Israil'e Gazze'ye Yardim Için Yeni Geçis Noktalari Açma Çagrisi

Uluslararasi toplumun Gazze’ye daha fazla insani yardim ulastirilabilmesi için Israil’e yaptigi çagrilara bir yenisi eklendi. Avrupa Birligi (AB), ABD, Ingiltere, Birlesik Arap Emirlikleri, Katar, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) ve Birlesmis Milletler’den (BM) bakan ve yetkililer, Gazze’ye daha fazla insani yardim için olusturulan deniz koridoru projesini görüstü.

GKRY Disisleri Bakani Konstantinos Kombos’un ev sahipliginde gerçeklestirilen çevrimiçi toplanti sonrasinda yayinlanan ortak açiklamada, Gazze’ye daha fazla yardim ulastirilabilmesi için Israil’in yeni geçis noktalari açmasi gerektigine dikkat çekildi.

Çevrimiçi toplantiya Kombos’un yani sira ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardimlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Ingiltere Disisleri Bakani David Cameron, Birlesik Arap Emirlikleri Disisleri Bakani Seyh Abdullah bin Zayid en-Nehyan, Katar Disisleri Bakani Danismani Muhammed bin Abdulaziz el-Huleyfi ve BM Gazze Kidemli Insani Yardim ve Yeniden Yapilanma Koordinatörü Sigrid Kaag istirak etti.

Toplantidan sonra yayinlanan ortak açiklamada bakanlarin, Gazze’ye yardim ulastirilmasinda Misir ve Ürdün üzerinden karayolu ile yardim girislerinin yerini alabilecek anlamli bir alternatif bulunmadigi konusunda hemfikir oldugu ifade edildi. Bakanlar ayrica, Israil’in Asdot limaninin insani yardimlar için kullanima açilmasinin deniz koridoru projesine önemli, memnuniyet verici ve tamamlayici bir katki olacagi konusunda mutabik kaldi.

Bakanlar ayrica, deniz koridorunun aktiflestirilmesine iliskin olarak detayli brifing ve ABD’nin limani bulunmayan Gazze’ye önemli miktarda yardim ulastirilabilmesini saglayacak geçici bir iskele kurulmasina iliskin askeri çabalari için angajmanin sürdürülmesi ve önümüzdeki hafta Güney Kibris’a kidemli yetkililerin gönderilmesi taahhüdünde bulundu. Açiklamada, kidemli yetkililerin Güney Kibris’ta deniz koridorunu desteklemek için ortak bir fon olusturma ve koridorun sürdürülebilir olmasi için finansal desteklerin koordinasyonu gibi konulari istisare etmesi beklendigi ifade edildi.

Ortak açiklamada, “Bakanlar, Gazze’ye özellikle de kuzeye daha fazla yardim ulastirilabilmesi için Israil’in ek geçis noktalari açmasi ve yasam kurtarici insani yardim akisini kolaylastirmak için genel gümrük kisitlamalarini hafifletmesi gerektiginin altini çizdi” denildi.

Blinken: “Deniz koridoru karayoluna alternatif degil”

Çevrimiçi bakanlar toplantisinin ardindan ABD Disisleri Bakanligi’ndaki basin odasinda gazetecilere açiklamalarda bulunan ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin Gazze’ye insani yardimlar için bir deniz koridoru kurulmasi için çok uluslu bir çabayi koordine etmeye çalistigini söyledi.



Koridorun karayolu yardim kanallarinin yerini alamayacagini ifade eden Blinken, “Vurgulamak istedigim sey, bunun Gazze’ye insani yardim ulastirmanin diger yollarinin bir alternatifi olmadigi ve ancak bir bileseni olabilecegidir. Karayolu güzergahlari, insani yardimlari içeri sokmanin ve daha sonra da ihtiyaç sahiplerine ulastirmanin en kritik yolu olmaya devam ediyor” diye konustu.

AB’den Israil’e çagri

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardimlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic de sosyal medyada paylastigi açiklamada, “Kibris deniz koridoruna destek vermekle beraber, Gazze’ye ve özellikle kuzeye daha fazla yardim ulasabilmesi için Israil’i ek geçis noktalari açmaya ve genel gümrük kisitlamalarini hafifletmeye davet ediyoruz” diye yazdi.
Kaynak: İHA