Can Dostlara Modern Yeni Yuva

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin sahipsiz sokak hayvanlarini sicak bir yuvada bulusturacagi Türkiye’nin en modern ‘Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezi’, düzenlenen törenle hizmete açildi. Her canli gibi sokak hayvanlarinin da kiymetli ve bas taci oldugunu söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Türkiye’nin en modern sokak hayvanlari tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden birini Bursa’miza kazandirdigimiz için mutluyuz” dedi.

Can Dostlara Modern Yeni Yuva
Bursa’da, sokak hayvanlarinin her zaman yaninda olan Büyüksehir Belediyesi tarafindan son 6,5 senede sokak hayvanlarina 32 bin tedavi uygulandi, 20 bin kisirlastirma yapildi ve sehrin farkli noktalarina 357 bin kilo mama dagitildi. Ayrica ‘Haybulans’ uygulamasini devreye alarak Türkiye’ye örnek olan Büyüksehir Belediyesi, 2023 Mart ayi sonu itibariyle 3 adet haybulans ve 8 personelle hizmet vermeye basladi.

Simdiye kadar haybulansla 1000’i ilk müdahale olmak üzere toplam 3 bini askin tedavi gerçeklestiren Büyüksehir Belediyesi, Nilüfer ilçesi Gümüstepe Mahallesi’nde 50 dönüm arazi üzerine kurdugu Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezi’ni de düzenlenen törenle hizmete açti. Yerleskede, röntgen odasi, ameliyathane, dinlenme odasi, egitim sinifi, kafesler, kedi hastanesi yavrulu anne binasi, hasta bakim binasi, serbest yasam alani, karantina binasi ve personellere ait birimler bulunuyor. Düzenlenen törene, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekilleri Mustafa Varank ve Refik Özen, Bursa Veteriner Hekimler Odasi Baskani Melike Baysal, AK Parti ve Cumhur Ittifaki Nilüfer Belediyesi baskan adayi Celil Çolak, AK Parti Nilüfer Ilçe Baskani Furkan Alpaslan, sivil toplum kuruluslari ve dernek temsilcileri ile hayvanseverler katildi.

“Sokak hayvanlari için elimizden geleni yapiyoruz”

Ecdadin bütün mahlûkata karsi hassasiyeti ise dünyaya örnek olacak kadar büyük oldugunu belirten Baskan Alinur Aktas, ecdadin sokak hayvanlarina bakmak için pek çok vakif kurdugunu ve sokak hayvanlarinin beslenmesi için de ‘mancaci’ ismi verilen insanlarin görevlendirildigini ifade etti.

Bursa denilince birçok kisinin aklina ‘Gurebâhâne-i Laklakan’ yani ‘Kimsesiz leylekler bakimevi’nin geldigini dile getiren Baskan Aktas, “19. yüzyilda Bursa’da hizmete açilan, dünyanin ilk ve tek leylek hastanesi olan Gurebâhâne-i Laklakan, bugün de sehrimizin bir degeri olarak yasamaktadir. Biz de sorumluluk bilinciyle sokak hayvanlari için elimizden gelenin fazlasini yapiyoruz. Gerek pandemi sürecinde, gerekse pandemi sonrasinda derneklerimiz, sivil toplum kuruluslari ve mahalle gönüllülerimizle birlikte hayvan beslemeleri yaptik. Unutmayalim ki sagliksiz sokak hayvanlari, sehir ve insan sagligi için tehlike anlamina gelmektedir. Türkiye Saglikli Kentler Birligi dönem baskani olarak bu konuda daha hassas olmamiz gerektigini de biliyoruz” dedi.

“32 bin tedavi uygulandi”

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin sokaktaki canlar için son 6,5 senede birçok çalisma yaptigini hatirlatan Baskan Aktas, “Bu kapsamda sokak hayvanlarina 32 bin tedavi uygulandi, 20 bin kisirlastirma yapildi ve sehrimizin farkli noktalarina 357 bin kilo mama dagitildi. Ayrica haybulans uygulamamizi da devreye alarak Türkiye’ye örnek olduk. Yeni bir uygulama olarak 2023 Mart ayi sonu itibariyle 3 adet haybulansimiz, 8 personelle hizmet vermeye basladi.

Simdiye kadar bini ilk müdahale olmak üzere toplam 3 bini askin tedaviyi haybulansla gerçeklestirdik. Haybulanslarimiz sayesinde Büyüksehir’e bildirilen yarali hayvanlarin tedavisine daha hizli müdahale ediyoruz. Rakamlardan da anlasilacagi üzere Bursa’da sokak hayvanlarina, 17 ilçe belediyesi tarafindan verilen hizmetin yarisi kadari büyüksehir belediyemiz tarafindan yapilmaktadir” diye konustu.

“200 can dostumuzu misafir edecek”

Altyapi gibi, imar gibi, yol isleri gibi sokak hayvanlarinin da görev alanlari içerisinde oldugunu anlatan Baskan Aktas, sokaktaki canlari tek basina birakmayacaklarini söyledi.

Onlarla her konuda ilgilenmeleri gerektigini belirten Baskan Aktas, “Tesis içerisinde çocuklara hayvan sevgisinin anlatilacagi ve asilanacagi bir sinif da olusturuldu. Ben bu isin bir bilinç ve kültür meselesi oldugunu düsünüyorum. Buranin okullarimiz tarafindan ugrak yeri olmasi gerektigini düsünüyorum. Zira basibos ve sagliksiz hayvan, sehir hayati için ciddi bir sikinti olusturmaktadir. Bunun da maalesef birçok örnegini haberlerde izliyoruz ve içimiz sizliyor. Bizim sehrimizde bu tür kötü örnekler olmasin, vatandaslarimiz mutlu, sokak hayvanlarimiz bakimli ve saglikli olsun diye canla basla çalisiyoruz. Nilüfer’de Gümüstepe Mahallesi’nde 50 dönüm araziye kurdugumuz Sokak Hayvanlari Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, önemli bir görevi yerine getirecek. Bu yerleskede röntgen odasi, ameliyathane, dinlenme odasi, egitim sinifi, kafesler, kedi hastahanesi yavrulu anne binasi, hasta bakim binasi, serbest yasam alani, karantina binasi ve personellere ait birimler bulunmaktadir. Su an 200 can dostumuzu misafir edecek kapasitemiz var” dedi.

“Haksiz elestirilere maruz kaldik”

Sokakta gezerken vatandaslardan ‘Ne olursunuz, barinak yapin ve hayvanlari toplayin. Hayvanlari o barinakta tutun’ söylemleriyle karsilastigini ifade eden Baskan Aktas, böyle bir yöntemin dünyanin hiçbir yerinde olmadigini ve Bursa’da da olmasinin mümkün olmadigini dile getirdi. Kendilerinden böyle bir sey yapilmasinin da beklenmemesini isteyen Baskan Aktas, “Lakin Millet bahçesinde çocuklarimiza zarar veren köpekler vardi. Arkadaslarimiz üç köpegi tedavi amaçli aldi. Sosyal medyada kiyametler koptu. Çok haksiz bir sekilde elestirilere maruz kaldik. Ekip arkadaslarimizin ne kadar hassas davrandigini bilmenizi istiyorum. Insanlarimiz bizler için ne kadar kiymetliyse sokak hayvanlari da bizim basimizin tacidir. Ayni degerdedir, ayni kiymettedir. Ikinci etap projemizi de ihale ederek çalismalara basladik. Bunu da yil içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Burada ise yasakli irk bölümü, serbest yasam alani ve sahipsiz at barinagi ile birlikte kapasitemiz 450’ye yükselmis olacak. Merkezi’mizde; haftanin 7 günü, 08.00-23.00 saatleri arasi, 3 haybulans, 8 veteriner hekim, 4 veteriner teknikeri ve 26 isçi ile hizmet saglaniyor. Türkiye’nin en modern sokak hayvanlari tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden birini Bursa’miza kazandirdigimiz için mutluyuz. Yine can dostlarimiz için ücretsiz evcil hayvan poliklinigi ve evcil hayvan mezarligi hizmetimiz de önümüzdeki dönem yapacaklarimiz arasinda yer aliyor” dedi.

“Saglikli sehir için canla basla çalisiyoruz”

Sogukkuyu Sokak Hayvanlari Tedavi Merkezi’ni kapatmak gibi düsüncelerinin de olmadigini açiklayan Baskan Aktas, merkezin irtibat noktasi olarak kullanilacagini, operasyon kisimlarinin da yeni merkezde yapilacagini anlatti. Hayvanlara yapilan müdahalelerin, son durumunun da kamuoyuyla paylasilarak yanlis anlasilmaya firsat vermeyeceklerini söyleyen Aktas, “Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak Saglikli Kentler Birligi’nin öncü sehri olan Bursa’mizda, hem kent sagligi hem de halk sagligi konularinda üstümüze düsen sorumluluklari yerine getirerek yarinlara her anlamda saglikli bir sehir birakmak için canla basla çalisiyoruz. Bursa’nin saglikli sehir imajini güçlendirmek ve halkimizin içinde yasamaktan mutluluk duyacagi bir sehir insa etmek için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak bundan sonra da her bakimdan saglikli bir sehir olusturmak için çözüm üretmeye devam edecegiz. Sokak Hayvanlari Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin sehrimize hayirli olmasini diliyorum. Sokaktaki canlarimizla her zaman ilgilenecegimizi özellikle ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Sokak hayvanlari konusunda ortak akil

Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Büyüksehir Belediyesi tarafindan hizmete açilan Sokak Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir tesis oldugunu söyledi.

Varank, “Sokak hayvanlari baska hiçbir ülkede olmadigi gibi Türkiye’nin bir gerçegi. Geçmisten günümüze her zaman bizim medeniyetimizde sokakta yasayan hayvanlar oldu. Bizlerde onlarla nasil huzur içerisinde yasayabilecegimizi ecdadimizdan itibaren ögrenmeye çalistik. Can dostlarimiz çesitli sikintilar yasamasin diye biz de Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin öncülügünde onlara hizmet ediyoruz. Biz zaten sokak hayvanlariyla ilgili çalismalara belediyemizin öncülügünde devam ediyoruz. Can dostlarin huzur içerisinde yasayabilecekleri, tedavi görebilecekleri güzel bir mekan da kazandirilmis oldu. Bu sehirde yasayan her bir cani aziz bilen Belediye Baskani Alinur Aktas, güzel islere imza atmaya devam edecek. Türkiye’de sokak hayvanlariyla ilgili bir gündemin oldugunun farkindayiz. Can dostlarimiz önemli ama insan hayati da önemli. Çocuklarimiz da önemli. Sokak hayvanlari konusunda ortak akilla hareket etmemiz gerektigini düsünüyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan Baskan Alinur Aktas ve protokol üyeleri, Hürriyet Ana Kucagi’ndan gelen minik misafirlerle birlikte açilis kurdelesi keserek tesisleri gezdi.
Kaynak: İHA