinde 3-4 tane daha kütüphane açacak kadar kitabin bulundugunu aktaran muhtar adayi Irmak, “Türkiye’nin birçok yerinde kütüphane açtik. Elazig Baskil’de Sehit düsen Fethi Sekin arkadasimiz adina da yeni Fethi Sekinler yetissin diye kütüphane açtik. Rahmetle aniyorum” diye konustu.

Mahallelinin kendisine, ‘abi buranin dokusunu degistirdin, diger parklarin içine de birer tane kütüphane yapalim’ dedigini ifade eden Irmak, sözlerini söyle sürdürdü:

“Zaten burada gönüllü muhtar gibi çalisiyorum. Herkesin derdine yetismeye çalisiyorum. Simdi diger parklarin içini de öncelikle belediyelerin is birligiyle güzellestirip, daha sonra da oralara hemen birer tane kütüphane açmak istiyoruz. Daha fazla insan okusun, daha fazla insan bilgilensin.”

Kütüphane içerisinde her türlü kitabin da bulundugundan bahseden Irmak, “Bu kütüphanelerimizde ders kitabi ve ansiklopedinin disinda akliniza gelen her türlü kitap var. Burada yerli yabanci romanlarimiz, arastirma kitaplarimiz, saglik ile ilgili kitaplar, kisisel gelisim kitaplari, Atatürk kitaplari var. Burada çocuklarimiz için on raf kitabimiz var. Onlarin zekalarinin gelisimine katki olabilecek kadar kitaplarimiz mevcut. Buradaki tek amaç, daha fazla çocugumuzun kütüphaneden faydalanmasini saglamak” cümlelerini aktardi.

Irmak, “Içimizdeki okuma askini bu proje yansittik. Biz sadece çocuklara kütüphane açmiyoruz” dedi.

7’den 77’ye herkese kapilarinin açik olduguna deginen Irmak, “Burada yaslilikta bu kitaplari okuyarak hiç olmazsa belleklerini de taze tutmalarinin imkani var” dedi.



“Biz gönüllü olarak bu isleri yapmaya adayiz”

Kütüphanede ilkokuldan sonra hiç kitap okumamis insanlara da kitap verdigini kaydeden Irmak, “Kitap okudular ve binlerce kez tesekkür ettiler. Simdi ailecek kitap okuyan birçok mahallemizde komsumuz var. Bu bana mutluluk veriyor. Biz sadece kitap istiyoruz insanlardan. Belediyeler de bize yer verirlerse, yer gösterirlerse biz gönüllü olarak bu isleri yapmaya adayiz” sözlerini aktardi.

Çok kitap okuyan çocuga ödül veriyor

10 kitap okuyan çocuga bir hediye verdiklerini dile getiren Ibrahim Irmak, “Çok kitap okuyorsa büyük hediyeler veriyoruz. Gönlümde su var; her sene her kütüphanemizde en çok kitap okuyan çocugumuza imece usulüyle alacagimiz bisikletlerden birer tane vermek. Insallah bunu yapma imkanina kavusuruz” ifadelerine yer verdi.

Olusturulan park içerisinde kitap okuyarak arkadaslariyla eglendiklerini söyleyen 7 yasindaki Derin Irmak, “Arkadaslarimla burada oyun oynuyorum, güzel vakit geçiriyorum. En çok masal kitaplarini seviyorum” seklinde belirtirken, 11 yasindaki Mert Ali Kuru ise “Kitaplar bana göre çok eglenceli. Kitaplar en iyi arkadastir. Burada oyun oynayip güzel vakit geçiriyorum. Sürekli buraya gelip kitap okuyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA