Meyvecilikte Budamanin Önemi Ve Budama Sonrasi Dikkat Edilecek Hususlar

Meyve agaçlarinin kis dinlenmesinin son günlerinde oldugunu belirten Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, agaçlarda iyi bir taç yapisi ile yüksek kalite meyve elde edebilmek için budamalarin bir an önce bitirilmesi gerektigini söyledi.

Meyvecilikte Budamanin Önemi Ve Budama Sonrasi Dikkat Edilecek Hususlar
Meyvecilikte budamanin önemi ve budama sonrasi dikkat edilecek hususlara deginen Ibrahim Saglam, “Budamada dikkat edilecek önemli hususlardan birisi, hangi budama metodu uygulanirsa uygulansin her agaç ayri bir birey gibi düsünülerek, agaçlara farkli seviyelerde budama islemleri yapilmasi gerekmektedir. Kis budamasi agaçlarin kis dinlenmesinden çikmasini tesvik ettigi için özellikle ilkbahar geç donlarinin olustugu bölgelerde budama islemlerinin imkânlar ölçüsünde dinlenme döneminin sonuna yakin zamanlarda yapilmasi gerekmektedir. Özellikle fidanlarin dikiminden sonra ilk yillarda uygulanacak olan sekil budamasi ile olusturulacak düzgün ve kuvvetli bir taç yapisi, meyve agaçlarinin fizyolojik ve ekonomik ömürlerinin devamliligini saglayacaktir. Meyve yan dallarinin agaç gövdesiyle açisinin 45-60 derece olmasi gerekmektedir. Meyvelerde dogru bir sekilde olusturulan taç yapisi, meyve agaçlarinin içerisine yeterli miktarda isik girmesini saglayarak meyve kalitesini dogrudan etkiler. Yanlis yapilan uygulamalar sonucunda sik dalli agaçlarda, isigin iç kisimlara nüfuz etmemesi, agaçlarda hastaliklarin ortaya çikmasina ve meyvelerin sadece uç dallarda olusmasina yol açabilir. Sekil verme islemleri tamamlandiktan sonra agaçlar gençlik kisirligini atlatarak verim çagina geçerler. Bu dönemde yapilan budamalarda her yan dal ayri ayri ele alinmalidir. Hastalik ve zararli tasiyan, dik gelisen, birbiri üzerine gelen dallar ve agaçlardaki dip sürgünler çikarilmalidir. Ayrica, agaçlarda çiplaklasmaya yönelen bölgelerdeki dallar kisa kesilerek bos kalan yerlerde yeni dallarin olusturulmasi saglanmalidir” dedi.

Budama faaliyetlerini sadece agaçlarin dinlenme dönemlerinde yapilan islemlerden ibaret olmadigini belirten Saglam, “Budama faaliyetlerinin yaz aylarinda da devam etmesi gerekir. Yaz budamasinda dik büyüyen sürgünlerin çikarilmasi önemlidir. Yaz budamasi ile agaç içlerinin isiklanmasi artacagindan meyve kalitesini etkileyen renk, büyüklük, aroma gibi faktörler olumlu yönde etkilenmektedir. Budama faaliyetlerinde kullanilan alet ve ekipmanin mutlaka dezenfekte edilerek kullanilmasi gerekmektedir. Budama sonrasi kesilen artik dal parçalari bahçelerden uzaklastirilmali, yakilarak yok edilmelidir. Meyve agaçlarinda olusacak olan çiçek tomurcuklari bir önceki yilin yaz aylarinda olusmaya baslamaktadir. Meyveciligin ekonomik olarak devamliligin saglanabilmesi için mutlaka üretim sezonunun tamaminda dengeli bir sulama ve bitki besleme yapilmalidir. Verim çagina gelmis agaçlarda yapilacak olan gübre uygulamalari meyve olusumunu ve gelecek sezon için olusacak olan meyve tomurcuklarini tesvik etmektedir. Gübreleme faaliyetlerinde mutlaka tam bir toprak analizi yaptirilarak agaçlarin ihtiyaci olan bitki besin maddelerin topraktan veya yapraktan uygulamalar ile agaçlara verilmesi gerekmektedir. Sulama yaparken mümkünse vahsi sulama metotlarindan kaçinilmali ve damla sulama metotlari kullanilmalidir. Damla sulama metotlari ile gübre uygulamalari kolayca yapilabilmekte ve verilen suyun bitki köklerine ulasmasi kolaylasmaktadir. Unutulmamalidir ki günümüzde su kisitliliginin arttigi bir dönemde, damla sulama yöntemiyle verilen suyun yüzde 90-95’i meyve agaçlarina ulasmakta ve büyük bir su tasarrufu saglamaktadir. Ayrica, kontrolsüz sulama nedeniyle olusabilecek sorunlari da önlemektedir” diye konustu.

Tüm yil boyunca örnek bahçe uygulamalari, halk egitim merkezleriyle ortaklasa yapilan budama egitimleri, entegre mücadele tarla okullari, bahçe kontrolleri ve üretici ziyaretlerinin devam edecegini belirten Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, üreticilerin teknik bilgi ve destek almak için ilçe tarim müdürlüklerine basvurmalari gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA