Türkiye'deki Modernlesme Dönemindeki Ilk Kadin Yazarlari ESOGÜ'deki Konferansta Anildi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanligi’nin düzenledigi “Modernlesme Döneminde Ilk Kadin Yazarlar” baslikli konferans ve müzik dinletisi, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde, ESOGÜ Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Sahika Karaca’nin konusmaci olarak katilimi ile gerçeklestirildi.

Türkiye'deki Modernlesme Dönemindeki Ilk Kadin Yazarlari ESOGÜ'deki Konferansta Anildi
Etkinlige ESOGÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emine Gümüssoy da katildi.

Etkinlik ESOGÜ Halkbilim Uygulama ve Arastirma Merkezi (HAMER) yorumculari tarafindan sunulan müzik dinletisi ile basladi.

Sonrasinda Prof. Dr. Sahika Karaca’nin “Modernlesme Döneminde Ilk Kadin Yazarlar” konulu konferansina geçildi. Konusmasina kadin hak ve hürriyetlerinin Tanzimat döneminden itibaren gelisimini ele alarak baslayan Prof. Dr. Karaca, 1860’lardan sonra kadinlarin basin yayin hayatina girmeye basladiklarini ve gazete, dergi gibi mecralarda siirler, romanlar, makaleler, denemeler yazmaya basladiklarini ifade etti.

Prof. Dr. Karaca, modernlesme döneminin ilk kadin yazarlarinin çogunun bürokrat ya da yüksek gelir düzeyine sahip ailelerden gelen, iyi egitim görmüs, birden fazla yabanci dil bilen seçkin kisilikler olduklarini kaydetti.

Bu dönem kadin yazarlarindan Fatma Aliye Hanim, Emine Semiye Hanim, Zafer Hanim, Selma Riza, Sair Nigar Hanim gibi isimlerle ilgili yaptigi arastirmalardan örnekler de sunan Prof. Dr. Karaca, modernlesme dönemindeki bu yazarlarin bati kültürüyle tanismis, dönemlerinin seçkin kadinlari oldugunu söyledi.

Dönemin kadin yazarlarinin egitim, kadin haklari, evlilik, sosyal hayat, vatan bilincinin gelismesi ve daha pek çok konuda eserler vermis olduklarini belirten Prof. Dr. Karaca, bu eserler ve yazarlarla ilgili anekdotlar, belgeler ve farkli kaynaklardan elde ettigi bilgileri de katilimcilarla paylasti. Prof. Dr. Karaca, dönemin kadin yazarlarinin pek çogunun sosyal duyarliliga sahip oldugunu ve dernekler ile köklü yardim kurumlarinin kuruluslarinda öncü olarak yer aldiklarini da sözlerine ekledi. Konusmasinin ardindan Prof. Dr. Sahika Karaca’ya ESOGÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emine Gümüssoy tarafindan tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA