Istiklal Marsi'nin Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy Anildi

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü tarafindan düzenlenen ‘12 Mart Istiklal Marsi’nin Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ adli program gerçeklestirildi.

Istiklal Marsi'nin Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy Anildi
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda ki programin moderatörlügünü gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Prof. Dr. Recai Özcan, Istiklal Marsi’nin kutsal bir metin oldugunu ve bagimsizligimizi temsil ettigini belirterek sözü konusmacilara birakti.

Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Dr. Ögretim Üyesi Sibel Küçükkülahli ‘Istiklal Ruhu’ baslikli konusmasinda, kahramanlik sonucunda marslarin yazildigini dile getirerek eski marslardan günümüze kadar gelen marslara degindi. Marslarin bir zafer sonucu ortaya çiktigini fakat Istiklal Marsi’nin bizlerin zafere olan inanciyla yazildiginin altini çizen Küçükkülahli; Milli Mücadele döneminde Istiklal Marsimizin yazilmasi, kabul edilmesi ve bestelenmesi süreçlerinden de bahsederek konusmasini sonlandirdi.

Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ismail Alper Kumsar, ‘Safahat’in Etki Gücü Üzerine Bir Tahlil’ baslikli bir konusma gerçeklestirdi. Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden ve siirlerinden bahseden Kumsar, son yüzyillarda en etkili siir kitabinin Safahat oldugunu belirterek “Toplum üzerinde bu denli etkili olabilmis baska metinler yoktur” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinde kaliciligi yakalamasindaki nedenlerden de söz eden Kumsar, bunlari açiklayarak konusmasini noktaladi.

Düzce Üniversitesi Egitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Egitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Yahya Aydin ise, Mehmet Akif’in kisiligi ve siiri arasinda bir mütekabiliyet oldugunu Mehmet Akif’in siirlerini çesitli açilardan degerlendirerek “Siiri, siir gibi yasamis sair” sözleriyle sunumunu tamamladi.

Program, tesekkür belgesi takdimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA