Zengin; Akademik Tesvik Puani Çalismalarin Bir Sonucu Olarak Görülmeli

Karabük Üniversitesi 2023 Yili Akademik Tesvik Listesi’ne 83 puan ile birinci olarak adini yazdiran Karabük Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguzhan Zengin akademiye dair açiklamalarda bulundu.

Zengin; Akademik Tesvik Puani Çalismalarin Bir Sonucu Olarak Görülmeli
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik tarafindan geçtigimiz günlerde bir tablo halinde açiklanan 2023 yili Akademik Tesvik Listesi’nde 83 puan ile birinci siraya yerlesen Karabük Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguzhan Zengin IHA muhabirine hem akademik tesvik konusunda hem de akademiye dair açiklamalarda bulundu.

Konusmasina akademik kariyerinden bahsederek baslayan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguzhan Zengin, lisans ve bütünlesik doktora derecelerini 2009 ve 2015 yillarinda Hacettepe Üniversitesi’nden sosyal hizmet alaninda aldigini dile getirerek, “Kariyerim süresince basta Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Fransa ve Italya olmak üzere birçok ülkeye akademik ve mesleki ziyaretler gerçeklestirdim. 2018 yilinda doçent unvanini aldim. 2020-2023 yillari arasinda Karabük Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm baskanligi görevini yürüttüm. Çok sayida sivil toplum örgütünün kuruculugunu ve yöneticiligini yaptim. 2024 yilinin Subat ayinda 37 yasinda profesör unvanini alarak Türkiye’de sosyal hizmet alaninda bu unvani alan en genç kisi oldum.” dedi.

“Üniversiteler arasi isbirligi arastirma faaliyetlerimize de yansiyor”

Üniversiteler arasi isbirliklerinin akademik çalismalara, arastirma faaliyetlerine katki sagladigini dile getiren Prof. Dr. Zengin, yasamin tüm alanlarinda oldugu gibi akademik alanda da basari için disiplinin oldukça önemli oldugunu vurgulayarak, “Örnegin her gün mesai baslamadan bir, bir buçuk saat önce ise gelerek akademik çalismalarima vakit ayiriyorum. Bunun yaninda uluslararasi olmak bir diger etken. Kanada’da yer alan Calgary Üniversitesiyle oldukça yogun bir isbirligine sahibiz. Söz konusu üniversiteyle ögrenci degisimi anlasmasi imzaladik geçen ay. Kanada’ya 6 ayligina bir doktora ögrencimizi gönderdik. Bu isbirligi arastirma faaliyetlerimize de yansiyor. Geçen yil tamamladigimiz ‘Kisisel Dönüsüm Hikayeleri: Pakistan, Katar ve Türkiye’de Kadina Yönelik Siddeti Önlemek Için Çalisan Müslüman Erkekler’ adli proje oldukça önemliydi. Bu yil ise ayni konuda daha genis ölçekli bir proje yürütecegiz kendileriyle. Bu tür girisimlerin akademik tesvik siralamasi için oldukça önemli oldugunu söyleyebilirim.” dedi.

“Akademik tesvik puani çalismalarin bir sonucu olarak görülmeli”

Akademisyenlerin temel amacinin nitelikli bilimsel üretimler yapmak oldugunu dile getiren KBÜ 2023 Yili Akademik Tesvik Birincisi ve alaninda en genç profesör ünvanina sahip olan Prof. Dr. Zengin, yüksek bir akademik tesvik puaninin nitelikli çalismalarin bir neticesi olarak görülmesi gerektigini ifade ederek, “Bilimsel çalismalari yaparken akademik tesvik en son düsünülmesi gereken boyut. Örnegin pek çok çalismamin akademik tesvik sisteminde puan karsiligi oldugunu basvuru esnasinda ögrendim. Bu nedenle akademisyenlerimizde nitelikli bilimsel üretimler yapmak temel amaç olmali, yüksek bir akademik tesvik puani ise bu çalismalarin bir sonucu olarak görülmeli.” dedi.

“SOSYALFEST sosyal bilimlerin insanlarin yasamina nasil dokundugunun daha iyi anlasilmasi adina oldukça önemli bir girisim”

Konusmasinda Karabük Üniversitesi 2022 ve 2023 Akademik Tesvik Listesi’nde birincilerin sosyal bilimler alanindan çikmasinin da altini çizen KBÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zengin, 2-3 Mart tarihlerinde Karabük Üniversitesi’nde gerçeklestirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararasi sosyal bilimler festivali SOSYALFEST’in önemli bir girisim oldugunu belirterek, “Sosyal bilimler alaninda da fen bilimlerinde oldugu gibi insanlarin yasamda karsilastiklari zorluklarin çözümü adina proje ve modeller gelistirilebiliyor. Bu fikir kapsaminda üniversitemizde bu ay gerçeklestirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararasi Sosyal Bilimler Festivalinin (SOSYALFEST) sosyal bilimlerin insanlarin yasamina nasil dokundugunun daha iyi anlasilmasi adina oldukça önemli bir girisim oldugunu belirtmek istiyorum.” dedi.

“Rektörümüzün pek çok konusmasinda akademik üretkenligin önemini vurgulamasi oldukça önemli”

KBÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguzhan Zengin, konusmasinda KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatik Kirisik’in tesvik ve motivesine de deginerek, “Akademik tesvik konusunda üniversitemiz akademisyenlerini motive eden rektörümüz sayin Prof. Dr. Fatih Kirisik’a tesekkür ederim. Örnegin kendisi göreve gelir gelmez akademik tesvik siralamasinda en çok puan alan akademisyenlerin listesini rektörlük binasi girisine ve fakültelere astirarak bu konuda bir farkindalik olusturdu. Rektörümüzün pek çok konusmasinda akademik üretkenligin önemini vurgulamasi oldukça önemli.” dedi.

Genç akademisyenlere tavsiye

Genç akademisyenlere de tavsiyelerde bulunan KBÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zengin, kendi hayatindan da örnek verdigi konusmasinda, “Genç meslektaslarima tavsiyem öncelikle kendilerine güvenmeleri. Kendilerine güvenerek bilimsel çalismalara katilmali. Söz konusu çalismalarin çiktilarini sempozyumlarda sunmali. Dergilerde makale olarak yayinlamaya çalismalilar. Bu süreçte de geribildirimlere açik olmalilar. Insan deneye yanila ögrenir ve benim akademik gelisimim de bu sekilde oldu. Ilk makalemi bir dergiye gönderdigimde üç sayfalik bir düzeltme önerisi almistim hakemlerden. Bu düzeltme önerileri dogrultusunda çalismamin basligini ve içerigini neredeyse tamamen degistirerek yeni bir makale yazmistim. Böylelikle akademik üretim konunda deneyim kazandim. Son olarak karsilastiklari her zorlugun onlari güçlendirdiginin farkinda olmalarini tavsiye ediyorum.” dedi.

Kaynak: İHA