Kafkaslardan Anadolu'ya Uzanan Hikayenin Rölyefi Ilgi Odagi Oldu

Düzce Belediyesi tarafindan Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde insa edilen Kafkas Aniti düzenlenen törenle açildi. Törene Kafkasya’dan çok sayida konuk katilirken ortak söylem Anadolu topraklarinin göçlerle yurt edinildigi ve geçmiste yasanan acilarin toplumsal hafizada kalici olmasi için daha çok sanat eseri icra edilmesi gerektigi oldu.

Kafkaslardan Anadolu'ya Uzanan Hikayenin Rölyefi Ilgi Odagi Oldu
Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü ve Kafkas halklari STK temsilcilerinin ortak girisimi ile Uzunmustafa Mahallesi Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesinde insa edilen Kafkas Aniti rölyefi tamamlanarak düzenlenen törenle görücüye çikti.

Törende ilk olarak konusan Düzce Adige Kültür Dernegi Baskani Ayse Sezgin, Kafkas Aniti rölyefinde yer alan figürlerin temsili hakkinda bilgiler verirken Ilhan Kiymet de Kafkas’larda yasanan sürgün ve Anadolu’nun ana yurt edinilmesi konusunda konusarak anitta emegi geçenlere tesekkür etti.

“Farkli çiçeklerin ayni toprakta yetistigi Düzce”

Törende davetlilere hitap eden Vali Selçuk Aslan Düzce’deki sosyolojik çesitlilikten söz ederek; “Aslinda Düzce farkli kültürlerin bir arada yasadigi dünyaya örnek bir sehir. Farkli çiçeklerin ayni toprakta yasamasinin zenginleserek çogalmasinin bir modeli. Dinamik, hosgörülü olmasinin arkasindaki sosyolojik unsurun bu olduguna inaniyorum. Toplumsal hafizalarda acilar ve kahramanliklar vardir. Bunlar anlamli sekilde sanata dökülmezse unutulmaya mahkumdur. Bu eser geçmisin gelecege aktarilmasi konusunda önemli rol üstlenecek. Kafkas Sürgününün 160. yilinda bu anit ile hafizalarimizda diri kalmasina vesile olsun. Emek verenlere, baskanimiza ve bu fikri olusturan herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

AK Parti Genel Merkez Kadin Kollari Baskani ve Düzce Milletvekili Ayse Kesir de Anadolu’da yasayan tüm halklarin göçler ile bulunduklari yere geldigini belirtti ve sunlari söyledi: “Bu sehre hemen hepimiz göç ile geldik. Hepimizin bulustugu yer gözyaslarimizdir. Birbirimizin gözyasini silerek Düzce’yi vatan kilan insanlariz. Faruk baskanimin dedigi gibi; çok farkli kültürlerin bir arada yasamasi açisindan örnek bir kent. Gençler sayesinde birbirimize artik akraba olduk. Millet kimligini olusturan aslinda budur. Kültürel zenginligimizi çocuklarimiza aktarmak ve millet olma mayasini da beslemek bizim isimiz. Bu eserde emegi olanlara tek tek tesekkür ediyorum.”

“Gençlerimiz bu eserlere bakacak ve geçmisi unutmayacak”

Kafkas Aniti insasinin süreci hakkinda bilgiler veren Baskan Faruk Özlü, Düzce’nin birçok etnik kökenin bir arada baris içinde yasadigini belirterek “Bu anitin yapiminda katkisi olan çok degerli kardesim Nejat bey burada. Beraber çalistik toplantilar yaptik. Bu fikir Çerkes ve Abhaz büyükleri arasinda kabul gördü. Samsun 19 Mayis Üniversitesi’nden Güngör hocamiz bu anitin tasarimini yapti ve yapimini üstlendi ekibi ile birlikte. Ben son derece mutluyum. 3 yil önce düsündügümüz bir fikir hayata geçti. Sürgün konusu büyük bir dramdir. Maalesef biz mesela böyle acilarin romanlarini yazamadik, filmlerini yapamadik. Tarihimiz çok zengin, bunlardan bir eser çikaramadik. Ben buradan seslenmek istiyorum edebiyatçi dostlarimiza bu acilarin romanlarini yazalim, filmlerini yapalim, gelecek nesillere aktaralim. Bunu neden yaptigimizi söyleyeyim; Anadolu bizim ana vatanimiz Kafkaslarda güvenlik yoksa Balkanlarda sorun varsa biz burada yasayamayiz. Gençlerimizin bu anitlara bakip geçmisi hatirlamasi ve aidiyet duygumuzun kopmamasi için bu lazim. Sürgünün yil dönümüne denk gelen bu açilis vesilesi ile anma programlari ve seminerlerinizi burada yapmanizi dilerim, ben de gelirim. Kalici bir eser kazandirmis olalim insallah. Düzce’de hiçbir etnik çatisma yasanmamistir. Bu açidan Türkiye’ye örnek bir sehirde yasiyoruz.”

Kafkas Aniti insasinda imkan ve olanaklari seferber ederek eserin Düzce’ye ve Kafkas halklarina kazandirilmasini saglayan Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’ye plaket takdim ederek tesekkür etti.

Törene Vali Selçuk Aslan, Milletvekilleri Ayse Kesir, Talih Özcan, Baskan Faruk Özlü, KAFFED Baskani Ilhan Uluçay, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Baskani Levent Belin, Düzce Abhaz Kültür Dernegi Baskani Ilhan Kiymet ve Düzce Adige Kültür Dernegi Baskani Ayse Sezgin ile çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA