Yeni Yusufeli Eski Yusufeli'nin Topragiyla Hayat Bulacak

Artvin’de baraj sulari altinda kalmadan önce verimli tarim arazilerinden tasinan 1.1 milyon metreküp toprak, yeni ilçe merkezinde 124 dönüm alanda hobi ve meyve bahçesi olusturulmasinda kullanildi. Bölge halki ata topraklarindan alinarak olusturulan yeni yasam alanlarinda bu yaz ilk mahsullerini almanin heyecanini yasayacak.

Yeni Yusufeli Eski Yusufeli'nin Topragiyla Hayat Bulacak
Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, 275 metre yüksekligindeki Yusufeli Baraji ve HES, elektrik üretimine basladi.

Baraj nedeniyle Yusufeli ilçe merkezi tamamen sular altinda kaldi. Bölge halki tasindiklari yeni yerlesim yerine alismaya çalisirken, toprakla da bagini koparmiyor. Atalarindan kalan ne varsa her seyi sular altinda birakan bölge halki yeni yerlesim yerini yesillendirmeye çalisiyor.

Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan barajin su tutmaya baslamasindan önce ilçe merkezinde ve su altinda kalan köylerdeki tarim arazilerinden alinan 1.1 milyon metreküp verimli toprak yeni yerlesim alanina tasindi.

Tasinan topraklar Yusufeli Belediyesi tarafindan 4 bölgede 124 dönüm alanda hobi ve meyve bahçesi olusturmakta kullanildi. Kura usulüyle vatandaslara 500 metrekare ve 1000 metrekare olarak tahsis edilen hobi bahçelerinde hak sahipleri, bakim ve temizlik çalismalarina basladi.

Yusufeliler bu bahçelerde bu yaz ilk mahsullerini almanin heyecani yasayacak.

Yeni ilçe merkezinde olusturdugu serada çilek üretimi yapan Halil Genç, eski ilçe merkezinde de serada çilek ürettigini belirterek ayni sistemini yeni ilçe merkezine tasidigini söyledi.

Genç “Sag olsunlar topragimizi tasidilar ve buralari parselleyerek bizlere hobi bahçesi olarak verdiler. Biz de bu topragi isliyoruz. Bu sene iyi verim alacagimizdan eminim. Buradaki imkanlar daha iyi, damla sulama sistemiz de var. Emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum” dedi.

Ilçe sakinlerinden Yilmaz Demirkiran ise “Biz evde yatmayi sevmeyen insanlariz. Sürekli çalismayi seven topragini isleyen, kendi ürettigini tüketen milletiz. Ben hobi bahçeme 20 tane fidan diktim. Belediye tarafindan 14 tane hurma fidani dikilmisti. Ben de bunlara ek olarak dut, seftali, kayisi, visne, kiraz fidanlarini diktim. Gerekli bakimlarini yaparsak seneye meyvesini yeriz. Sular altinda kalan bölgelerde ki verimli toprak tasindi buralara. Bize de öncülük yaptilar bizde bos durmayip çalisiyoruz” diye konustu.

Su tesisatçisi oldugunu belirten Halil Meydan yeni ilçe merkezindeki konutlarin güzel oldugunu ifade ederek bölgenin yesermesi içinde devlet, millet el ele çalisma yürütüldügünü söyledi.

Kaynak: İHA