Osmanli Gelenegi Bayburt'ta Yasatiliyor Buz Gibi Serbetle Agizlar Tatlaniyor

Osmanli mutfaginin vazgeçilmez lezzeti olan, birbirinden faydali meyve ve bitkilerle hazirlanan binbir derde deva serbet, Ramazan ayinda vatandaslarin agzini tatlandiriyor. Bayburt Belediyesince Ramazan ayinda Osmanli serbeti ikrami gelenegi devam ettirilerek, teravih namazindan çikan vatandaslara, buz gibi leziz serbet ikram ediliyor.

Osmanli Gelenegi Bayburt'ta Yasatiliyor Buz Gibi Serbetle Agizlar Tatlaniyor
Ramazan ayinin unutulmaya yüz tutmus geleneklerinden biri olan Ramazan serbeti ikrami, Bayburt Belediyesi tarafindan yasatilmaya çalisiliyor. Geleneksel kiyafetleriyle camiden çikanlara sirtina yükledigi bakir gügümle serbet ikram eden Osmanli serbetçisi Ufuk Kalekahyasi, cami cemaatinin agzini buz gibi serbetle tatlandiriyor.

7-8 bitkinin karisimiyla hazirlanan ve buz gibi tadiyla damak çatlatan Ramazan serbeti, Bayburt’ta özellikle teravih namazi sonrasi yogun ilgi görüyor.

Osmanli gelenegi unutulmuyor essiz lezzet yogun ilgi görüyor

Osmanli’da gelenek haline gelen serbet, yaz-kis demeden ikram edilirdi. Sebillerde Allah rizasi için serbetler dagitilir, dügün dernekte serbet ikram edilmezse ayip karsilanirdi. Yemeklerin yaninda soguk olarak da ikram edilen serbet özel tarifle hazirlanarak Bayburtlulara bakir gügümlerde ikram ediliyor. Özel tarifle hazirladigi serbeti namazdan çikan cami cemaatine sirtina aldigi bakir gügümle, beline doladigi bardaklara dökerek ikram eden Ufuk Kalekahyasi, Ramazan serbetini Bayburt Belediyesi organizasyonuyla Bayburtlularla bulusturdu. Bayburtlularin severek içtigi Ramazan serbeti, her zamanki gibi yine tam not aldi.

Namaz sonrasi buz gibi serbetin iyi geldigini söyleyen Çetin Çirak isimli vatandas, "Serbetin tadini çok begendim bu örf, adetler bizi çok sevindiriyor" diyerek konustu.

Bayburt Belediyesine ikramindan dolayi tesekkür eden Fethullah Güngör isimli bir diger vatandas ise, "Teravih namazimizi kildik, çikista belediyemiz sag olsun serbet ikraminda bulundu. Serbetimiz çok güzeldi, içindeki tarçin ve karanfil serbete ayri bir lezzet katmis. Yapanlarin ellerine saglik, tesekkür ederiz, var olsunlar" ifadelerini kullandi.

Uzun yillardir Ramazan aksamlarinda, namaz çikisinda Bayburt Belediyesi adina serbet dagittigini söyleyen emektar Ufuk Kalekahyasi, "Yaklasik 15 yili askin bir süredir geleneksel olarak Ramazan aksamlarinda teravih namazi sonrasi, cami çikisinda her camimizin önünde cami cemaatine, vatandaslarimiza geleneksel Osmanli serbeti ikram ediyoruz. Bunu Bayburt Belediyemizin ikrami olarak sunuyoruz. Serbetimiz kendi üretimimiz, kendimiz yapiyoruz. Serbetin içerisinde 7-8 farkli lezzet var. Içenlerin genelinden olumlu dönüsler aliyoruz, Insallah sifa olur. Bir gelenegimizi devam ettirirken, bir yanda da sifa olmasini temenni ediyoruz. Bu örf, adetimizi devam ettiren Bayburt Belediye Baskanimiz Hükmü Pekmezci ve ekibine ben Bayburtlular ve kendi adima tesekkür ediyorum. Insallah bizden sonraki nesillerde de bu gelenegimiz devam eder" dedi.

Kaynak: İHA