Kadavradan Nakille Sagligina Kavusan Ferhat, Artik Özgür Yasayabilecek

Yaklasik 5 yildir diyalize bagli yasayan 32 yasindaki Ferhat Akin, kadavradan yapilan böbrek nakli ile sagligina kavustu. Sürekli diyaliz makinesine bagli kaldigini söyleyen Akin, “5 yildir, makineye bagli kalmaktan hiçbir hayatim kalmamisti. Aksamlari televizyon bile izleyemiyordum. Simdi saatlerce televizyon izliyorum. Artik özgürüm ve çok mutluyum” dedi.

Kadavradan Nakille Sagligina Kavusan Ferhat, Artik Özgür Yasayabilecek
Izmir’de yaklasik 5 yildir böbrek yetmezligi nedeniyle ‘Periton Diyaliz’ tedavisi gören 32 yasindaki Ferhat Akin, Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde kadavradan yapilan böbrek nakli ile sagligina kavustu. Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Organ Nakli Merkezi hocalari ve ekibi tarafindan gerçeklestirilen nakil ameliyati sonrasi ilk kontrolüne gelen Ferhat Akin, bir makineye bagli kalmadan yasadigi için çok mutlu oldugunu ifade etti.

Eskiden diyaliz makinesine bagli kaldigi için aksamlari televizyon dahi izleyemedigini, disariya çikamadigini ve adeta makineye birlesik yasadigini ifade eden Ferhat Akin, “Annem, babam, amcam yengem, halalarim, dayilarim kisacasi ailemin hemen hemen tüm üyeleri diyaliz hastaligina sahip. Ben de yaklasik 5 yildir ‘Periton Diyaliz’ tedavisi görüyordum. Elektrik isiyle ugrastigim için santiyede çalisiyordum. Benim için çok zor bir süreçti. Günde 10 saat makineye bagli kalmak zorundaydim. Aksamlari disariya çikamaz, televizyon bile izleyemez duruma geldim. Bir seye bagli kalmak ve ona göre yasamak çok zor bir durum” diye konustu.



5 kisiye daha sifa oldu

Ameliyat sonrasi saglikli hayatina kavustugu için mutlulugunu dile getiren Ferhat Akin, adeta yeniden dogdugunu söyledi.

Akin, “Kendimi çok özgür hissediyorum. Artik evimin salonunda oturup, televizyon izleyebiliyorum. Kamp yapmayi çok severim ancak makineden dolayi yapamiyordum. Simdi en büyük hayalim kamp yapabilmek. Simdi özgür bir hayatim var. Bana böbrek bagisinin yapildigi kadavra tam 5 kisiye daha sifa oldu. Her bagislanan organ, bir kisiye can oluyor. Ben yasadigimi 32 yasinda hissettim” ifadelerini kullandi.

Daha önce organlarini bagislamis

Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Organ Nakli Merkezi hekimlerinden Prof. Dr. Erhan Tatar, “Ferhat Bey’e, hastanemizde beyin ölümü gerçeklesen ve daha önce organlarini bagislama karari almis bir hastanin böbregi nakil edildi. Ne yazik ki ülkemizde organ bagisi sayisi çok az. Bu anlamda organ bagisi yapilmasini çok önemsiyoruz. Ferhat Bey, bu organ bagisi sayesinde hayata tutunan hastalarimizdan sadece biri” seklinde konustu.



“Yeterli bilincimiz yok”

Türkiye’de organ bagisi bilincinin henüz yeterli seviyede olmadigini söyleyen Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Ethem Murat Sözbilen, “Ülkemizde organ yetmezligi olan çok hastamiz var. Organ nakli için en önemli kaynak, kadavra. Ne yazik ki toplumumuzda organ bagisi konusunda yeterli bilincimiz yok. Bunun için Saglik Bakanligi çok yogun çalisiyor ancak en önemli sey toplumumuzdaki insanlarin bu anlamda bilinçlendirilmesi” cümlelerini aktardi.
Kaynak: İHA