Vodafone'dan 5G'ye Giden Yolda 'Fiber Kalitesinde' Ev Interneti Testi

Vodafone, 5G’nin farkli frekans bantlarini kullanarak ‘fiber kalitesinde’ ev interneti denemesini gerçeklestirdi. Yapilan testlerde 1 Gbps+ hizlara erisilirken, baz istasyonundan 1 km’den uzak yerlerde bile ortalama bir fiber baglanti kalitesinin saglanabildigi gözlemlendi.

Vodafone'dan 5G'ye Giden Yolda 'Fiber Kalitesinde' Ev Interneti Testi


Türkiye’nin dijitallesmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, sebeke altyapisini 5G’ye hazirlamaya devam ediyor. Sirket, 5G’nin farkli frekans bantlarini kullanarak, baz istasyonuna çekilen fiber altyapiyla, her binaya fiber çekmeden, müsterilerine ev ve ofislerinde ‘fiber kalitesinde’ internet deneyimini hangi mesafelerde saglayabilecegini görmek ve söz konusu servisin sinirlarini tespit etmek üzere çesitli testler gerçeklestirdi. 5G Sabit Kablosuz Erisim (FWA) teknolojisinin kullanildigi testlerde ‘fiber kalitesinde’ 5G deneyimini hem bireysel hem de kurumsal müsterilerin kullanimina hazir hale getirmek amaçlandi.

Konu hakkinda degerlendirmede bulunan Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Yago Lopez, sunlari söyledi:

“Sirket olarak, 5G’ye giden yolda sebekemizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, son yaptigimiz testlerde, çesitli 5G frekanslariyla, her yere fiber çekmeden ‘fiber kalitesinde’ internet deneyimini müsterilerimize saglayip saglayamayacagimizi ve saglanabilecek servisin sinirlarini görmeyi hedefledik. Burada 5G Sabit Kablosuz Erisim (FWA) teknolojisini kullandik. 5G FWA, fiber internette oldugu gibi düsük gecikme süreleri ve yüksek hizlara erisme olanagi sagliyor. 5G FWA ile sabit internetin iyilestirilmesinin hem bireysel hem de kurumsal müsterilerimize etkisi olacak. 5G FWA sayesinde her binaya fiber çekmeye ihtiyaç olmadan, sadece baz istasyonuna fiber baglantisi yapilarak fiber hizinda internet deneyimini müsterilerimiz yasayabilecek. 5G modemin tak-çalistir çalisma prensibi sayesinde kurulum için beklemek gerekmeyecek. Böylece, müsterilerimizin yüksek hizli internet servisine erisimini kolaylastirarak Türkiye’nin dijitallesmesine katki saglamayi hedefliyoruz. Daha verimli olan yeni teknolojilere geçis, 3G’nin artik yerini 4.5G ve 5G’ye birakmasi ve frekans tahsisi, yalnizca bizim sebekemiz üzerinden sundugumuz hizmetleri bir üst seviyeye tasimamiza degil, ayni zamanda ekonomi genelinde bir büyüme etkisini tetiklememizde de rol oynayacak. Bu bakimdan, sektörümüzün 5G’yi de kapsayan yeni teknolojilere geçis ve etkin spektrum kullanimi ile ilgili yol haritasina ihtiyaci var.”

Yapilan testlerle ilgili su açiklama yapildi:

1 Gbps+ hizlara erisildi

Kullanici ile baz istasyonu arasinda çok sayida bina bulunan Istanbul’un merkezinde yapilan testlerde, 5G frekanslarindan C-band (3500 MHz) ile 1 km’ye kadar, C-band’a göre daha yüksek frekans olan ve daha yüksek kapasite sunan mmWave (26 GHz) frekans bandi ile ise 500 metreye kadar olan mesafelerde 1 Gbps+ hizlara erisildi. Testlerde hiz testi uygulamalari kullanilarak kapsamanin en uç noktalarinda dahi minimum 100 Mbps+ (ortalama fiber hizi) hizlara erisilirken, 10 ms’den düsük gecikme sürelerinin yasandigi görüldü.



Iki tip modem kullanildi

Testler, her iki frekans için de hem indoor (bina içi) hem de outdoor (cam kenari) tipi modemler kullanilarak gerçeklestirildi.

Buna göre, baz istasyonuna yakin evlerde indoor tipi modemler kullanilarak servis verilebilirken, baz istasyonundan uzaklastikça outdoor modemlerin kullanima daha elverisli oldugu gözlemlendi.
Kaynak: İHA